CNC razrez lesa

Les in lesni kompoziti ter dodatki se zelo pogosto uporabljajo v gradbeništvu in proizvodnji pohištva in drugih izdelkov. Zdaj obstajajo različni materiali, s katerimi lahko les posnemamo, prav tako imamo na voljo različne vrste lesa in lesnih kompozitov. V vsakem primeru pa moramo material ustrezno obdelati in oblikovati v končni izdelek. Ravno zaradi tega je postal zelo priljubljen CNC razrez lesa. CNC razrez lesa omogoča rezanje in razrez na točno željene dimenzije in oblike.

razrez lesa

Kakšne razreze omogoča CNC razrez lesa?

Včasih pri razrezu nimamo kakšnega posebej zahtevnega dela, pravzaprav lahko nalogo opravimo kar z ročno žago. Veliko bolj verjetno pa je, da se bo smiselno poslužiti naprednih naprav in tehnologij.

CNC razrez lesa omogoča izjemno natančno oblikovanje lesenih elementov. Na milimeter natančno lahko določimo dimenzije in zarišemo oblike končnega izdelka. Učinek tovrstne obdelave je sicer precej odvisen tudi od uporabljenih materialov, saj nekateri ne dopuščajo popolne natančnosti. A običajno imamo dovolj tolerance, da CNC razred lesa res dobro izkoristimo. Največji potencial ima tak razrez pri oblikovanju kompleksnih izdelkov drobnih dimenzij, a seveda lahko natančen razred izkoristimo pri praktično vsakem delu z lesom.

Kaj se vse lahko naredi z lesom, ki je razrezan s CNC razrezom?

CNC razrez lesa omogoča veliko svobode, saj je ta način narejen tako, da je mogoče les obdelati in razrezati na vse možne oblike oziroma dimenzije. CNC razrez lesa je pogosto uporabljen tudi takrat, ko posameznik želi da bi imel pohištvo po meri oziroma pohištvo po naročilu.

Pohištvo po naročilu je zelo priljubljeno, saj naročniku omogoča uresničevanje idej, ki si jih je zamislil za svoj dom, prav tako pa je pohištvo prilagojeno ostalemu pohištvu, prostoru in stenam. Pohištvo po naročilu je dražje kot pa tisto, ki ga lahko direktno kupite v trgovini, a je bolje narejeno. Isto velja za lesene konstrukcije in za druge izdelke, ki jih izdelamo iz natančno pripravljenih lesenih elementov.

Kaj je selektivno lasersko sintranje?

3d tiskanje je danes izjemno priljubljen način izdelave izdelkov, ki se ponaša s številnim prednostmi. Pomembno pa je vedeti, da se tudi 3d tiskanje med seboj razlikuje glede na uporabljeno metodo. Selektivno lasersko sintranje je tako prva razvita in osnovana tehnologija 3d tiska, ki temelji na nanašanju praškastega materiala.

tiskalnik za selektivno lasersko sintranjeKako deluje SLS?

Osnovni material, ki se ga uporablja za selektivno lasersko sintranje je poliamidni prah, ki se ga nanaša v posameznih plasteh, druga na drugo. Ključni element takšnega 3d tiskalnika je visoko zmogljiv laser, ki obsveti mesto izdelka in tam sprime prah.

Takšni nanosi se nato nadaljujejo, dokler izdelek ni izdelan popolnoma v celoti, po temu pa sledi ohlajanje izdelka, ki je zakopan v preostalem prahu. Ko je izdelek ohlajen, je potrebna dodatna obdelava. Najprej sledi čiščenje oziroma odstranjevanje prahu, ter po potrebi brušenje ali barvanje.

Prednosti SLS

Za selektivno lasersko sintranje se uporablja tudi računalniški program CAD s pomočjo katerega se izdela natančen izris 3d računalniškega modela. Ko je le ta pripravljen, se le spremeni datoteka in celoten proces izdelave predmeta se lahko začne. Prednost takšnega načina tiskanja je, da se z njim lahko izdelajo tudi zelo kompleksne oblike z gibljivimi elementi.

Ker se poliamidni prah v postopku izdelave ves čas nahaja v bližini izdelka, mu s tem nudi stalno oporo, zato tudi ni nobene potrebe po dodatnih podpornih strukturah kot je to pri drugih metodah 3d tiskanja. Izdelki, ki so izdelani s pomočjo selektivnega laserskega sintranja so popolnoma funkcionalni.

Omogoča izdelavo funkcionalnih izdelkov

Podobno kot vsi drugi izdelki, ki so izdelani s pomočjo različnih tehnik 3d tiskanja, tudi selektivno lasersko sintranje omogoča izdelavo popolnoma funkcionalnih plastičnih izdelkov. Takšen način 3d tiskanja se uporablja za izdelavo prototipov, ki se uporabljajo za različna testiranja in preverjanje dizajna in same konstrukcije.

Zaradi izjemno dobrih mehanskih lastnosti izdelkov, se selektivno lasersko sintranje uporablja tudi za izdelavo maloserijskih izdelkov. Izkazalo se je, da je takšen način tiskanja zelo ekonomično, saj ni potrebno investirati v orodja, prav tako pa so mogoče spremembe izdelkov brez dodatnih stroškov.

