Uzbekistan, bogastvo starih kultur

Uzbekistan ima bogastvo starih kultur .

S svojo geografsko lego in danostmi za življenje je Uzbekistan privabljal mnoge kulture, ki so na ozemlju današnje države Uzbekistan pustili svoje sledove in pečate. Od njih so ostali različni ostanki, ki pričajo o nekdanjem pestrem in pomembnem dogajanju na območju države Uzbekistan. Zaradi pomembnosti zgodovinskih ostankov, ki se nahajajo na območju države Uzbekistan, so slednji v veliki meri uvrščeni na seznam svetovne dediščine. Seznam svetovne dediščine poznamo tudi pod imenom Unescova svetovna dediščina. Unescova svetovna dediščina združuje znamenitosti kulturne in naravne dediščine. Slednje so pod zaščito organizacije Unesco. Na seznamu svetovne dediščine najdemo skoraj tisoč znamenitosti naravne in kulturne dediščine. Največji delež obsegajo kulturne znamenitosti, manj je naravnih znamenitosti, manjšino pa predstavljajo znamenitosti, ki so tako kulturne kot naravne znamenitosti. Unescova dediščina na območju države Uzbekistan predstavlja utrjeno mesto v stari oazi Hiva, ki se imenuje Ičan Kala, zgodovinsko središče Buhare in Šahrisabza ter Samarkand. Na omenjenih kraji je mogoče videti množico znamenitosti, ki govorijo o zgodovini kraja in širše regije. Tako najdemo na omenjenih območji mošeje, minarete, medrese, obzidja, mavzoleje, samostane, pokopališča ter druge znamenitosti svetovnega slovesa. Uzbekistan lahko turistično zanimiv zgolj na osnovi zgolj teh kulturnih znamenitosti. Predstavljajo zelo pomemben del zgodovine, ki je vplivala na dogajanje celotnega človeštva. Centralna Azija je bila v zgodovini pomembna regija, ki je povezovala Evropo, Azijo in Afriko z potmi, preko katerih se je prenašala kultura, vera, dosežki in mnogo drugega. Skozi čas je na žalost območje doživljalo tudi krvave vojne in spopade, ki so terjali veliko gorja. Nekateri kulturni spomeniki so tako na tak ali drugačen način spremenjeni in niso ohranjeni v celoti. Vendar je kljub temu zanimiva njihova arhitektura, velikost, prepoznavnost in mnogo drugega. Visok stolp sredi puste pokrajine je zagotovo zanimivost sam po sebi.

Uzbekistan bo v prihodnosti bolje tržil kulturne znamenitosti.

Hrvaška ima bogato zgodovino

Hrvaška zelo bogata zgodovina se kaže na vseh delih države. Geografsko je Hrvaška postavljena na del Evrope, ki je zelo pomemben za prehodnost med Evropo, Azijo in Afriko. Ozemlje, kjer se danes nahaja Hrvaška je pred mnogimi stoletji nudilo pomorske in kopenske poti, ki so povezovale Evropo z Afriko in Azijo. Na obalah hrvaškega Jadrana tako ne preseneča množica kulturnih spomenikov, ter mest, ki svoj obstoj temeljijo na starih in pomembnih lukah Sredozemlja.

Hrvaška ima poleg tega tudi bogato kulturno dediščino na kopnem delu. Stara mesta, ostanki kulturne dediščine, imajo enako bogato zgodovino, kot predeli ob morju. Še veliko več jih je skritih in čakajo, da jih arheologi odkrijejo. Arheologija je namreč aktivnost, ki nikoli ne počiva in vedno znova odkriva zastrto preteklost. Nedavno so na hrvaški obali našli ostanke pristanišča iz časa antike. Kar ni tolikšno presenečenje, kot se na prvi pogled zdi. Hrvaška obala je bila zelo pomembna in nič drugačna, kot druge obale v širši regiji. Tako lahko na podlagi najdenih ostankov pristanišč v širši regiji, sklepamo zgodovinske dogodke in dejstva, na celotni regiji. Že pogled na lego mest, ki temeljijo na starejših krajih naselitve kaže, da so bila zasnovana na enak način v širši regiji. Najdeni ostanki pristanišča so zato samo eni od mnogih, zagotovo jih je tudi v bližini drugih hrvaških pristanišč še več, potrebno jih je samo poiskati. Hrvaška zgodovina je tudi tesno povezana z morjem in morsko obalo. Na njej je

Hrvaška pravzaprav nastala oziroma je v pisnih virih prvič omenjena. Sama dejstva iz dokumentov dokazujejo, da je bilo takratno ozemlje povezano z vsemi takrat znanimi kulturami, državami in ureditvami. Dežele Jadrana so povezane med seboj tudi danes na mnoge načine. Na sodoben način tkejo nove in nove vezi, nič drugače, kot so to počeli naši davni predhodniki. Hrvaška je dežela z bogato zgodovino.

