Krvni tlak

Kako meriti krvni tlak

Ste si pravkar izmerili krvni tlak in ne veste, kaj dobljene številke pomenijo? Optimalen krvni tlak je 120/80 mm Hg. Vendar pa to še ne pomeni, da so vsa odstopanja od tega optimalnega krvnega tlaka že znaki bolezni, ki jo imenujemo hipertenzija ali povišani krvni tlak. Obstaja več stopenj normalnega krvnega tlaka. Prva je med 120/80 in 129/84, poleg te pa obstaja še visoki normalni krvni tlak, ki meri med 130/85 in 139/89. Vse vrednosti do zadnje spadajo še pod normalni krvni tlak, kar pa je višje od 140/90 predstavlja že vrednosti, ki lahko predstavljajo hipertenzijo.

V primeru, da ste izmerili krvni tlak, ki je bil višji od 140/90, to še ne pomeni, da obstaja razlog za preplah. Najprej je potrebno poudariti, da se krvni tlak človeka skozi dan močno spreminja. Odvisen je od številnih dejavnikov, ki vplivajo na krvno žilni sistem. Najprej je tu stres. Ljudje, ki so pod stresom ali pa občutijo nekoliko več živčnosti, imajo že zaradi tega povišan krvni tlak. To seveda ni znak, ki kaže, da obstaja arterijska hipertenzija. Če ste pred meritvijo krvnega tlaka pili kavo, morate počakati vsaj kakšno uro, da se vpliv kofeina izniči. Prav tako pa meritev ni natančna, če ste pred tem opravljali kakšno fizično aktivnost.

Preden se izmeri krvni tlak, se morate telesno umiriti. Zapreti morate televizijo in radio, poskusite ne misliti na nič konkretnega in glejte v eno točko. Če meritev opravljate na roki, naj bo ta iztegnjena in naj se naprava za merjenje krvnega tlaka nahaja na višini srca. Vendar pa ena sama meritev nikakor ne zadošča. Domači merilci, ki merijo krvni tlak so lahko precej nenatančni. Zato je potrebno meritev izvesti trikrat in izračunati povprečje. Tudi meritev enega samega dne ne zadošča. Nekaj tednov vsak dan opravite meritev in če je vrednost pogostokrat na 140/90 obiščite zdravnika.

Več informacij o hipertenziji najdete tukaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.