počitnice na hrvaškem

Hrvaška ima bogato zgodovino

Hrvaška zelo bogata zgodovina se kaže na vseh delih države. Geografsko je Hrvaška postavljena na del Evrope, ki je zelo pomemben za prehodnost med Evropo, Azijo in Afriko. Ozemlje, kjer se danes nahaja Hrvaška je pred mnogimi stoletji nudilo pomorske in kopenske poti, ki so povezovale Evropo z Afriko in Azijo. Na obalah hrvaškega Jadrana tako ne preseneča množica kulturnih spomenikov, ter mest, ki svoj obstoj temeljijo na starih in pomembnih lukah Sredozemlja.

Hrvaška ima poleg tega tudi bogato kulturno dediščino na kopnem delu. Stara mesta, ostanki kulturne dediščine, imajo enako bogato zgodovino, kot predeli ob morju. Še veliko več jih je skritih in čakajo, da jih arheologi odkrijejo. Arheologija je namreč aktivnost, ki nikoli ne počiva in vedno znova odkriva zastrto preteklost. Nedavno so na hrvaški obali našli ostanke pristanišča iz časa antike. Kar ni tolikšno presenečenje, kot se na prvi pogled zdi. Hrvaška obala je bila zelo pomembna in nič drugačna, kot druge obale v širši regiji. Tako lahko na podlagi najdenih ostankov pristanišč v širši regiji, sklepamo zgodovinske dogodke in dejstva, na celotni regiji. Že pogled na lego mest, ki temeljijo na starejših krajih naselitve kaže, da so bila zasnovana na enak način v širši regiji. Najdeni ostanki pristanišča so zato samo eni od mnogih, zagotovo jih je tudi v bližini drugih hrvaških pristanišč še več, potrebno jih je samo poiskati. Hrvaška zgodovina je tudi tesno povezana z morjem in morsko obalo. Na njej je

Hrvaška pravzaprav nastala oziroma je v pisnih virih prvič omenjena. Sama dejstva iz dokumentov dokazujejo, da je bilo takratno ozemlje povezano z vsemi takrat znanimi kulturami, državami in ureditvami. Dežele Jadrana so povezane med seboj tudi danes na mnoge načine. Na sodoben način tkejo nove in nove vezi, nič drugače, kot so to počeli naši davni predhodniki. Hrvaška je dežela z bogato zgodovino.

Več o tem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja