internet-cookies

Internetni piškotki (Cookies)

Spletni piškotki so majhne datoteke, kjer so zapisane različne informacije. Spletna stran piškotke pošlje spletnemu brskalniku, ki ga takrat oseba uporablja. Ko oseba naslednjič obišče spletno stran, se informacije, zapisane na piškotkih, pošljejo nazaj in jo obvestijo o pretekli dejavnosti uporabnika.  Piškotki se uporabljajo predvsem za shranjevanje informacij, kot so uporabniško ime in geslo, ustvarijo pa tudi posnetek vseh stvari, ki si jih je oseba na spletni strani ogledala.

Ponudniki spletne strani z analizo spletnih piškotkov ugotovijo, katere vsebine so na njihovi strani bolj popularne, kar pomaga nadaljnemu razvoju strani.

V začetku leta 2013 je v veljavo stopil tudi nov zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), s tem pa so se spremenila tudi pravila glede uporabe piškotkov. Zakon zahteva, da lastnik spletne strani uporabniku posreduje vrsto piškotkov, ki jo stran uporablja, namen zbiranja piškotkov in način uporabe. Uporabnik pa se bo moral z uporabo piškotkov strinjati, v kolikor bo želel polno uporabniško izkušnjo na strani.