Ročno varjenje je odlično za unikatne izdelke

Varjenje kovine je izredno naporno in zahtevno delo. Le malo mojstrov v Sloveniji resnično obvlada ročno varjenje, ki zahteva visoko stopnjo koncentracije in izredno veliko natančnosti. Če delavec ni natančen je bolje, da ga ne izučimo za ročno varjenje, saj bodo izdelki, ki jih bo varil, najverjetneje narejeni slabo in površno.

Kljub temu, da je ročno varjenje v nekaterih primerih že popolnoma nadomestilo robotsko varjenje, je ročno varjenje še vedno pomembno pri delu na terenu, ko si z robotskim varjenjem ne moremo pomagati. Veliko varilcev je zaposlenih na gradbenih terenih, kjer se neprestano vari železo za večje in trdnejše konstrukcije.

ročno varjenje plocevine

Izdelava unikatnih izdelkov

Za unikatne in posebne izdelke, pa se še vedno veliko uporablja ročno varjenje, saj ima robotsko varjenje sposobnost opravljati le lahka in enolična dela, ki jih sprogramiramo. Če želimo opraviti bolj specifično in posebno varjenje, pa bomo še vedno morali najeti odličnega strokovnjaka za varjenje, ki nam bo izdelal naročeni izdelek.

Zelo velikokrat se ročno varjenje uporablja v ključavničarstvu ter tudi v vsej kovinski industriji. Čeprav nam ročno varjenje omogoča na koncu manj izdelkov kot robotsko, je v veliko primerih še vedno nezamenljivo. To pomeni, da noben stroj ne more zamenjati človeka, saj je pri delu še vedno pomembna njegova sposobnost in delo.

Različne metode ročnega varjenja

Strokovnjaki lahko hitro navedejo več vrst varjenja. Med najpomembnejše zagotovo spada obločno varjenje, industrijsko TIG varjenje ter vedno bolj zaželena MAG in MIG varjenji, ki je opravljata s posebno zaščito z argonom ali pa z helijem.

Ugriz klopa, razlog za preplah?

Čeprav klopi na prvi pogled ne delujejo posebej strašljivo, so lahko vir velike zaskrbljenosti. Prenašajo namreč hude bolezni, ki so lahko celo smrtno nevarne. Če se vsaj malo pozanimamo o boreliozi in klopnemu meningoencefalitisu, smo pogosto upravičeno zaskrbljeni in se klopov močno bojimo. Še posebej, če odkrijemo ugriz klopa in posumimo na možnost okužbe. Je preplah upravičen? Do neke mere gotovo je, saj vse zgoraj navedeno drži. A v praksi je treba poznati možnosti in tveganja, ki niso vedno zelo visoka. Res je, da pri nas velik delež klopov prenaša borelijo, okoli 40%. A to že pomeni, da predstavlja možnost za okužbo le vsak drugi ugriz klopa, vsaj pri boreliji. Pri ostalih klopnih boleznih je pojavnost bistveno manjša, klopni meningoencefalitis recimo prenaša manj kot odstotek klopov. Nadalje moramo pri boreliji vedeti, da se okužba razvija zelo počasi in ugriz klopa še ni usoden. Če smo na klope pozorni in ugriz pravočasno najdemo, tveganja za razvoj borelioze praktično ni. Časa imamo dovolj, vsaj 24 ur po ugrizu, pa tudi tja do 48 ur je možnost za prenos okužbe še relativno majhna. To pomeni, da ugriz klopa skoraj ne predstavlja tveganja, če smo dobro informirani in znamo pravilno postopati.

Ugriz klopa
Ugriz klopa je zelo nevaren.

Kaj pa, če ugriz klopa res povzroči okužbo?

