Vrtno pohištvo

Vrtno pohištvo za vašo teraso

Ko izbiramo vrtno pohištvo, moramo poleg estetskih in udobnostnih kriterijev kot pomemben dejavnik upoštevati tudi material, iz katerega je pohištvo narejeno. Izbire je mnogo, vsaka pa ima svoje prednosti in slabosti.

Leseno vrtno pohištvo nedvomno slovi kot najbolj klasično in estetsko vrtno pohištvo. Poleg lepote in udobnosti ima les tudi to značilnost, da se odlično prilagaja zunanjim temperaturam, saj se ne tako hitro segreje oziroma ohladi. Slabost kovinskih materialov pri izbiri vrtnega pohištva je namreč ta, da kovine zelo hitro prenašajo toploto, kar pomeni, da bodo poleti postale zelo hitro vroče, pozimi pa bodo prav tako hitro prevzele temperaturo ozračja, zaradi česar bodo stoli neprijetni za sedenje tako kot mize ne bodo prijetne na dotik. Podobno velja za večino umetnih, naprimer plastičnih, materialov. Čeprav se tem slabostim lahko izognemo z dodajanjem blazin in prtov, je vselej škoda, da tej prekrivajo skrbno izbrano vrtno pohištvo. Glede na odziv na zunanje temperature je tako les najprimernejši material.

Leseno vrtno pohištvo je nedvomno dolgoročna naložba, zaradi česar je potreben tudi premislek o njegovem vzdrževanju. Za ohranjanje prijetnega videza namreč les potrebuje določeno nego. Ta je nujna predvsem, če je leseno vrtno pohištvo pogosto izpostavljeno padavinam, ki lahko hitro uničijo lesene izdelke, če tej niso ustrezno zaščiteni. Različni zaščitni premazi ali pa lakiranje lesa je tako dober način za njegovo zaščito.

Leseno vrtno pohištvo se sicer ponuja v najrazličnejših oblikah in izdelavah: od lahkega in tankega bambusa do masivnih in trdnih miz, stolov in klopi. Vsako od teh ima zopet svoje prednosti in slabosti.