Več o tem

Družinske počitnice Hrvaška za vsak žep

Družinske počitnice Hrvaška so idealna izbira za vse, ki želijo popestritev vsakdanjika, ter se dodobra odpočiti in nabrati novih moči za izzive v prihodnosti . Tako dobre ponudbe ne gre zamuditi, posebno jo bodo veseli vsi, ki si želijo spremeniti monotonost, sivino in deževne dni celinskega podnebja. Obala jadranskega morja sodi med najbolj sončne dele Sredozemlja. Vsekakor bo ponudba družinske počitnice Hrvaška našla kraj tudi za tiste, ki si bolj kot sončno obalo želijo svežino gorskih gozdov in višje ležečih planot.
Ponudba družinske počitnice Hrvaška so tudi počitnice za družine , ki ne zgolj poležavajo na soncu in se predajajo lenarjenju, ampak hočejo prijetno s koristnim počitniške in proste dni posvetiti nabiranju kondicije in odpornosti, ki blagodejno vplivajo na vsakodnevni stres in naglico. Sonce v Istri in Dalmaciji ogreje podnebje v času, ko se celina ubada z zasneženimi in ledenimi cestami. Zato je prehod od zasnežene celine, do tople obale oz priobalnega pasu v vsega nekaj urah že pravi mali šok, za čutila. Hudomušneži bi dodali, da je večji šok vrnitev na s snegom pokrito celino.
Družinske počitnice Hrvaška velja za dobrodošlo ponudbo vsem, ki želijo pobegniti pripeki sredi poletja, saj poletje na hrvaški obali traja še mesec ali dva več, kot drugod. Poleg tega bo na račun odhajajočega vrveža umirjeno letovišče v ponudbi družinske počitnice Hrvaška, pravi balzam za tiste, ki se nočejo odreči blagodejni klimi, želijo pa mir in spokoj.
Izjemna ponudba družinske počitnice Hrvaška bo navdušila tudi vse popotnike, ki si želijo popotniškega nemira, pa naj si bo na glavnih ali prometu bolj odmaknjenih cestah.
Družinske počitnice Hrvaška bo zanimiva in nepozabna izkušnja za vse, ki si želijo spremeniti obzorje vsakdanjika. Brez težav se zaradi pestrosti različnih geografskih tipov od obale, prek planinskega do slavonske ravnice, najde za vsak okus primerno okolje, ter je tako omembe vredna ponudba družinske počitnice Hrvaška.

Več informacij tukaj http://www.maistra.si

Kampiranje na Hrvaškem paleta pisanih možnosti

Kampiranje na Hrvaškem je dobrodošla in mikavna rešitev za vse, ki si želijo oddiha in dopusta na Hrvaškem. Ter na ta način doživeti izkušnjo bivanje v naravi na posebno lep in zanimiv način.

Hrvaška je v širši regiji znana kot turistična dežela, zato je toliko bolj kampiranje na Hrvaškem zagotovilo za dobro izkušnjo vsem, ki si prek bivanja v naravnem okolju želijo doživeti lepo turistično izkušnjo. Krajev in mest, kjer bodo turisti lahko namestili svoj šotor ali parkirali počitniško prikolico ali bivalnik je veliko. Za kampiranje na Hrvaškem si lahko izbirajo številne kraje vzdolž 5000 km dolge obale. Poleg tega lahko izkušnjo popestrijo z bivanjem na več ducatih naseljenih otokov, ki se razprostirajo po celotni vzhodni obali Jadrana.

Kampiranje na Hrvaškem je poleg tega zanimivo na račun kulturnih in naravnih znamenitosti. Namenjeno je vsem, ki kampiranje na Hrvaškem, združijo z prijetno učno uro o naravnih znamenitostih, ter pestro paleto kulturnih znamenitosti, katere pričajo o zgodovini ne zgolj na ozemlju Hrvaške, ampak daleč prek meja takrat poznanega sveta. Tak primer je bližnja Beneška republika, ki je krojila trgovske poti in pomenila vez z takrat nepredstavljivo oddaljeno Kitajsko. Benečani so na Hrvaškem pustili kar nekaj sledi, znani so kraji v zahodni Istri.

