indeks telesne teže in prehrana

Indeks telesne teže, prehrana in gibanje

Indeks telesne teže v idealnih vrednostih zagotavlja optimalna prehrana in gibanje. Optimalna prehrana je sestavljena na kakovosten in kvaliteten način. Kakovosten način je prehrana točno določene vrste. Predvsem gre za hrano, ki je organizmu koristno za delovanje. V veliki meri je odvisna od človeka in njegovih aktivnosti.

Svoje dodaja tudi okolica v kateri živi. Človek je individualist, to pomeni, da ima svoje telesne značilnosti individualne in različne v primerjavi z drugimi osebami. Največ podobnosti ima pri svojih sorodnikih, z drugimi ljudmi pa ga ločijo mnoge posebnosti. V veličini primerov so te lastnosti in posebnosti dedovane. Prav na ta način pa se opazi tudi sprememba v okolju in času. Več generacij, ki ima načeloma mnoge enake značilnosti, živi v različnem časovnem odboju ter različnem okolju. Za vsako časovno obdobje je značilno veliko posebnih lastnosti, ki se razlikujejo od drugih časovnih obdobjih. Za indeks telesne teže zanimive so lastnosti, kot je obilnost in dostopnost do točno določene hrane, več ali manj gibanja, več ali manj fizične aktivnosti ter podobno. Pred pol stoletja ali stoletjem je bilo na voljo manj hane kot danes. Zato so v tem času nastale tudi mnoge spremembe. Kar najlepše vidimo pri generacijah ljudi. Poleg prehrane se je spremenila tudi okolica. Na eni strani se je v splošnem spremenila ista okolica, na drugi pa so ljudje v več generacijah menjali kraj bivanja. Zato so tudi na ta način prisotne razne generacijske spremembe.

Vse te spremembe vplivajo na indeks telesne teže. Danes je indeks telesne teže tudi drugače razumljen kot nekoč. Ker je bilo svoj čas hrane v manjšem izobilju, indeks telesne teže velikokrat ni prišel v poštev, saj so bili ljudje prej lačni kot siti. Zaradi izobilja je danes indeks telesne teže bistveno bolj pomembne. Indeks telesne teže je danes odraz časa. Fizična aktivnost je manjša ob več hrane. Indeks telesne teže je pomemben.

http://enemon.si/prehrana-in-zdravje/energija/itm-indeks-telesne-mase/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja