Registracija domene ali poimenovanje spletne strani

Nastop podjetja na internetu se začne z izdelavo spletne strani, še pred tem pa je pomebno opravilo registracija domene in zagotoviti ustrezno spletno gostovanje. Iskanje pravih ponudnikov teh treh storitev je včasih lahko precej mukotrpno, lahko pa najdemo ponudnika, ki kakovostno opravi vse te storitve.

Lahko rečemo, da je prav spletna stran najbolj pomemben del prepoznavnosti na internetu. Običajno podjetja izdelavo spletne strani, registracijo domene in spletno gostovanje med seboj ločijo in jim ne namenjajo skupnega cilja. In vendar sta izgled in vsebina spletne strani močno povezana z imenom spletne strani – domeno in obratno.

Izbor domene se najprej prične z ustrezno končnico. Če podjetje posluje globalno je seveda najbolj primerna kočnica .com, v kolikor je podjetje bolj usmerjeno na domači trg pa kočnica .si. Lahko izberete tudi katerokoli drugo kočnico, vendar je pomembno, da le ta ponazarja geografski izvor ali namen speltne strani. Zavedati se je potrebno, da izbor imena domene ni prav nič enostaven, saj je na svetu registriranih že preko 200 milijonov različnih domen. Pred vsako registracijo lahko preverimo ali morda izbrano ime nemara že obstaja. To lahko preverite tudi na spletni strani www.e-streznik.com.

Ime domene je lahko sestavljeno iz večih besed, ki so napisane skupaj ali ločene z vezajem. Pogosto podjetja poimenujejo domeno po svojem podjetju. Če je spletna stran vezana zgolj na en produkt, se domena lahko imenuje po tem produktu, saj je v tem primeru tudi lažje promovirati spletno stran na internetu.

Izbrano ime bo zagotovo bolj prepoznavno in uspešno, v kolikor uporabimo kanček domišljije, inovativnosti in drznosti.