Hrvaška Istra

Hrvaška in njeni biseri

Hrvaška je država, ki ima praktično neomejene morske naravne danosti. Skoraj 6000 km obale, ki se razprostira na celinskem delu in na otokih, predstavlja pravo naravno bogastvo, ki ga Hrvaška s pridom izkorišča s svojo vrhunsko turistično ponudbo. Za mnoge Evropejce in prebivalce drugih krajev sveta je Hrvaška priljubljena turistična destinacija. Ker gre za relativno veliko evropsko državo, ima Hrvaška izjemno raznoliko pokrajino. Kar se obale tiče, lahko rečemo, da jo je možno razdeliti na istrski in dalmatinski del. Oba dela seveda druži morje, vendar pa se tako po kulturnih kot po naravnih danostih precej razlikujeta.

Hrvaška Istra je od nekdaj predstavljala najbolj priljubljeno poletno turistično destinacijo Slovencev. Ena izmed ključnih prednosti, ki jih ponuja Hrvaška Istra, je bližina. Kjerkoli v Sloveniji se nahajate, boste najkasneje v dveh ali treh urah v izbranem istrskem mestu. Ceste povezave so odlične, edina slabost je gneča na mejnih prehodih v času visoke turistične sezone. Tudi Dalmacija je danes veliko bolj dosegljiva, kot je bila nekoč. Pred leti zgrajena avtocesta nas hitro pripelje do južnega dela in tako privarčujemo kar nekaj ur, ki nam jih je včasih odvzela tako imenovana Jadranska magistrala.

Hrvaška je sončna dežela. Statistika kaže, da ima kar 2600 sončnih ur na leto. Temperatura morja se v zimskih mesecih spusti do 5 stopinj Celzija, poleti pa doseže kar 28 stopinj Celzija. Hrvaška velja za pravi ekološki raj v Evropi. Težko boste našli deželo, ki je tako čista in v kateri je narava tako lepo ohranjena in negovana. Plitvička jezera so celo uvrščena na sam seznam Unescove svetovne dediščine. Ljubiteljem narave lahko Hrvaška ponudi največ v balkanski regiji.

Tudi Hrvaška tradicionalna kuhinja je nekaj božanskega. Značilna hrana so pršut, klobasice, različne pite in ostrige. Ker gre za vinorodno deželo, lahko pričakujete prava gurmanska doživetja, če boste seveda znali izbrati dobro gostilno s kakovostno in pestro ponudbo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.