Tveganje seveda ostaja in ugriz klopa lahko res povzroči okužbo. Spet se izkaže, da se je pametno o teh možnostih poučiti vnaprej in najprej izkoristiti možnosti preventive. Proti klopnemu meningoencefalitisu se recimo lahko cepimo, tako da ugriz sploh ne bo noben problem. Za boreliozo cepiva ni, zato moramo biti v primeru ugriza in morebitne okužbe pozorni na simptome – enako velja za klopni meningoencefalitis, če nismo cepljeni. Pomembno je, da ukrepamo hitro, pravzaprav takoj, ko ugriz klopa pokaže simptome okužbe. Boreliozo nakazuje rdeč kolobar, ki je zadosten razlog da začnemo z zdravljenjem z antibiotiki, pravočasno zdravljenje je zelo učinkovito.

Moška pižama v prikupnih vzorcih

Spanje pomembno vpliva na kakovost našega življenja. To pa je zlasti odvisno od našega ležišča, predvsem od vrste vzmetnic. Pri tem pomembnejšo vlogo igra tudi posteljnina in ne nazadnje še oblačila, v katera smo v času spanja oblečeni. Čeprav marsikdo med vami temu ne daje prav velikega pomena, pa je morda čas, da si najdete kakovostno pižamo in kaj kmalu boste videli, kako pomembno lahko vpliva na vašo kakovost in mirnost spanja. Ženska, otroška ali moška pižama vam je dandanes na dosegu skoraj na vsakem koraku. Vse bolj je priljubljeno, da pižame in druga oblačila prodajajo tudi v bolje založenih trgovinah in ne nazadnje še na bencinskih črpalkah. Pri tem pa se je dobro vprašati, ali je, na primer, moška pižama, kupljena v trgovini z živili, enako kakovostna kot moška pižama, ki jo kupite v specializirani prodajalni z oblačili. Vsekakor je boljša izbira slednja, čeprav boste ta takšen kos oblačila za spanje porabili nekoliko več denarja. Prav tako vas na teh mestih čaka bistveno več izbire. Na voljo vam bodo pižame z resnejšimi vzorci, enobarvne in tud takšne, ki so opremljene z zelo prikupnimi vzorci.

moška pižama

Moška pižama iz kakovostnih materialov

Moška pižama je zelo pogosto darilo, ki ga podarimo ob rojstnem dnevu ali ob kateri koli drugi priložnosti. Obdarovanec je takšnega darila navadno zelo vesel, saj je zelo uporabno. Še toliko bolj pa ga pižama razveseli, če ugotovi, da je narejena iz izjemno kakovostnih materialov, kar zelo ugodno vpliva tudi na spanec. Moška pižama vrhunskih materialov se lahko kupi v kar nekaj specializiranih prodajalnah pri nas, ki jih lahko najdete tudi na spletu. Na istem mestu so vam na voljo še drugi kosi oblačil, ki jih lahko, na primer, oblečete za prosti čas pa tudi za elegantnejše dogodke, kot je, na primer, maturantski ples. Ne glede na to, ali boste kos oblačila, ki ga boste kupili, nosili med spanjem ali na plesu, je izjemno pomembno, da je narejen iz varnih materialov.

Anaplazmoza

Med klopnimi boleznimi gotovo izstopata borelioza in meningoencefalitis, medtem ko je tretja predstavnica pogostih bolezni nekoliko manj znana. To je anaplazmoza, na katero moramo biti prav tako pozorni. To bolezen poznajo tisti, ki se po gozdovih in travnikih pogosto potepajo s svojim kužkom, saj se psi hitro okužijo, a tudi pri ljudeh ni tako redka. Pravzaprav je Slovenija v samem evropskem vrhu po številu okužb! Anaplazmoza sicer ni tako nevarna in nima trajnih posledic, prav tako ni nalezljiva – ravno zaradi tega se včasih niti ne prijavlja in so podatki o številu okužb nekoliko nezanesljivi. Vsekakor pa si zasluži pozornost, saj se je klopnim boleznim v vsakem primeru pametno izogniti. Poleg tega ima anaplazmoza podobne simptome kot meningoencefalitis, tako da moramo biti pozorni na vse možnosti, da lahko pravočasno ukrepamo. Nekoliko bolj mirno bodo spali tisti, ki so cepljeni in jim meningoencefalitis ne povzroča skrbi, medtem ko preostali pogosti klopni bolezni ne omogočata tako učinkovite preventive.

