Lesene igrače in urjenje otrokovih sposobnosti

Lesene igrače imajo prav poseben čar. Lepo oblikovan in zarobljen les je prijeten na dotik, naravni material je čisto nekaj drugega, kot umetne mase. Vsi starši želijo za svoje malčke najboljše, zato jim je prva skrb tudi kakovost materialov. Lesene igrače ne prinašajo nikakršnega tveganja strupenih in za otroka potencialno škodljivih snovi, ki jih lahko najdemo v plastičnih igračah in igračah, ki so narejene iz materialov, ki so dvomljivega izvora.

Nabor iger, ki jih ponujajo lesene igrače, je izjemno pester in pokriva vse starostne skupine. Pri izbiri lesene igrače, moramo biti pazljivi, da premajhnemu otroku ne kupimo igrače, ki je namenjena starejšim otrokom. Najbolje je, da se o namenu lesene igrače pozanimamo pri prodajalcu oziroma, da preučimo dokumentacijo, ki je priložena. Zaupanja vrednega prodajalca najdete na tem naslovu.

Izjemno priljubljene lesene igrače za najmlajše so leseni vlakci. Sestavljeni so iz lokomotive in vagonov, ki se med seboj pripenjajo in odpenjajo. Pri tem se otroci urijo v motoričnih sposobnostih, kar je svojstvena dodana vrednost takšnih igrač. Eden izmed najbolj pomembnih nasvetov, ki bi jih morali starši upoštevati, je, da otroku kupujejo igrače, ki služijo vsaj dvema namenoma istočasno. Prvi je seveda igra in zabava, drugi namen pa je učenje novih sposobnosti ali pa urjenje že pridobljenih. Lesene igrače, ki omogočajo sestavljanje in razstavljanje, kot že omenjeni leseni vlakci, so odličen primer takšne igre. Lahko bi celo trdili, da takšne sestavljene lesene igrače vsaj za eno obdobje rastejo skupaj z otrokom, saj otrok sam iznajdeva skozi čas in s pridobivanjem novih znanj tudi nove načine igre z isto igračo.