Holesterol

Naš tihi sovražnik, holesterol

Holesterol je vosku podobna snov, ki je ključna sestavina živalske celice. V telesu nastanejo iz njega tudi druge snovi, ki so nujno potrebne za življenje. Holesterol je pomemben del celičnih membran in sestavni del nekaterih hormonov. V telesu nastaja v jetrih in v nekaterih drugih organih, od zunaj pa ga lahko seveda vnašamo tudi s hrano. Med s holesterolom bogate vire spadajo mlečne maščobe, jajčni rumenjaki, mastno meso, maslo in tako dalje. Rastlinske maščobe holesterola ne vsebujejo. Holesterol nastaja v telesu, in sicer v jetrih, v odvisnosti od količine že prisotnega. Če je v telesu holesterola dovolj, je notranje nastajanje zmanjšano in obratno, če ga v telesu primanjkuje, je nastanek povečan. Holesterol torej še zdaleč ni nekaj, kar bi bilo odvečno ali celo škodljivo, ampak ima v telesu zelo pomembne vloge, saj se med drugim nahaja tudi v krvi, kot sestavni del lipoproteinov. Holesterol v grobem delimo v dve skupini, na HDL holesterol ali »dobri« holesterol. Ta pomaga ohranjati optimalno raven holesterola v žilah in odstranjuje presežek iz žilnih sten.

Z odvzemanjem maščob se počasi spreminja iz dobrega (HDL) v slabega (LDL) holesterol. Ta se vrača v jetra, kjer se s pomočjo jetrnih encimov zopet spremeni v dobrega (HDL) holesterol. Prizadevamo si, da je raven dobrega holesterola čim višja, slabega pa čim nižja. Razmerje med dobrim in med slabim holesterolom naj bo vsaj 0, 4. Če je raven slabega holesterola previsoka, je prvi in najbolj pomembni korak, da začnemo uživati zdravo in dietno prehrano. Še posebej, če imamo previsoko telesno težo, moramo začeti uživati nizkokalorično hrano, z več vlakninami, zelenjavo, polnozrnate izdelke in sadje. Tudi oljčno olje je tisto, ki znižuje vrednost slabega in povečuje vrednost dobrega holesterola. Če je holesterol povečan, se svetuje redno gibanje, športne dejavnosti, z zmanjšanjem vrednosti, se zmanjša nevarnost bolezni srca in ožilja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.