Anaplazmoza

Tudi anaplazmoza povzroča neprijetne zdravstvene težave

Že v samem začetku je očitno, da klopna bolezen ne bo nič kaj prijetna. Po okužbi se namreč anaplazmoza kaže z značilnimi znaki klopnih bolezni, razvoj je zelo podoben poteku okužbe z virusom, ki povzroča meningoencefalitis. Od splošnega slabega počutja napreduje do bolečin v sklepih in mišicah, telesna temperatura se lahko dvigne tudi preko 39 stopinj Celzija. Čim prej je treba obiskati zdravnika, saj je zdravljenje najbolj učinkovito prav v začetnih fazah. Anaplazmoza se zdravi z antibiotiki, ki so nujni v vseh fazah razvoja bolezni, a kasneje morda ne bodo več tako učinkoviti. V tem primeru sledi stopnjevanje simptomov, ne gre pa pričakovati kakšnih posebej trajnih posledic ali velikih komplikacij. Smrtnih primerov ne beležimo, pogosto se stanje izboljša kar samo. To ne pomeni, da anaplazmoza ni resna težava, vsekakor pa je prognoza nekoliko boljša kot pri boreliozi in meningoencefalitisu.

Znaki depresije

Depresija je razmeroma pogosta duševna bolezen, ki pa ostaja dokaj neopazna. Nima namreč simptomov, ki bi bili zelo izraziti in bi takoj omogočili prepoznavanje motnje, zato se mnogi bolniki izognejo diagnozi, morda tudi sami ne vedo, da jih muči depresija. Znaki depresije so poleg teg zelo raznoliki in različni od posameznika do posameznika, kar pomeni, da je težko podati tipično klinično sliko. Pri nekaterih so simptomi pravzaprav zelo očitni, a večinoma temu ni tako. To pa pomeni, da moramo biti pozorni na spremembe in znake, ki lahko izdajajo prisotnost depresije. Pogosto so namreč ravno vidni znaki depresije tisti, ki so prvi povod za iskanje pomoči. Če depresija ostane neopažena in nezdravljena, se lahko stopnjuje in vodi v vedno bolj resne posledice, ki močno vplivajo na življenje, lahko tudi do smrti. Težava je tudi v tem, da se nekateri znaki depresije kažejo na tak način, da jih lahko zamenjamo s simptomi drugih težav ali pa zgolj z vedenjskimi značilnostmi posameznika. Diagnozo lahko postavi le usposobljen strokovnjak, lahko pa smo na določene znake pozorni vsi.

znaki depresije

Kateri znaki depresije so najbolj očitni?

Nekateri znaki depresije se razmeroma pogosto kažejo in jih lahko prepoznamo, čeprav so v veliki meri podobni vedenjskim značilnostim. Gre recimo za pomanjkanje interesa in opuščanje hobijev, zanemarjanje medosebnih odnosov, umik v osamo. Značilne so spremembe življenjskega sloga, predvsem spremembe apetita, kar lahko vodi v prenajedanje ali stradanje. Prav tako med znaki depresije najdemo neurejen urnik spanja, ki se lahko kaže v pomanjkljivem ali pretirano dolgem spanju. Običajno depresija zavira voljo do telesne aktivnosti, značilno je tudi zanemarjanje dela, tudi zelo pomembnih opravil, brez pomisleka glede morebitnih posledic. Znaki depresije se lahko stopnjujejo, veliko pa je takšnih, ki jih težko odkrijemo. To so recimo mračne misli, pesimističen pogled na svet, misli in načrti o samomoru …

Vse o znakih depresije si lahko preberete tukaj.

Separator olja je obvezen del sistema za čiščenje odpadne vode

Olje je v primeru njegovega izliva v naravi lahko zelo nevarno za živali in rastline. Zato je separator olja obvezen del vsakega bencinskega servisa, kjer obstaja nevarnost, da bi različne oljne mešanice lahko pronicale v zemljo. Med drugim je separator olja vgrajen v celoten sistem bazena za čiščenje odpadne vode in na ta način preprečuje, da bi nevarna odpadna voda prišla v stik z zemljo.

