Nekaj definicij, povezanih s spletnim marketingom

Kaj je spletni marketing?

Če vidite reklamo v kakršnikoli obliki na internetu, gre za obliko spletnega marketinga. Takšni ali drugačni oglasi se pravzaprav nahajajo skoraj na vsaki strani, ki jo obiščete, in so glavno sredstvo za ustvarjanje dobička na internetu. Internet neprestano raste, s tem pa tudi možnosti za različne načine doseganja potencialnih strank.

Cena spletnega marketinga

Obstaja na stotine različnih modelov za oglaševanje na spletu, a večina jih pade v eno izmed naslednjih kategorij: CPA, PPC in CPT.

CPA, cost per action oz. cena na dejanje, je model, pri katerem vsa tveganja prevzame tisti, ki objavi oglas, saj oglaševalec plača le, kadar nekdo klikne na oglas in tudi izvede transakcijo.

PPC, pay per click oz. cena na klik, je najpogostejša oblika v spletnem marketingu, v tem primeru pa oglaševalec plača vedno, ko nekdo klikne na oglas, ne glede na to, ali je transakcija izvedena. Pri tej metodi so bistvene ključne besede.

CPT, cost per thousand oz. cena na tisoč, pa je model, pri katerem oglaševalec plača glede na izpostavljenost oglasa in število obiskov na spletni strani – če stran privabi 2 milijona obiskov in se oglas prikaže na polovici teh strani, potem CPM, ki je vreden 2 €, prinese tej strani 2000 €.

Kako vse lahko oglašujete?

Tu je nekaj najpogostejših načinov:

– pasice različnih velikosti (banner ads);

– oglaševanje preko elektronske pošte;

– Facebook, Youtube ali sponzorirane objave na Tweeterju;

– oglasi v novih oknih (pop-up ads);

– oglaševanje na blogu;

– itn.

Spletni marketing in spam

Spam je beseda, ki označuje nezaželeno pošto. Ko je bil spletni marketing še v povojih in se je začelo oglaševati po elektronski pošti, je bil spam zelo pogost, danes pa ga omejujejo mnogi zakoni, zato se ga pri svojem oglaševanju vsekakor raje ne poslužujte.