Športna oblačila in funkcionalni materiali

Športna oblačilaŠportna oblačila morate izbirati na tak način, da služijo svoji primarni funkciji: v njih mora biti izvajanje športne aktivnosti nemoteno. Seveda pa je od vaše zahtevnosti odvisno, koliko denarja boste namenili za športna oblačila. Če se s športom ukvarjate rekreativno in zraven tega niti niste redno aktivni, potem za vas zadoščajo že kakovostna športna oblačila iz bombažnega materiala. Bombaž je kakovosten naraven material, ki je prijazen do kože. Bombažno spodnje perilo, kratka majica, trenirka in kakšna jopa iz soft shell ali pa iz flisa povsem zadoščajo za to, da greste na lahkoten tek ali na krajši pohod na kakšen nizek hrib. Res pa je, da so takšna športna oblačila najbolj enostavna in da poleg zaščite pred vetrom, soncem in mrazom ne ponujajo.

Za tiste, ki se s športno aktivnostjo ubadajo precej bolj redno, zaradi česar imajo tudi višje zahteve, so namenjena bolj funkcionalna športna oblačila. Za takšna športna oblačila velja, da so izdelana iz tako imenovanih funkcionalnih tkanin. Gre za izjemno lahke materiale, ki omogočajo, da koža pod njimi tako rekoč diha. Med športno aktivnostjo se poveča znojenje, kar je lahko velikokrat precej moteče. Novejša športna oblačila iz funkcionalnega materiala pa omogočajo hiter prehod vlage, ki jo povzroča znojenje, iz notranjosti oblačil v zunanjost.

Takšna športna oblačila iz funkcionalnega materiala so zlasti primerna za dolgotrajnejše športne aktivnosti, kot so pohodi, daljši tek, skupinski športi in podobno. Za športna oblačila, ki jih pogosto uporabljate, naj vam ne bo škoda denarja, saj bo z njimi športna izkušnja vsekakor boljša in veliko bolj zabavna.