Kaj je Google webmaster tools?

Google webmaster tools je orodje, ki je namenjeno izdelovalcem spletnih strani. Gre za orodje, ki je brezplačno in omogoča vpogled v pomembne podatke, ki so povezani z obstojem določene spletne strani. Najbolj pomembni podatki, ki jih kaže Google webmaster tools, so povezani z indeksacijo. Zaradi tega se Google webmaster tools najpogosteje povezuje z optimizacijo spletnih strani. Vendar pa je potrebno posebej poudariti, da Google webmaster tools prikazuje podatke o indeksaciji izključno Googlovega iskalnika. Torej si z njim ne morete pomagati, če želite spletno strani optimizirati za katere druge iskalnike, kot so recimo Yahoo. Najdi.si, Bing itn.

 

Zelo pomemben vidik, ki ga pokriva Google webmaster tools, je možnost, da Googlu sporočite svoj sitemap, to je seznam vseh strani, iz katerih je sestavljena vaša spletna stran. Googlovi iskalni algoritmi lahko namreč spregledajo določene vsebine, ki pa so izjemno pomembne za vašo spletno stran. S tem lahko torej Googlu pomagate, da jih odkrije in upošteva pri indeksiranju. Tako lahko s pomočjo tega orodja, Googlu sporočite metapodatke, ki vključujejo razno video vsebino, slike, novice itn. Ta vidik, ki ga oskrbuje Google webmaster tools, je pomemben predvsem, če imate spletno stran z dinamično vsebino, ki se velikokrat spreminja oziroma če je vsebina vaše spletne strani izjemno grafično bogata, kar pomeni, da je sestavljena pretežno iz slik. To orodje pa je odlično tudi za uveljavljanje povsem novih spletnih strani, ki še nimajo veliko povezav.

 

Google webmaster tools razvijalce in lastnike spletnih strani oskrbuje s pomembnimi informacijami o strukturi obiska in o vseh zunanjih povezavah do vaše spletne strani, ki jih je Google odkril. Pomaga vam identificirati tudi ključne besede, ki se pojavljajo na vaši strani in njihovo relevantnost. Google webmaster tools je močno brezplačno orodje, ki sicer služi promociji Googla, vendar pa ga lahko spretni uporabniki odlično izkoristijo za utrjevanje spletnega položaja svoje spletne strani, trgovine ali bloga.