Tudi za vse, ki prisegajo na aktivni dopust bo kampiranje na Hrvaškem dobrodošel cilj. Pri tem se lahko odločijo za nastanitev v celotnem predvidenem terminu letovanja. Ali pa zgolj kot etapa, na odkrivanju lepot Hrvaške. Kampiranje na Hrvaškem se prav rekreativcem in drugim ljubiteljem aktivnega življenja hitro vtisne v spomin, saj je v primerjavi s celino vreme veliko prijazno tudi v zimskih mesecih. Zgodnje kurjenje novoletnih kalorij je dobrodošla izkušnja tudi prek dobrega počutja. Na ta način si sami sebi privoščimo zdrav in sproščujoč vstop v novo leto, ter dobro popotnicoza prihajajoče leto.

Kampiranje na Hrvaškem je paleta pisanih možnosti.

http://www.campingrovinjvrsar.com/

Predstavitev 10 najzanimivejših znamenitosti na Kubi

Veliko obiskovalcev, ki si je Kubo že ogledalo, pravi, da boste 10 najzanimivejših znamenitosti na Kubi najbolj pristno doživeli le, če boste ta otok obiskali še v času, ko na njem vlada komunistična diktatura. Davnega 1. januarja 1959 je Fidel Castro pričel z revolucionarnim gibanjem, ki je utrdim socialistično oblast, ki traja še danes. Kuba je ves ta čas gospodarsko zaprta država. Ali ste vedeli, da avtomobil srednjega ranga, ki pri nas stane kakšnih 10.000 EUR, na Kubi stane kar 140.000 EUR?

Če želite videti 10 najzanimivejših znamenitosti na Kubi naj bo prva destinacija stara Havana. To je eno izmed prvih mest in je od leta 1982 uvrščena na UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine. Stara Havana je nedvomno najbolj muzikalično mesto na svetu. Na vsakem koraku se lahko slišijo ritmi kubanske glasbe in prav nič nenavadnega ni, če se kdo odloči, da se malce zaziblje v njenih ritmih kar sredi ulice.

Naslednja znamenitost, ki j lahko uvrstimo na seznam 10 najzanimivejših znamenitosti na Kubi, je pešpot, ki vodi 4 kilometre izven Havana Baya, imenuje pa se El Malecon. Fantastičen pogled na morje se slej ko prej konča na znamenitem gradu Morro, ki spada med 10 najzanimivejših znamenitosti na Kubi. Vsekakor si morate pogledati to nenavadno arhitekturno čudo, ki navduši vsakega obiskovalca. Tudi če niste izučeni v arhitekturi, vas bo brez dvoma pustil brez sape.

Drugo največje mesto na Kubi se imenuje Santiago de Cuba. S Havano sta nedvomno destinaciji, kjer je največ kulturnih znamenitosti. Mesto ima uradni status zibelke revolucije, saj se je prav v tem mestu v 50. letih izkrcal Castro s svojo vojsko. Poleg revolucionarnega pridiha ima Santiago de Cuba značilno karibsko vzdušje. V okviru vseh teh prepletov je nedvomno točka, ki spada med 10 najzanimivejših znamenitosti na Kubi. Tukaj boste lahko spoznali klasično arhitekturo, tradicionalno kuhinjo in narodnostno raznolikost tega fascinantnega otoka.

Naslednje mesto, ki ga morate obiskati, je Cienfuegos. Gre za kolonialno mesto, ki je nastalo že leta 1819: tukaj se pridela največ tobaka in kave, ki sta nedvomno dve veliki znamenitosti Kube. Seveda pa spada na prvo mesto od 10 najzanimivejših znamenitosti na Kubi klasična kubanska cigara. V Evropo je tobak prinesel Kolumb, z njim pa se je srečal prav na Kubi. Čeprav gre za zdravju škodljivo znamenitost to še ne pomeni, da ni vir navdušenja številnim uživalcem tobačni izdelkov po celem svetu. Vsak bo na seznam 10 najzanimivejših znamenitosti na Kubi uvrstil kaj drugega, tukaj smo pokrili najbolj klasične izmed njih.

Preberite več informacij o tej čudoviti deželi

Zakaj v kamp na morju?

