Zgodovina parfumerije

Sama zgodovina parfumerije sega že daleč v antiko. Umetnost izdelovanja parfumov naj bi se začela v starem Egiptu in kasneje izpopolnjevala z Arabci. Prvi kemik, ki naj bi izdelal parfum izdelan iz odišavljenih olj je bil iz Mezopotamije in se je imenoval Tapputi. Prav Arabci so bili tisti, ki so izpopolnjevanju parfumerije dajali skoraj najbolj pomemben pečat. Bili so namreč začetniki izdelovanja parfumov preko parnega destiliranja, prav tako pa so v izdelavo parfumov uvedli tudi nekaj novih sestavin, saj so imeli kot trgovci dostop do širšega področja začimb, zelišč in dišav.

Z arabskim vplivom pa se je parfumerija v 14. Stoletju razširila tudi v Evropo, kjer so bili Madžari tisti, ki so Evropi predstavili prvi moderni parfum, ki je bil izdelan leta 1370 na zahtevo kraljice Elizabete. Poimenovan je bil Madžarska vodica, ter je bil narejen iz mešanice nadišavljenih olj ter in alkoholne baze.

Kljub temu, da so bili Madžari prvi, ki so predstavili parfum, pa je v Evropi glavno mesto parfumerske in kozmetične industrije hitro prevzela Francija, kjer so razvijali predvsem cvetlične parfume, ki so postajali vedno bolj priljubljeni. Kot velik porabnik in ljubitelj parfumov je bil znan tudi Napolen, ki naj bi uporabljal tudi do 60 steklenih ekstrakta jasmina na mesec.