Tako imenovani pliškoti

 

Kaj so pliškoti? Dajte no, verjetno jih imate iz svojega otroštva v omari ali na polici (ali pa na podstrešju) celo goro. To so plišaste igrače. Otroci jih imajo za povečini v postelji med spanjem, čeprav se jih večina takrat znajde kar na tleh.

Plišaste igrače so super praholovci. Sicer so nekaj časa res zanimive za igranje, vendar se jih čez celo otroštvo lahko nabere resnično ogromno, saj marsikdo, ki ne ve kaj bi otroku podaril prinese ravno plišasto igračko.

Kupite jih lahko vsepovsod. Imajo jih že v živilskih trgovinah, v trgovinah s pohištvom, seveda tudi v vseh otroških trgovinah in to razporejene tako strateško, da z otrokom preprosto ne moreš mimo njih. In ker so seveda vse tako sladke, se kmalu zalotimo, da stojimo ob polici teh praholovcev in razmišljamo katerega naš otrok že ima doma in katerega bi mu kupili naslednjega.

So pa plišaste igrače lahko tudi poučne. Ko si otrok zaželi npr. psa, lahko s plišasto igračo ponazorimo koliko truda in skrbi je potrebno v psa vložiti. Seveda naj za to plišasto igračo skrbi otrok, ravno tako kot obljublja, da bo skrbel za živo žival. Naj jo vsak dan nahrani, ji nekajkrat na dan menja vodo, naj jo vsaj petkrat dnevno pelje na sprehod. Otrok bo tako kmalu spoznal, da lastništvo živali ni tako preprosto, kot je videti na prvi pogled in morda vam, v kolikor si seveda tudi sami pretirano ne želite živali, otrok sam predlaga, da živali ne bi imel.

Seveda pa imajo plišaste igrače tudi spominsko vrednost. Večina se vas verjetno ob pogledu na vsako od svojih igrač točno spomni od koga in za katero priložnost jo je dobil. Zato se je od njih tudi tako težko ločiti. Lahko pa naredimo s plišastimi igračami tudi kakšno dobro delo. Dandanes verjetno v vaši okolici obstaja nemalo otrok, ki res nimajo igrač in morda lahko kakšno od svojih plišastih igrač pogrešite in jo podarite takšnim otrokom. Verjemite, oni bodo te igrače sprejeli, kot da so največji zakladi sveta.