Sončni ali solarni kolektorji

Sončni ali solarni kolektorji

Verjetno ste že slišali, kaj je namen sončne elektrarne. Postopke pridobivanja energije iz sončne svetlobe sicer imenujemo tudi s skupnim izrazom sončna energija. Sončna energija se močno uporablja v tistih krajih, kjer drugih virov energije ni, ampak bi bilo nadvse dobro, če bi se teh postopkov posluževali tudi širom sveta. Vsak, ki pozna sončno elektrarno, namreč dobro ve, da je sonce čist in obnovljiv vir energije, ki pomaga našemu okolju z zmanjševanjem emisij ogljikovega dioksida. Sonce nam vsak dan na zemljo pošlje več energije, kot jo potrebujemo. Zakaj torej ne bi izkoristili naravne energije?

O sestavi solarnih sistemov vam največ lahko povedo strokovnjaki. Izraze kot so solarni sistem, sončni kolektor in sončna celica ste verjetno že slišali. Sončni ali solarni kolektorji so del solarnega sistema. V sončnih kolektorjih sicer izkoriščamo sončno energijo za segrevanje vode, medtem ko energijo pretvarjamo v elektriko v sončnih celicah. Kadar govorimo o sončnih kolektorjih, lahko razpravljamo o vakuumskih ali pa ploščatih sončnih kolektorjih. Vakuumski sončni kolektorji so nadvse primerni, kadar želimo solarno napravo izkoristiti v kar čim daljšem obdobju. Ti kolektorji namreč omogočajo dober sprejem energije tudi v času, ko ni direktnega sevanja, hkrati pa se lahko pohvalijo z zelo dobrim izkoristkom pri ekstremno nizkih temperaturah.

Ploščati sončni kolektorji pa poznamo že najdlje in so zato tudi najbolj tehnološko napredovali. Ti sončni kolektorji se uporabljajo predvsem za ogrevanje sanitarne vode in pa tudi kot podpora ogrevanja prostorov. Več informacij o sončnih kolektorjih lahko najdete na spletu ali pa se pozanimajte pri strokovnjakih. Postanite tudi vi uporabnik čiste energije!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.