Okenski okvirji so lahko iz različnih materialov

Funkcija oken je, da prezračuje prostore in omogoči prehod svetlobe v prostor. Brez svetlobe ni življenja, zato moramo zelo paziti na osvetlitev prostorov. Za prijetno bivanje in počutje so primerna lesena okna. Nudijo nam veliko domačnosti in nam oddajajo pozitivno energijo. Počutimo se toplo in prijetno.

Okna dajo fasadi pečat.

So pomemben del stavbe in moramo poleg kvalitete gledati tudi na obliko, na estetiko. Biti morajo lepa in ne samo kvalitetna. Funkcije, ki jih imajo lesena okna, so različne. Nuditi nam morajo zaščito pred mrazom, toploto, zunanjim nepridipravom. Lesena okna nas morajo ščititi pred zunanjim svetom. Ščititi nas morajo tudi pred hrupom, vetrom, dežjem in v najhujših primerih, če se zgodi, tudi pred požarom. Lahko se odločimo za lesena okna, pvc okna ali pa ALU okna.

Ste morda neodločeni kateraga dobavitelja izbrati? Priporočamo vam Maton d.o.o.

Katera izbrati je odvisno od tega za kaj jih potrebujemo in v kakšno okolje jih postavljamo. Pomembno je kaj od oken pričakujemo. Vsak material ima nekaj prednosti in tudi nekaj slabosti. Če imamo čas za vzdrževanje, so priporočljiva lesena okna. Če nimamo časa za vzdrževanje se pa raje odločimo za okna iz plastike. Plastika ne potrebuje nobenega vzdrževanja in je tudi cenovno ugodnejša za isto kvaliteto. Trend prodaje kaže, da se vedno več ljudi odloča za pvc okna prav zaradi vzdrževanja in cene. Lesena okna si vedno izbere tisti, ki prisega na naravo, tisti ki rad čuti in diha z naravnimi materiali. Tisti ne bo nikoli zamenjal naravne materiale za umetne, ne glede na ceno in vzdrževanje.

Ko se odločamo za zasteklitev in nimamo finančnih težav je primerna troslojna zasteklitev z vmesnimi izolacijskimi plini. Izolacijska stekla in lesena okna so kombinacija, ki nas bo zadovoljila stoprocentno. Tehnologija izdelave je napredovala tudi v izdelavi zasteklitve. Gledati je potrebno na okenske okvirje in na okensko zasteklitev. Če si želimo še kvalitetnejša okna si lahko omislimo še dodatne prezračevalne sisteme in dodatne varnostne sisteme za dneve, ko nas ni doma. Taka lesena okna nam bodo nudila prav vse.