Varjenje je nevarno, zato pazite na svojo varnost

Varjenje je, odkar so izumili varilne aparate, vsekakor izjemno uporabna tehnika, saj na ta način dobimo kovine točno takšnih oblik, kot si jih želimo in s tem tudi gradnja poteka lažje in hitreje in tudi zgradbe so bolj varne. Vsekakor lahko naštevamo vse prednosti, ki jih ima varjenje do jutri, večinoma pa jih že tako ali tako poznamo.

Vendar pa kljub temu, da pa je varjenje tako zelo široko uporabno, da ima toliko prednosti, pa je njegova največja slabost, na katero ne bi smeli nikoli pozabiti, pa vseeno pozabimo, nevarnost, ki jo varjenje povzroča. Ne pozabimo, da varjenje deluje samo na ta način, da se dve kovini talita in spajata samo zaradi vročine in to ni nizka temperatura, temveč gre za zelo visoke temperature, ki lahko povzročijo tudi hude opekline kože.

Nikakor ne pozabite, da je varjenje nevarno, nevarnost pa zmanjšamo samo z zaščitno opremo in previdnim ravnanjem

 

Ker je varjenje nevarno, je nujno treba upoštevati varnostne predpise. Uporaba zaščitne opreme, ki vključuje samozatemnilno varilno masko, ki zaščiti oči, obraz, lase in ušesa, potem tudi rokavice, ki morajo biti negorljive, prav tako pa tudi posebna obleka, ki mora biti tudi negorljiva, saj koščki, ki letijo okoli, lahko na tkanini tudi zagorijo, če se tkanina na rokah in oblačilu dobro segreje.

Seveda pa varjenje lahko povzroči tudi požar, če je okoli delovnega prostora gorljivi material, zato je nujno treba vse gorljive materiale umakniti in imeti pri roki gasilni aparat za vsak slučaj. Zavedajte pa se tudi, da je treba poskrbeti za prezračevanje prostora, saj varjenje pušča strupene pline, ki jih nikakor ni priporočljivo vdihavati.

Kljub temu, da se sliši to vse skupaj popolnoma pretirano, saj ste vendar vajeni, da varjenje na hitro naredite kar v domači delavnici brez kakršne koli zaščite, le za obraz in ušesa poskrbite, za prezračevanje in gasilni aparat pa ne, vedite, da nesreča nikoli ne počiva in se vam lahko kaj hudega zgodi pri naslednjem varjenju, pa čeprav varite doma že celo življenje in ni bilo nič narobe, še.