Z drugimi besedami separator olja imenujemo tudi ločevalnik olja, pri čemer je njegova najbolj pomembna funkcija, da iz mešanice zraka, vode in olja izloči vodo in olje iz zraka. Gre za nekakšen filter, skozi katerega se pod visokim tlakom zrak tako upočasni, da se olje in voda pretvorita v kapljice in odcedita v notranjost ali zunanjost filtra. Od tu se vračata nazaj v sistem ali pa se avtomatsko ali ročno odvajata.

Čiščenje in vzdrževanje je zelo pomembno

Separator olja mora biti v celotnem čistilnem sistemu nameščen na takem mestu, da je lahko dostopen, saj ga je potrebno redno pregledovati, čistiti in vzdrževati. Potem, ko sta voda in olje enkrat ločena, se olje odstrani in se transportira za nadaljnjo obdelavo, kar pa naj opravi potrjena družba za čiščenje. Stene rezervoarja, odprtine in cevi se po vsaki spraznitvi očistijo z visokotlačnimi pralnimi napravami.

 

Poleg standardnih in po meri narejenih separatorjev olja, so na tržišču na voljo tudi separatorji za vakuumske črpalke in navojni separatorji. Separatorji se med seboj razlikujejo po svoji pretočnosti. Večja kot je pretočnost separatorja olja, manj bo ostalo olja v vodi.

 

Če vas nakup separatorja zanima, sledite povezavi in si oglejte kakovostno ponudbo priznanega slovenskega proizvajalca tovrstnih naprav.

 

 

Traktorji, motorna vozila

Traktorji so motorna vozila, ki omogočajo vožnjo, vleko, potiskanje traktorskih priključkov oziroma služi za njihov pogon.

Delovo sposobnost traktorji zagotavljajo tako, da so nanje na različne načine dodatni traktorski priključki. Traktor lahko različne traktorske priključke nosi, potiska ali vleče, skrbi pa lahko tudi za njihov pogon. Najbolj priljubljena sta dva različna načina zagotavljanja pogonske moči. Traktorski priključek je zamenljiv vlečni stroj ali zamenljivo orodje za opravljanje kmetijskih, gozdarskih in drugih del. Z njimi opremljeni traktorji lahko izvajajo številna najrazličnejša opravila. Med traktorske priključke sodijo tudi priklopniki, katerih največja dovoljena masa ne presega pet ton, njihova hitrost pa je konstrukcijsko omejena na največ trideset kilometrov na uro. Nadalje se traktorji delijo na kolesne in gosenične traktorje. V prvem primeru je gibanje omogočeno preko različnih izvedb pnevmatik, pri goseničarjih pa gre za gibanje preko gosenic. V osnovi se gosenice uporabljajo za bolj strme terene, kolesni traktorji pa za večino ostalih terenov. Kolesni traktorji se nadalje delijo glede na tehnične lastnosti, kot so hitrost, širino koloteka, maso, oddaljenost od tal ter druge lastnosti. Posebno skupino predstavljajo parkovni traktorji. To so manjši traktorji namenjeni obdelavi manjših površin, kot so zelenice ali druge površine. Pogosto slišimo tudi izraze parkovni traktorji, ki imajo lahko zelo različne funkcije. Primer funkcije je košnja trave na urjenih zelenicah, traktorji so lahko prilagojeni izključno tej funkciji ali pa ima možnost drugih funkcij z različnim naborom priključkov. Izbira je odvisna predvsem od zahtev lastnika oziroma uporabnika. Kdor namerava izključno kositi travo na večjih površinah, se bo pri izbiri osredotočil na to funkcijo. V drugih primerih pa je košnja trave zgolj ena od zahtevanih funkcij. Za košnjo trave se največkrat parkovni traktorji izbirajo pri površinah, ki so večje od dva tisoč kvadratnih metrov. Pri manjših površinah se kupci odločajo za samohodne ali klasične kosilnice.

