Cardistry – nova veja umetnosti

CARDISTRY // Card Flourishing – Virtuoso Test Room

(to flourish = ang., pomeni cveteti)

Cardistry je dokaj nova smer umetnosti, kjer človek pokaže kako spreten je s kupčkom 52 navadnih igralnih kart.

Smer se je prvič začela pojavljati na ulici, kjer so ulični čarovniki na spreten način mešali karte in tako zmedli opazovalce. Od tam naprej pa je šlo samo še navzgor. Danes po celem svetu mladi kažejo svoje sposobnosti manipuliranja kart in širijo to novo umetnost. Smer se je povsem odcepila od čarovniških trikov z kartami, kar pomeni, da čarovnik ni ‘flourisher‘ in tudi ravno obratno.

Pri umetnosti gre predvsem za vizualni učinek, ki ga prikaže nastopajoči. Za dober efekt pa je potrebno izjemno veliko vaje in potrpežljivosti. Če hočeš postati dober flourisher, je treba vaditi vsak dan, neprestano imeti karte v rokah in ponavljati vzorec. Za odličnost je potrebno več let trdega dela (najboljši imajo za sabo tudi desetletja vaje).

Ampak nenehna vaja se tudi obrestuje. Človek, ki se ukvarja s to umetnostjo ima odlične motorične sposobnosti, precej boljše kot ljudje, ki se s tem ne ukvarjajo. Razvijejo pa se tudi veliko hitrejši refleksi.

Sam se s tem ukvarjam dobrih 6 mesecev in  lahko vam povem iz prve roke, ljudje so navdušeni, ko me vidijo, kako manipuliram karte in ustvarjam različne strukture 🙂

Več o tej novi umetnosti lahko najdete na internetu, lahko pa si preberete tudi tukaj.