Zanzibar je afriško otočje

Zanzibar je afriško otočje sredi zeleno modrega morja. Takšno podobno Zanzibar nudi vsem potnikom na letih iz celine. Kakšen odtenek najdemo je v veliki meri odvisno od cilja potovanja. Cilj potovanja je lahko osamljena plaža ali plaža z omejenim dostopom ali glavno mesto otočja Zanzibar, ki se nahaja v naravno oblikovanem pristanišču.

Naselitev zaradi naravnih danosti ima tudi temno plat

Glavno mesto je Zanzibar City, pogosto zasledimo tudi imena Zanzibar Town ali preprosto Zanzibar. Sestavljeno je iz dveh delov : Stone town ali Kamnito mesto ter Ng’ambo, kar pomeni druga stran. Nahaja se na zahodnem delu otoka Unguja, svoj razvoj pa v veliki meri dolguje omenjenemu naravnemu pristanišču. Kamnito mesto je zgodovinsko središče, Ng’ambo pa bistveno večji novejši del mesta. Unguja je ime otoka v svahiliju, Zanzibar pa je arabsko poimenovanje. V prevodu pomeni dežela črncev. Poimenovanje ima temno plat, saj so z belim blagom v preteklosti trgovali. O tej temni plati zgodovine otoka Zanzibar pričajo jame, v katerih so imeli trgovci z belim blagom zaprte ljudi oziroma sužnje. Otok bi sicer lahko poimenovali po začimbah, ki jih tu najdemo v izobilju. Začimbe se nam danes zdijo nekaj vsakdanjega in nepomembnega, vendar je bilo pred stoletji vse drugače. Mnoge kolonialne poti in odprave je narekovala želja po začimbah, ki so uspevale v Indiji. Zaradi klimatskih značilnosti jih na stari celini ni bilo mogoče vzgajati, zato so jih uvažali. V petnajstem stoletju so se poti pretrgale zaradi njihovega zavzetja ali visokih dajatev, temu primerno se je iskalo alternativno pot v smeri zahod. Zanzibar je lahko lepa lekcija o tem, kako začimbe rastejo in uspevajo v izvirni obliki. S tem lahko obogatimo znanje ter dobimo čisto nov vpogled v svet začimb. Zanzibar je poleg tega lahko poučen izlet o mnogih naravnih danostih in značilnostih, katere si brez ogleda v živo težko predstavljamo.

Preverite termine potovanj z agencijo Oskar!

Legendarni otok začimb Zanzibar

Zanzibar je otok, ki ga obliva Indijski ocean in le malo je takšnih, krajev na svetu, ki bi imeli takšen čar. Ime tega otoka začimb izhaja iz arabskega jezika ter v prevodu pomeni dežela črncev.

V času kolonistov je bil Zanzibar glavna država, kjer so imeli svoje postojanke za prevoz črncev s celine v širni svet. Na obale tega otoka je zaneslo mnogo ljudstev in vsak izmed njih je dodal svoj košček v mozaik kulture današnjega Zanzibarja. Pravi raj za popotnika, ki se želi spočiti po napornem odkrivanju preostanka črne celine so peščene, kot sneg bele plaže, ki jih premore Zanzibar. Zlitje turkizno modrega morja s brezmejno modrino neba je nekaj kar si želi doživeti prav vsak.  Ni čudno, da ponuja ta otok raznovrstno bero morskih dobrot, saj ga vendar obliva ocean. Večerna tržnica glavnega mesta Stow Town-a velja za največjo ribjo tržnico z že pripravljenimi morskimi dobrotami na svetu, zato se obisku le te ne more prav nihče upreti. Glavni gospodarski dejavnosti otoka sta ribištvo in kmetijstvo, nekoč pa je bil prav Zanzibar  dežela, ki je pridelala in izvažala največ nageljnovih žbic. Hišice, ki so postavljene na plažah, toplina ljudi, raziskovanje podvodnega sveta, vse to zaznamuje Zanzibar.

Zanzibar – več informacij: http://www.agencija-oskar.si/zanzibar.html