Črno bele in barvne kartuše

Kartuše so zamenljivi, nadomestljivi deli brizgalnih tiskalnikov, ki vsebujejo črnilo oziroma druge barve, ki omogočajo tiskanje in s tem nemoteno delovanje tiskalnika. Prek kartuše je črnilo oziroma barva nanesena na papir.

V osnovi ločimo kartuše na barvane in črno-bele kartuše. Od vsebine kartuše, ki mora biti prilagojena zmogljivosti tiskalnika, je odvisno, kakšne možnosti tiska (barvast ali črno-beli tisk) omogoča tiskalnik. Kartuše namreč vsebujejo enega ali več rezervoarjev, v katerih je shranjeno črnilo oziroma barva. Kartuše, ki omogočajo zgolj črno-belo tiskanje, imajo običajno en takšen rezervoar, ki vsebuje le črno barvo. Kartuše, ki omogočajo barvasti list, pa imajo več takšnih rezervoarjev, saj za barvni tisk potrebujemo vsaj tri različne barve. Likovna teorija uči, da je mogoče iz treh osnovnih barv (te so rumena, rdeča in modra), z njihovim kombiniranjem tvoriti celoten poznani barvni spekter. Zato vsebujejo barve kartuše vsaj tri rezervoarje s temi tremi barvami. Tiskalnik lahko z uporabo takšne kartuše proizvede vse zamisljive barve s kombinacijo osnovnih barv. Kombinacija rumene in rdeče ustvari oranžno barvo, kombinacija rumene in modre zeleno, kombinacija redeče in modre pa vijolično barvo. Z različnim kombiniranjem deležev osnovnih barv je tako mogoče ustvariti celoten barvni spekter. Barvne kartuše pa imajo kdaj tudi dodaten rezervoar z črno barvo in sicer zato, da ne bi bile preveč potratne z osnovnimi barvami takrat, ko se odločimo za zgolj črno beli tisk. Napredne barvne kartuše omogočajo menjavo samo enega barvnega rezervoarja, ko se barva izprazni.

Takšne kartuše so ekonomične, saj bi sicer morali menjati celotno kartušo, četudi nam bi sicer zmanjkalo samo ene osnovne barve.

Poiščite jih tukaj