Traktorji so za obdelavo kmetijskih in gozdarskih površin nepogrešljivi.

Preverite ponudbo na naši strani.

Preprosta izdelava spletne strani

Bi radi imeli spletno stran, ki bo namenjena predstavljanju vašega podjetja? Bi na njej radi objavljali svoje vsebine, a ne želite, da bi to predstavljalo velik finančni zalogaj? Izdelava spletne strani ni nujno zahtevna, zapletena, zamudna in draga. Pravzaprav je vse odvisno od tega, kakšno spletno stran dejansko želite in kaj to pomeni za sam obseg menijev. Za samo programiranje pa danes sploh ni več potrebno, da se prične s pisanjem programov od prve vrstice.

Precej bolj preprosto je namreč, da se odločite imeti svojo internetno stran v WordPressu, ki velja za najbolj priljubljen »program« za spletne strani, v katerem deluje množica velikih, svetovno znanih medijev, pa tudi povsem zasebne spletne strani oziroma spletni dnevniki ali blogi, s katerimi se je WordPress tudi začel.

Izdelava spletne strani z WordPressom

Ko so se pojavili prvi spletni blogerji oziroma pisci spletnih dnevnikov, so jim ponudili WordPress – že pripravljeno formo za spletne strani, kjer je bilo nekaj malega možnosti izbire glede oblike, v ozadju pa je bila postavljena vsa »programska infrastruktura«, zaradi česar je lahko spletno stran imel tako rekoč vsakdo, tudi tisti, ki se na splet niso niti malo spoznali. Iz tega se je z leti razvil izjemen sistem, saj je za WordPress značilna odprta koda, kar pomeni, da za brezhibno delovanje različnih funkcij sistema, za dodajanje novih rešitev in podobno, skrbi skupnost programerjev z vsega sveta. Prav zato je WordPress tako priljubljen: ponuja odlične rešitve, poleg tega pa ga lahko še vedno uporablja vsakdo, saj je brezplačen.

Izdelava spletne strani je z WordPressom zelo enostavna. Če se je boste brez vsaj malo znanja lotili sami, bo sicer še vedno nekoliko trajalo, predvsem pa se vam lahko pripeti, da ne boste znali izbrati in uporabiti nekaterih nujnih funkcij, brez katerih si danes dobro delovanje internetnih strani kar težko predstavljamo. Če povprašate tiste, ki se s tem redno ukvarjajo, pa vam bodo povedali, da včasih med trajanjem službe v enem dnevu postavijo kar nekaj novih strani.

Najemite mojstra z izkušnjami

Preprosta izdelava spletne strani v WordPressu morda nekomu res vzame le dve uri, vendar v tem primeru seveda govorimo o kakšnih podpornih straneh, kjer niti ni tako pomembno, da je končni izdelek stran, katere cilj je pridobiti veliko obiskovalcev. Če bi radi svojo stran uporabljali za posel in vam je to pomembno, pa bo seveda potrebno bolj premišljeno načrtovanje – najemite mojstra z izkušnjami, ki vam to lahko res zagotovi, ne pa nekoga, ki bo za vas porabil zgolj nekaj uric.

Iščem delo, izogibanje zamujenim priložnostim

Iščem delo mora ponujene priložnosti najti in jih izkoristiti.

