Kako prihraniti pri nakupu novih pnevmatik

Dvakrat na leto se moramo s svojim jeklenim konjičkom zapeljeti mimo domačega vulkanizerja, da nam ta zamenja pnevmatike. To pa je tudi navadno čas za pregled kvalitete in izrabljenosti pnevmatik. Pogosto se nam lahko tudi zgodi, da avtomehanik na servisu avtomobila ugotovi, da pnevmatike več ne ustrezajo določenim standardom, ter da jih bo potrebno zamenjati. Na tej točki pa se pogosto pojavi vprašanje, kje dobiti nove poceni pnevmatike za naš avto.

 

Tukaj se nam odpre več različnih možnosti, kje pridobiti nove pnevmatike. Ena jasnih rešitev je seveda, da jih naročimo preko interneta od enega izmed mnogih ponudnikov, ki jih prodajajo že od 40 evrov na kos naprej.

 

Druga možnost je seveda da kupimo rabljene pnevmatike preko spletnega portala bolha.si ali drugih. Na tak način bomo lahko dobili še najbolj poceni pnevmatike. Vendar obstaja tukaj tudi nevarnost na katero moramo biti pozorni. Lahko se zgodi, da so tudi pnevmatike, katere kupujemo v tako slabem stanju, da niso več primerne za vožnjo po cesti. Če nismo gotovi ali so pnevmatike še vedno vredo ali ne, je najboljša odločitev, da se obrnemo na servis avtomobila, kjer nam bodo lahko svetovali glede nakupa pnevmatik.

 

Poceni pnevmatike so zato večna uganka za vse, ki se odločajo za zamenjavo starih pnevmatik, saj je za nakup teh potrebno biti pozoren na veliko faktorjev, ki se lahko izkažejo za zelo negativne, če na njih nismo pozorni. Za vse, ki o celotnem procesu niso najbolje informirani je bolje, da se pred kakršnokoli potezo posvetujejo z zato pristojno osebo pri servisu avtomobila. To vendar ni le poskus nakupa kar se da poceni pnevmatik, vendar tudi investicija v varno vožnjo, na katero se bomo zanašali v našem vsakdanu. Včasih je bolje, da primaknemo k nakupu tako pomembne komponente kakšen evro več, ter s tem poskrbimo za svojo varnost in za varnost naših potnikov.

Kdaj zamenjati gume na vašem avtomobilu?

Vsak, ki ima doma v garaži jeklenega konjička, zanj seveda potrebuje tudi pnevmatike. Te so poleg raznih olj, tudi del avtomobila, ki ga največkrat zamenjamo. Dvakrat na leto jih moramo zamenjati že zaradi zakonodaje, in sicer spomladi zamenjamo zimske z letnimi gumami, pozimi pa letne z zimskimi gumami, menjamo pa jih tudi zaradi obrabe. Kolikokrat zamenjati gume na avtomobilu, je odvisno od števila kilometrov, ki jih prevozimo z njimi, in pa od samega načina vožnje voznika.

Gume morate torej zamenjati, če dosežejo zakonsko določeno stopnjo obrabe. Zakonsko določena stopnja obrabe pomeni, da debelina gume doseže izboklinice, ki so na dezenu pnevmatike. Če gum kljub temu ne zamenjate, ste v prekršku. V prekršku ste prav tako takrat, ko letnih gum do časa ne zamenjate za zimske. Zakonsko to pomeni datum 15. november. Poleg zimskih gum lahko v času zime uporabljate tudi letne gume, v kombinaciji s snežnimi verigami. Če pa zimske gume uporabljate tudi poleti, je to vaša stvar, čeprav to ni priporočljivo. Letne gume se namreč bolje odzivajo ob suhih in toplih dneh, saj ima takrat pnevmatika najboljši oprijem. Policaji vam bodo prav tako naprtili kazen, če vaše gume niso v skladu s predpisano opremo. To se največkrat zgodi mlajšim voznikom, ki se s svojim avtomobilom želijo postavljati, in zato zanj večkrat kupujejo opremo, ki ne paše na sam model avtomobila. Gume morate prav tako zamenjati, če so na določenih mestih neenakomerno obrabljene. Tudi to je pojav, največkrat prisoten pri mlajši generaciji, in je posledica nepravilne vožnje.

O čem moramo premisliti pred nakupom zimskih pnevmatik

Glede na to, da v vozilu prevažamo zelo pomemben »tovor«, kot smo mi sami, otroci ali morebitni drugi potniki, so ustrezne gume ključnega pomena za varno vožnjo. Izbira zimskih pnevmatik marsikomu predstavlja veliko težavo. Predvsem je odločitev odvisna od tega, kje živimo in kakšen je naš tip vožnje.
Gume zimske so izjemno pomembne pri vožnji na snegu, ledu ali snežni brozgi, saj vozilu nudijo dodaten oprijem cestišča, omogočajo varno zaviranje ter vodljivost. Tekalne plasti zimskih gum (gre za zunanjo plast pnevmatike, ki je v neposrednem stiku s cestiščem) so zasnovane tako, da dobro prenašajo tudi zelo nizke temperature, poleg tega pa so prožne in tako preprečujejo nabiranje snega na gumi. Številni testi so dokazali, da lahko tista vozila, ki so opremljena z zimskimi pnevmatikami, zavirajo od pol do celotne dolžine avtomobila prej kot ista vozila, ki imajo montirane celoletne gume.
Vsako vozilo ima svoje specifične lastnosti, s katerimi mora biti seveda izbrana zimska pnevmatika skladna. Iz tega razloga bi človek pričakoval, da so na tržišču na voljo gume, ki so zasnovane posebej za optimalno delovanja posameznega modela avtomobila, vendar v večini primerov temu žal ni tako.
Pri izbiri zimskih gum moramo torej razmisliti o naših voznih navadah v zimskem času in odgovoriti na vprašanja, kot so, ali se v zimskem času vozimo zlasti po mestu, na podeželskih cestah ali na avtocesti, ali nameravamo s svojim vozilom prevoziti veliko število kilometrov ter ali nameravamo sedanje vozilo obdržati tudi v prihajajočih letih.