zdravje probiotiki

Probiotiki v hrani in zdravilih

Probiotiki se mnogim zdijo novodobna novost , vendar so živi mikroorganizmi znanstvenike zaposlovale že v dvajsetem stoletju.

V devetnajstem in dvajsetem stoletju je znanost doživela velike napredke, pojavila so se številna odkritja. Industrijska revolucija ni prinesla učinke na področju proizvodnje, pospešil se je tudi razvoj znanosti. V devetnajstem in dvajsetem stoletju so znanstveniki raziskovali vse mogoče ter tudi poizkušali vse mogoče. Tako so določena zdravila prišla na prodajne police, ko se je zdel znanstvenikom višek določene surovine zanimiv za izrabo v zdravstvene namene oziroma za potrebe farmacije. Tak primer je premog, z njim se je po dolgoletnih raziskavah in poizkusih ustvarilo danes praktično vsem znano zdravilo. S probiotiki se je ukvarjal Ilja Iljič Mečnikov, predlagal je spremembo črevesne flore. Po njegovem prepričanju je bila črevesna flora z škodljivimi zamenljiva z uporabnimi mikrobi. Z besedo probiotiki danes povezujemo predvsem mlečne izdelke, najbolj znani so jogurti. Na prodajnih policah jih imamo celo vrsto, med drugim tudi slovensko ponudbo. Posebnost v ponudbi so nekateri tuji probiotiki , ki pa imajo v sebi pomemben del sestavin slovenskega porekla. Na domače mleko in mlečne izdelke se torej lahko zanesemo, z probiotiki v njih bomo imeli dobre učinke za črevesno floro. Njihovi učinki pospešujejo presnov, preprečujejo nekatere težave s prebavo ter zatirajo negativne snovi v črevesju. Možni so tudi širši učinki, vendar mnogi še niso znanstveno dokazani. Nanje lahko računamo, vendar je dobrodošlo posvetovanje s strokovnjakom ali strokovnjaki pred izbiro in uživanjem. Na trgu se dobijo tudi prehranska dopolnila in zdravila. Probiotiki v tem primeru pomagajo pri nekaterih s prebavo povezanimi težavami. Dobimo jih v obliki kapljic, praškov, kapsul, tablet in pastil. Tudi v tem primeru je več kot dobrodošel posvet z zdravnikom ali farmacevtom.

Probiotiki so številnim osebam izboljšale proces presnove, ter posledično zmanjšali ali odpravili težave z pomanjkanjem energije, spanjem in številne druge težave.

https://www.vzajemna.si/sl/zdravje/moje-zdravje/probiotiki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja