Lesene igrače

Eko igrače in odgovornost do okolja

Skrb za okolje postaja čedalje večja vrednota, kar dokazuje tudi zanimanje za eko igrače. Statistika kaže, da se dogaja izjemno škodljiv pritisk na naravo tudi s tem, ko se proizvodnja plastičnih igrač tako skokovito stopnjuje, kajti vsaka igrača slej ko prej konča na smetišču ali še huje, nekje v naravi. Na drugi strani pa imamo eko igrače, ki so proizvedene s spoštovanjem do okolja in z upoštevanjem visokih standardov, ki ščitijo podnebje in človeka. Umetne mase so dokazano škodljive, na dolgi rok marsikatera snov, ki jo brez zadržka uporabljamo, povzroča hudo škodo človeškemu organizmu in naravi, ki ga obkroža.

Pomembno je, da otroka že zgodaj zaščitimo pred vsemi temi vplivi, kar lahko počnemo že s tem, da mu kupujem eko igrače namesto običajnih. Po funkcionalnosti in zabavnosti se eko igrače prav nič ne razlikujejo od tistih, ki so izdelane iz drugih materialov, ki ne upoštevajo ekologiji prijazne postopke. Če pogledamo v ponudbo, bomo hitro opazili, da eko igrače zastopajo prav vse skupine igrač. Otrok, ki ima pretežno eko igrače, zato ne bo prav nič prikrajšan pred vrstniki, ki se igrajo z običajnimi, prav nasprotno, njegova igra z njimi bo imela še dodatne pozitivne učinke. Tudi drugi otroci bodo videli te eko igrače, njihovo zabavnost in zmožnosti za alternativne oblike igre. Vemo pa, da ko si otroci nekaj želijo, to prenesejo na starše in tako se eko igrače širijo in s tem se širi tudi zavest za skrb za okolje.

Izbira eko igrače namesto običajne kaže na visok etični standard, ki odraža odgovornost do okolja in skrb za prihodnost narave, ki je ena sama.