Kartuša in primerno vzdrževanje (4/4)

Kartuša v vašem tiskalniku je precej občutljiva tehnična stvar, od katere je odvisna kvaliteta vsega, kar boste natisnili z njim. Je v svojem bistvu najpomembnejši del tiskalnika, saj se prek nje izvaja osnovna naloga, ki jo tiskalnik ima – tiskanje. To pa seveda pomeni, da morate zanjo tudi ustrezno skrbeti in jo vzdrževati v optimalnem stanju. Vzdrževana kartuša namreč zagotavlja, da bo kvaliteta natisnjenega visoka, da črke v tekstu ne bodo zapackane, da bodo črte ravne in natisnjena barva polna, brez belih praznih prostorčkov.

Najpomembnejše je potemtakem to, da se kartuša ne zasuši. Na to pa vpliva več dejavnikov. Vsaka tekočina v mirovanju se s časom na zraku suši. Čeprav je kartuša zatesnjena, pa ni popolnoma zatesnjena, zato se proces sušenja v njem dogaja sicer počasi, a ne glede na to ima svoje posledice pri sušenju. Zato se priporoča, da kartuša deluje vsaj enkrat tedensko, s čimer se barva premeša, to pa prepreči nadaljnje sušenje. Kartuša pa se bo manj sušila tudi takrat, ko bo tiskalnik, kadar ga ne uporabljate, ugasnjen. Prižgan tiskalnik namreč segreva kartušo, zaradi česar se barva v njej trdi in suši.

V primeru, da je vaša kartuša zasušena, pa to še ne pomeni, da jo lahko kar vržete proč in kupite novo. Najpogostejše mesto, kjer se barva zasuši, je tiskalna šoba. Z bombažno tkanino nežno odstranite zatrdelo barvo in poskusite ponovno natisniti želeno vsebino. Če se je barva strdila v notranjosti, pa je po vsej verjetnosti kartuša postala neuporabna. V tem primeru morate nabaviti novo, ampak bodite pri tem previdni, da izberete pravi model.