Dodatno zdravstveno zavarovanje in nekateri njegovi pogoji

Ali veste, čemu služi dodatno zdravstveno zavarovanje? Najprej morate vedeti, da se lahko dodatno zavaruje nekdo, ki ima sklenjeno zdravstveno zavarovanje. Vendar pa zdravstveno zavarovanje ne krije vseh stroškov, ki nastanejo med zdravniško obravnavo primera. Prav zaradi tega je nastalo dodatno zdravstveno zavarovanje, ki krije vsa tista doplačila, ki bi jih sicer morala kriti stranka sama iz lastnega žepa. Znano je, da so zdravniške storitve izjemno drage. Ali ste recimo vedeli, da kakšen specialistični pregled z MRI slikanjem in obravnavo lahko stane več tisoč evrov? Človek pa nikdar ne more vedeti, kdaj bo kaj takega potreboval tudi sam. Zato je dodatno zdravstveno zavarovanje pomembno skleniti čim prej, če ga še nimamo. Malo ljudi namreč ve, da obstaja tudi tako imenovana čakalna doba. To je čas treh mesecev, ko zavarovanec plačuje premije za dodatno zdravstveno zavarovanje, vendar pa ni upravičen do ugodnosti. Do teh bo sicer polno upravičen šele po zaključku te trimesečne čakalne dobe.

Čakalna doba ima svoj namen. Preprečuje namreč to, da bi posamezniki lahko špekulirali, kdaj skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje. Če te čakalne dobe ne bi bilo, potem bi se nihče ne zavaroval, ko je zdrav, ampak bi počakal, da zboli. S tem pa je to onemogočeno.

Slovenski zdravstveni sistem sicer skrbi za to, da doplačil ni potrebno plačevati otrokom, šolarjem in v primerih nekaterih bolezenskih stanj, ki so vnaprej določeni. Obvezno zavarovanje v vseh ostalih primerih vedno krije le delež storitve, tako da se plačilu v primeru ne zavarovanosti nihče ne more izogniti. Zato je pomembno, da ima dodatno zdravstveno zavarovanje sklenjeno vsak, ki si ga lahko privošči.