Kaj se skriva za kratico SEO?

Raziskujete različne možnosti oglaševanja in ste med brskanjem po internetu naleteli na kratico SEO? Zagotovo ste se vprašali, kaj to pravzaprav je. Če si pomagamo z iskalnikom, lahko med drugim ugotovimo, da je SEO korejski priimek, a to z marketingom nima prav nič. SEO je search engine optimization. Tudi če razumemo angleško, nam »optimizacija iskalnika« to ne pove prav dosti. Slovenski izraz je optimizacija spletne strani. Če združimo oba izraza pa že lahko ugotovimo, da gre za nekakšno optimizacijo spletnih strani, ki je povezana z iskalniki.

Kako to deluje?

Optimizacija spletne strani oz. SEO pomeni, da je stran vsebinsko in oblikovno osnovana tako, da se pri iskanju z določenimi ključnimi besedami pojavi na vrhu spletnih iskalnikov, kot so Google, Yahoo!, Bing ali Najdi.si. Če pomislite na svoje navade pri brskanju po internetu, se boste verjetno strinjali, da je lahko pregledovanje 10 ali 20 strani zadetkov zelo naporno, zato po navadi pregledano le prvih nekaj zadetkov. V kolikor se vaša spletna stran pri ključnih besedah, ki so povezane z vašo dejavnostjo, pojavlja povsem na vrhu, je verjetnost, da bodo naključni potencialni kupci prišli do vas, veliko večja.

Zakaj potrebujem SEO?

Prav zaradi omenjenega vpliva iskalnikov – višje mesto med rezultati zagotavlja večji obisk strani, več obiskovalcev pa pomeni več potencialnih strank. Vendarle pa je pri SEO potrebno tudi nekaj previdnosti, saj lahko z nekaterimi tehnikami, ki jih morda najdemo na internetu, dosežemo prav nasproten učinek. Zaradi tega se je za optimizacijo najbolje obrniti na strokovnjaka, ki je seznanjen s pravili optimizacije in nam bo tudi pomagal najti najboljše ključne besede.