nohtni in manikura

Najpomembnejše lastnosti kvalitetne nogometne žoge

Nogometne žoge niso bile vedno takšne, kot jih poznamo danes. Klasična sferična oblika je bila v nogomet uvedena sredi 19. stoletja in je od takrat ostala nespremenjena. V času od takrat pa vse do danes se je tehnologija, na podlagi katere so izdelovali nogometne žoge, močno spreminjala. Še nekaj desetletij prejšnjega stoletja so uporabljali gumijaste nogometne žoge. Danes takšni skorajda ne zasledimo več na nobeni tekmi. Res pa je, da niso vse nogometne žoge namenjene tekmovalnemu delu nogometa, ampak da so mnoge, zlasti tiste za otroke, namenjene zabavi in rekreaciji.

Ena izmed najpomembnejših lastnosti, ki naj bi jo imele vse boljše nogometne žoge, je lahka teža. Nogomet ni šport, kjer bi se igralci merili v tem, kateri bolje obvladuje težo žoge, ampak se merijo v tem, kdo bolje obvladuje žogo samo. Zaradi tega je standard za nogometne žoge ta, da so relativno lahke. Tudi na tekmovanjih se ta standard že vrsto let upošteva, sicer pa je od lige do lige odvisno, kakšne so karakteristike, ki jih morajo imeti nogometne žoge. Nogometna pravila so sicer univerzalna, vendar pa se lahko med ligami razlikujejo pravila glede opreme, ki je dovoljena.

Če kupujete nogometne žoge za svoj klub, je pomembno, da nogometaši trenirajo z žogami, ki se uporabljajo v ligi na tekmah. S tem se navadijo na obnašanje žoge, na njeno dinamiko in vse fizikalne posebnosti, ki jih ima model nogometne žoge. V vsakem športu je pomembno to, da se treningi odvijajo v pogojih, ki so čim bolj podobni tistim, ki veljajo na samih tekmah.

Več informacij najdete tukaj