Kamp na morju je ena izmed vedno bolj priljubljenih oblik namestitve, ne le med pari, ampak je še posebej iskan pri družinah. Kampiranje je priložnost za druženje, govori se o tem, da so ljudje, ki vsako leto kampirajo prijazni, odprti in solidarni. Kamp na morju ima še posebej prijetno ozračje, zato nikar ne oklevajte in se odločite, da se tja odpravite na počitnice tudi vi. Kamp na morju se seveda med seboj razlikuje, po lokaciji, po velikosti, po namenu, urejenosti in nenazadnje tudi po ceni.

Veliko kampov boste našli v zasebni lasti, kar pa je še posebej dobrodošlo, saj je posledica tega bolj pestra, predvsem pa bolj kvalitetna ponudba. V kamp na morju se lahko odpravite z družinskim šotorom, ter okusite vse slasti robinzonskega kampiranja, seveda ste na boljšem tisti, ki imate v lasti prikolico ali pa celo avtodom, v zadnjem času pa možnost namestitve, ki jo nudi kamp na morju, zajema tudi mobilne hišice, bungalove in apartmaje, kar še le dodatno zvišuje sam nivo kampiranja ob morju. Ljudje smo si med seboj različni, imamo svoje želje in svoje potrebe, eni so bolj, spet drugi manj družabni, zato je prav, da se vsakdo odpravi v kamp na morju, ki mu najbolj ustreza. Seveda, če se odločate za kampiranje s prijatelji ali z družino, morate upoštevati in uskladiti vse, tudi njihove želje.

V kamp na morju se odpravijo vsi, ki v prvi vrsti ljubijo naravo, morje, prijetno mediteransko podnebje in predvsem tisti, ki se želijo vsaj za nekaj časa umakniti od vsakdana. Kamp na morju je odlična možnost za sprostitev, odpravljanje stresa in urbane zagnanosti. Še posebej je primeren za družine z otroki, saj le te še bolj poveže med seboj, hkrati pa jim nudi možnost za raziskovanje okolice. Kamp na morju je praktična rešitev za bivanje na počitnicah.

Za vse, ki imajo radi naravo, je kampiranje najboljša izbira za dopust

Kampiranje je življenjski slog mnogih ljudi, ki se odpravijo na dopust ali na počitnice. Svoboda, narava, svež zrak in vonj po avanturi je tisto, kar žene večino njih, da se raje odpravijo bivati v naravo, kot pa v hotel ali v apartma. Na prvi pogled se marsikomu morda res to zdi najboljša izbira, vendar pri tem prezrejo pomembno dejstvo, spomine in dogodke, ki se bodo zgodili prav na kampiranju, se zares ne pozabi nikoli. Kampirate lahko v različnih vrstah kampov, če se odpravljate skupaj z družbo ali pa z družino, je pomembno, da se pred odhodom posvetujete, predvsem pa, da uskladite svoje želje.

Dejstvo je, da kampiranje ni za vsakogar. Pripravljeni morate biti na vse, na divjanje nevihte, burjo, neželene obiske, mrčes, umazanijo, predvsem pa se je treba navaditi na dokaj majhen prostor. A mnoge družine, ki se odpravijo na kampiranje z majhnimi otroki, kljub ne pogrešajo prav nič. Kampiranje je priložnost, da se zlijete z naravo, predvsem pa, da okusite vse čare robinzonskega življenja. Če ste kljub temu skeptični, ker se bojite prisotosti neznancev in umazanije, potem ne veste, da imajo tudi kampi ljudi, ki poskrbijo za čistočo, predvsem pa za razkuževanje na javnih straniščih. Številni nekoliko večji kampi imajo v bistvu vse, od majhnih trgovin, prostorov za zabavo, pa tudi za otroke je dobro poskrbljeno z raznimi animacijami.

Prva stvar, ki jo boste potrebovali za kampiranje, je šotor, ki naj bo, če gre na kampiranje družina, velik, z ločenimi prostori, predvsem pa izdelan iz vodoodpornega materiala z nepremočljivim dnom. Potrebovali boste spalne vreče, morda tudi kakšno napihljivo posteljo ali pa debelejše odeje in penaste podloge. Za kampiranje potrebujete svetilko, lahko tudi naglavno, kakšen plinski ali električni kuhalnik, posodo, sredstvo proti komarjem, zdravila, skratka vse, kar se vam zdi potrebno.