Kako prihraniti pri nakupu novih pnevmatik

Dvakrat na leto se moramo s svojim jeklenim konjičkom zapeljeti mimo domačega vulkanizerja, da nam ta zamenja pnevmatike. To pa je tudi navadno čas za pregled kvalitete in izrabljenosti pnevmatik. Pogosto se nam lahko tudi zgodi, da avtomehanik na servisu avtomobila ugotovi, da pnevmatike več ne ustrezajo določenim standardom, ter da jih bo potrebno zamenjati. Na tej točki pa se pogosto pojavi vprašanje, kje dobiti nove poceni pnevmatike za naš avto.

 

Tukaj se nam odpre več različnih možnosti, kje pridobiti nove pnevmatike. Ena jasnih rešitev je seveda, da jih naročimo preko interneta od enega izmed mnogih ponudnikov, ki jih prodajajo že od 40 evrov na kos naprej.

 

Druga možnost je seveda da kupimo rabljene pnevmatike preko spletnega portala bolha.si ali drugih. Na tak način bomo lahko dobili še najbolj poceni pnevmatike. Vendar obstaja tukaj tudi nevarnost na katero moramo biti pozorni. Lahko se zgodi, da so tudi pnevmatike, katere kupujemo v tako slabem stanju, da niso več primerne za vožnjo po cesti. Če nismo gotovi ali so pnevmatike še vedno vredo ali ne, je najboljša odločitev, da se obrnemo na servis avtomobila, kjer nam bodo lahko svetovali glede nakupa pnevmatik.

 

Poceni pnevmatike so zato večna uganka za vse, ki se odločajo za zamenjavo starih pnevmatik, saj je za nakup teh potrebno biti pozoren na veliko faktorjev, ki se lahko izkažejo za zelo negativne, če na njih nismo pozorni. Za vse, ki o celotnem procesu niso najbolje informirani je bolje, da se pred kakršnokoli potezo posvetujejo z zato pristojno osebo pri servisu avtomobila. To vendar ni le poskus nakupa kar se da poceni pnevmatik, vendar tudi investicija v varno vožnjo, na katero se bomo zanašali v našem vsakdanu. Včasih je bolje, da primaknemo k nakupu tako pomembne komponente kakšen evro več, ter s tem poskrbimo za svojo varnost in za varnost naših potnikov.

Kdaj zamenjati gume na vašem avtomobilu?

Vsak, ki ima doma v garaži jeklenega konjička, zanj seveda potrebuje tudi pnevmatike. Te so poleg raznih olj, tudi del avtomobila, ki ga največkrat zamenjamo. Dvakrat na leto jih moramo zamenjati že zaradi zakonodaje, in sicer spomladi zamenjamo zimske z letnimi gumami, pozimi pa letne z zimskimi gumami, menjamo pa jih tudi zaradi obrabe. Kolikokrat zamenjati gume na avtomobilu, je odvisno od števila kilometrov, ki jih prevozimo z njimi, in pa od samega načina vožnje voznika.

Gume morate torej zamenjati, če dosežejo zakonsko določeno stopnjo obrabe. Zakonsko določena stopnja obrabe pomeni, da debelina gume doseže izboklinice, ki so na dezenu pnevmatike. Če gum kljub temu ne zamenjate, ste v prekršku. V prekršku ste prav tako takrat, ko letnih gum do časa ne zamenjate za zimske. Zakonsko to pomeni datum 15. november. Poleg zimskih gum lahko v času zime uporabljate tudi letne gume, v kombinaciji s snežnimi verigami. Če pa zimske gume uporabljate tudi poleti, je to vaša stvar, čeprav to ni priporočljivo. Letne gume se namreč bolje odzivajo ob suhih in toplih dneh, saj ima takrat pnevmatika najboljši oprijem. Policaji vam bodo prav tako naprtili kazen, če vaše gume niso v skladu s predpisano opremo. To se največkrat zgodi mlajšim voznikom, ki se s svojim avtomobilom želijo postavljati, in zato zanj večkrat kupujejo opremo, ki ne paše na sam model avtomobila. Gume morate prav tako zamenjati, če so na določenih mestih neenakomerno obrabljene. Tudi to je pojav, največkrat prisoten pri mlajši generaciji, in je posledica nepravilne vožnje.