Pri tem pride prav čisto vse, kar kandidat lahko ponudi potencialnemu delodajalcu. Zanj je kadrovska okrepitev izrednega pomena, včasih je tudi nuja. Kandidat mora iščem delo razumeti, s strani delodajalca. Predno je objavil v javnosti, preko raznih virov kadrovske potrebe, je zagotovo izvedel iskanje povsod, kjer ima dostop. To je lahko panoga, konkurenca, poslovni partnerji iz drugi panog ter povsod tam, kjer pogosto ali občasno komunicira. Poleg tega ima vsak poslovnež bistveno širše območje iskanja, saj je iskanje pri poslovnem uspehu pomemben del aktivnosti. Iščem delo kandidata ima bistveno ožji pogled oziroma manj dostopa do potencialnih virov. Zato pa mora kandidat razmišljati, da je potreba v primeru razpisa več kot nujna. Iskanje pred tem pa je koristno, ko je iščem delo osebno in poteka izven ustaljene prakse. Ustaljena praksa je kandidiranje na razpisana prosta delovna mesta. Vendar, kot je zgoraj navedeno, delodajalci velikokrat iščejo tudi takrat, ko razpisa ni oziroma ko javno sporočajo potrebe po kadrih. Zato lahko iščem delo kandidat ubere podobno taktiko. Razume, da so potrebe po novih kadrih prisotne praktično vedno in jih temu primerno išče povsod tam, kjer se mu zdi delovno okolje najboljše. V tem primeru iščem delo poišče delodajalca glede na lastne ocene ali glede na reference, ki so za delodajalca na voljo. Bolj kot so reference neodvisne, boljše so. Delodajalec ima po ocenah kandidat dober sistem nagrajevanja, dobro delovno okolje, nudi odlične pogoje za dodatna izobraževanja in usposabljanja ter je na splošno boljši od konkurence. Reference so lahko pridobljene iz različnih virov, nobenega kakovostnega vira ne smemo pri tem spregledati. Velikokrat dajemo težo predvsem uveljavljenim virom informacij, dobri, če ne celo boljši pa so malo znani. Zaposleni pri delodajalcu so lep primer.

Iščem delo je lahko individualna kandidatura za delovno mesto, ki v javnosti ni znano.

http://mojazaposlitev.si/prosta-delovna-mesta/

Esprit Slovenija, svež veter

Esprit Slovenija je modni svež veter .

Moda je velikokrat utirjena, svež Esprit Slovenija je njena prijetna popestritev. Z njo velikokrat dosežemo zelo prijeten občutek tako udobja, kot tudi odobravanja. Oba občutka sta zelo pomembna, saj nam popestrijo dan ter nas motivirajo za našo uspešnost. Prijeten občutek je za Esprit Slovenija znana in uveljavljena lastnost. Pojem prijeten občutek je težko opisati, ker gre za množico lastnosti, ki jih vsaka oseba po svoje ocenjuje. V prvi vrsti gre za materiale, ki nam nudijo vse lastnosti dobrega občutka. Dober kroj ta občutek podčrta, saj se ne počutimo ne utesnjeni, ampak imamo ravno pravšnjo mero svobode gibanja. Za Esprit Slovenija pa je zelo pomembno tudi ponuditi dober občutek na področju izgleda. Danes se svet zelo hitro spreminja, vendar kljub temu nekatere stvari ostajajo klasične in se skozi čas ne spreminjajo pogosto. Takšne občutke velikokrat želimo tudi pri vsem, kar imamo na sebi. Esprit Slovenija nam ta občutek lahko ponudi v vsej svoji polnosti. Zato ne preseneča, da mnogim ob pomerjanju ta občutek vzbudi zelo dobro izkušnjo, ki jo želijo vedno znova ponavljati. Nudi pa zelo dobro referenco in oporo pri izbiranju. Dober občutek pa lahko konec koncev tudi zelo osebno začinimo. Ponudba Esprit Slovenija je v vseh lastnostih, ki jih vidimo in otipamo pod prsti, zelo radodarna. Zato velja med ponudbo dobro pregledati ponujeno, ter vztrajati, dokler ne najdemo tisto najboljše za nas. Najboljše, kar lahko občutimo z vsem čutili, kot je pogled ali občutek pod prsti. Od ponudbe do ponudbe je takšna izbira lahko enostavna ali zahteva nekaj več osebnega odločanja. Nekatere ponudbe vidimo takoj, do drugih je treba storiti nekaj korakov.

V vsakem primeru bo naš trud poplačan z tistim znanim Esprit Slovenija dobrim občutkom nakupa, ter imeti v garderobi vedno na voljo dovolj možnosti, da svoj osebni okus izrazimo po najboljši moči.