prva-ljubezen

Vabilo na knjige, sadni čaj in piškote

V ljubljanski Mestni knjižnici se srečujejo tisti, ki ob knjigah govorijo o ljubezni, smrti, prijateljih…

Tedaj je dejala Almitra: Spregovori nam o Ljubezni. On pa je dvignil glavo, pogledal ljudstvo in tišina se je razlila mednje. In z močnim glasom je začel: Ko vas pokliče ljubezen, ji sledite, čeprav je njena pot strma in težka … Odlomek je iz dela Prerok libanonskega pesnika Kalila Gibrama. Na prvi zloženki, ki je vabila k vodenemu branju, sta ga zapisala knjižničarja iz ljubljanske Mestne knjižnice. Takrat, prvič, so razpravljali o ljubezni. Tema se jima je zdela primerna za začetek projekta vodenega branja Berem, torej mislim, ki zdaj traja že skoraj leto.

Skromni fotokopirani listič papirja, ki sta ga delila mladinskim ustanovam, klubom in društvom, sta potiskala še s citatom iz Visoke pesmi in z razmišljanji o ljubezni. Z njim sta dijake in študente marca 2002 prvič povabila v središče za mlade Mestne knjižnice Ljubljana.

»Pravzaprav nisva našla pravega izraza za najin projekt. Še najlažje ga opiševa, če rečeva, da je to pogovor o knjigah na določeno temo,« pravita Marijan in Veronika, ki drugi četrtek v mesecu povabita mlade na knjige, sadni čaj z medom in piškote.

Mestna knjižnica zaradi svoje posrečene lege v središču mesta najpogosteje odpira vrata prav šolarjem in študentom. Pred časom so v njej dobili nov prostor. Začeli so ga izkoriščati za dodatne dejavnosti »dnevne sobe mesta«, kot tudi pravijo knjižnici. In da jih ne bi pripravljali le zunanji sodelavci – ti poskrbijo za potopisna predavanja ali, recimo, za teen tea time, kot se imenuje projekt, v okviru katerega prostovoljki, študentki angleščine, dvakrat na mesec klepetata ob čaju z mladimi, ki bi radi izpilili znanje tega jezika – so se domislili, da bi ponudbo popestrili tudi sami.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja