guma na avtomobilu

O čem moramo premisliti pred nakupom zimskih pnevmatik

Glede na to, da v vozilu prevažamo zelo pomemben »tovor«, kot smo mi sami, otroci ali morebitni drugi potniki, so ustrezne gume ključnega pomena za varno vožnjo. Izbira zimskih pnevmatik marsikomu predstavlja veliko težavo. Predvsem je odločitev odvisna od tega, kje živimo in kakšen je naš tip vožnje.
Gume zimske so izjemno pomembne pri vožnji na snegu, ledu ali snežni brozgi, saj vozilu nudijo dodaten oprijem cestišča, omogočajo varno zaviranje ter vodljivost. Tekalne plasti zimskih gum (gre za zunanjo plast pnevmatike, ki je v neposrednem stiku s cestiščem) so zasnovane tako, da dobro prenašajo tudi zelo nizke temperature, poleg tega pa so prožne in tako preprečujejo nabiranje snega na gumi. Številni testi so dokazali, da lahko tista vozila, ki so opremljena z zimskimi pnevmatikami, zavirajo od pol do celotne dolžine avtomobila prej kot ista vozila, ki imajo montirane celoletne gume.
Vsako vozilo ima svoje specifične lastnosti, s katerimi mora biti seveda izbrana zimska pnevmatika skladna. Iz tega razloga bi človek pričakoval, da so na tržišču na voljo gume, ki so zasnovane posebej za optimalno delovanja posameznega modela avtomobila, vendar v večini primerov temu žal ni tako.
Pri izbiri zimskih gum moramo torej razmisliti o naših voznih navadah v zimskem času in odgovoriti na vprašanja, kot so, ali se v zimskem času vozimo zlasti po mestu, na podeželskih cestah ali na avtocesti, ali nameravamo s svojim vozilom prevoziti veliko število kilometrov ter ali nameravamo sedanje vozilo obdržati tudi v prihajajočih letih.