Zimski čevlji

Športni čevlji naj zagotovijo varnost med aktivnostjo

Čevlji, ki jih uporabljamo med športno aktivnostjo, so izjemno pomemben športni rekvizit. V zadnjih letih se je izjemno povečala zavest vseh športnih navdušencev glede tega, kako pomembno je, da športna oprema zagotavlja čim višji nivo varnosti med aktivnostjo. Športna oprema višje kakovosti je oblikovana na tak način, da športniku omogoča boljši performans in bolj visok nivo zaščit pred športnimi poškodbami. Ni naključje, da se športni čevlji med seboj razlikujejo glede na to, kateremu športu so namenjeni. Zagotovo ste opazili, da vsaka športna disciplina zahteva posebno obutev. Razlog ni poljuben, ampak je predvsem v tem, da vsak šport zahteva od človeka, da izvaja posebne gibe, tem gibom pa so športni čevlji nato prilagojeni. Šport, katerega pomemben gib je skok v višino, zahteva povsem drug tip stabilizacije stopala, kot ga zahteva šport, kjer so pogosti stranski sunkoviti premiki. Vsem tem gibom morajo biti športi čevlji, kar se da prilagojeni.

Osnova, na kateri temelji vsa kakovostna obutev, ki jo uporabljamo za šport, je stabilizacija stopala. Ena izmed najbolj pogostih športnih poškodb so zvini gležnja, ti pa nastanejo večinoma takrat, ko oseba izgubi nadzor nad gibom in je zato nemogoč stabilen pristanek na stopalu. Kako stabilno bo stopalo, je odvisno torej od giba, o čemer smo pisali v prejšnjem odstavku, od kakovosti obuvala in od podlage, na kateri se izvaja športna aktivnost.

Druga pomembna lastnost, ki jo morajo imeti kakovosti športni čevlji, je udobnost. Mnogi posamezniki pozabijo na to, da stopalo po daljši športni aktivnosti nekoliko oteče. To je povsem normalen telesni proces, ki ga doživljamo tudi tekom dneva, saj je stopalo popoldan debelejše kot zjutraj. Zato je pomembno, da se športni čevlji kupujejo popoldan, ko je stopalo v podobnem stanju, kot bo med športno aktivnostjo. Na tak način si zagotovimo, da športni čevlji ne bodo pričeli tiščati na sredi ali proti koncu športne aktivnosti.