Izdelajte si informativni izračun zavarovanja

Preden izberete zavarovalniški paket, ki vam najbolj ustreza, si pripravite informativni izračun zavarovanja. Večina zavarovalnic ima na njihovi spletni strani preprost vmesnik, s katerim si lahko pripravite precej točen izračun zavarovanja. Najprej pa je vseeno potrebno opozoriti, da takšen informativni izračun zavarovanja ne zavezuje ne stranko in ne zavarovalnico k sklenitvi pogodbe pod pogoji, ki jih je prikazal izračun zavarovanja. Šele ko bo pripravljena prava pogodba, bodo postavljeni vsi dejansko veljavni pogoji.

 

Ne glede na to, pa vam lahko izračun zavarovanja, ki si ga pripravite sami prek pogovornega okna na spletni strani zavarovalnice, pokaže, kakšno premijo ali pa kakšno denarno izplačilo lahko pričakujete. V osnovi se torej izračun zavarovanja deli na izračun premije, se pravi tistega zneska, ki ga boste vplačevali. Manjša kot je nevarnost škodnega dogodka, nižja bo premija. Druga vrsta izračuna pa vas lahko seznani s tem, kako visok znesek lahko pričakujete v primeru, da pride do škodnega dogodka. Zavarovalne pogodbe skušajo čim bolj natančno definirati pogoje, ki določajo škodni dogodek. Na podlagi tega se določi razred, v katerega spada vaša nesreča, nato pa se jo ovrednoti glede na ta razred. Torej vam lahko informativni izračun zavarovanja pomaga vnaprej oceniti, koliko bo znašalo izplačilo. To seveda ni uradna informacija, zato se nanjo ne morete povsem zanašati.

 

Lahko pa tudi na podlagi podatkov, ki jih pokaže informativni izračun zavarovanja, če pride do velike odstopanja od uradnega izračuna, podate ugovor, saj se je lahko zavarovalniški agent pri izračunu tako ali drugače zmotil.

 

Zelo pomembno je, da ko sklepate različna zavarovanja, zelo natančno poznate pogodbo. Pri raznih paketih zavarovanj, ko vam zavarovalnica ponuja številne ugodnosti, zelo natančno preberite drobni tisk, v katerem se lahko nahajajo določila, ki niso vam v prid in bi jih lahko hitro spregledali. Izračun zavarovanja na spletni strani zavarovalnice uporabite kot orodje, s katerim lahko zaščitite svoj interes.

 

Več si preberite tukaj.