Več o selektivnem laserskem sintranju si lahko preberete na  https://www.deproma.si/tehnologije/3d-tisk/sls-selektivno-lasersko-sintranje/.

Detektivska dejavnost tudi na naših tleh

Veliko je poklicev, ki so na prvi pogled izjemno zanimivi, obenem pa tudi mikavni. Ko pa enkrat bolj podrobno vidimo, kaj vse morajo ljudje, ki ta poklic opravljajo, delati, pa nas volja do takega poklica kar mine. Med takimi poklici je tudi poklic detektiva. Ko gledamo kak film, se nam zazdi, da je tak poklic skorajda sanjski. V resnici pa je namreč prav vse drugače. Detektivska dejavnost namreč obsega marsikaj, kar ljudje ravno ne počnemo z največjim veseljem.

Kaj vse mora početi detektiv?          

Delo detektiva po večini ni tako, kot si ga samo približno zamišljamo. Napačno podobo smo si ponavadi dobili kar na podlagi filmov, kjer pa ne prikazujejo vseh dejavnosti, ki jih mora pri svojem delu opravljati detektiv. Detektivska dejavnost tako lahko zajema tudi take storitve, ki nam vzamejo cel kup časa, hkrati pa ni vidnega nobenega napredka ali pa morda učinka.

Detektivska dejavnost tudi v Sloveniji

Detektiv mora namreč večinoma kar sam urejati vso potrebno dokumentacijo, ki nastane ob tem, ko sklene neko delo s svojo stranko. Na sporedu je torej cel kup dokumentacije, ki pa je vsekakor obvezna za sklepanje takega posla. Šele nato se detektiv lahko loti raziskovanja, s katerim je povezana njegova naloga. Tudi raziskovanje v pisarni oziroma notranjih prostorih ter na terenu mu pogosto vzame več časa, kot pa si ga na začetku zamisli. Žal je tako, če želi, da bo svoje delo lahko v miru ter do konca izpeljal.

Glavne dejavnosti, ki jih opravljajo posamezni detektivi, pa so navedene tudi na vseh spletnih straneh podjetij, ki se ukvarjajo s tovrstnimi storitvami.

Tudi za hlajenje poskrbi podjetje Inštalacije Štrus

Vzdrževanje prijetne bivalne klime danes pridobiva vedno bolj na svojem pomenu. Če ji še nekaj let nazaj nismo dajali kaj veliko pomena, pa je danes popolnoma drugače, saj se zavedamo, da tudi klima izjemno vpliva na to, kako se počutimo in posledično tudi koliko smo učinkoviti, kar je predvsem pomembno na delovnem mestu in tudi kako dobre volje smo doma. Pri tem pa strokovnjaki iz podjetja Inštalacije Štrus pravijo, da ni pomembno samo to, da imamo pozimi toplo, potrebno je poskrbeti tudi za lepo ohlajeno stanovanje poleti. Če se je ogromno časa pozabljalo za hlajenje, pa se danes na srečo ne več, saj se tudi vremenske razmere čedalje bolj spreminjajo in poletja postajajo vedno bolj vroča. Seveda to ne pomeni, da poletja nekdaj niso bila vroča, vendar pa so bila obdobja izjemno vročega vremena bistveno krajša.

Če bo kdo dobro poskrbel za hlajenje, je to vsekakor podjetje Inštalacije Štrus

Za hlajenje imamo sicer danes zelo razširjeno rešitev, po kateri hrepenimo čisto vsi v vročih poletnih dneh, ko potrebujemo ohladitev. Vendar pa se zavedajte, da so klimatske naprave kot prvo za zdravje izjemno nevarne, hkrati pa tudi izjemno energetsko potratne. Če si želite, da bo hlajenje pri vas doma energetsko učinkovito in tudi da bo hlajenje hkrati tudi zdravo, se resnično po rešitev zatecite k omenjenemu podjetju, saj imajo pripravljene resnično dobre rešitve. Hlajenje bo z njihovimi rešitvami takšno, da ga niti občutili ne boste, tako da bo lahko v tem prostoru povsem brez skrbi tudi vaš najmlajši otrok. Pravzaprav vedno bolj v ospredje prihaja stropno hlajenje in ogrevanje, saj tako tudi ni tistega neprijetnega zraka v stanovanju, prav tako pa tudi zaradi takšnega hlajenja ne prihaja do dvigovanja prahu, saj se zrak le menja, ne pa tudi meša zaradi pihanja. Za še enkrat, če vam bo katero podjetje našlo pravo rešitev tako za hlajenje kot tudi za ogrevanje, je to vsekakor Štrus.

Sportklub, športno darilo

Sportklub je športno darilo navdušencem športnega dogajanja.

Športni navdušenci spremljajo dogajanje na področju športa intenzivno ter velikokrat dlje časa. Takšnim gledalcem je Sportklub več kot le program, ki je specializiran za športno dogajanje. Kako razgledani so lahko športni navdušenci vidimo v raznih tekmovanjih ali v preprostem pogovoru. Športni navdušenci starejših generacij brez težav naštejejo pomembne informacije o določeni tekmi, prvenstvu, turnirju, športniku ali kakšni drugi podobni temi. Časovna oddaljenost pri tem ni noben problem, poznajo rezultate, udeležence, igralce ter druge podrobnosti športnega dogajanja izpred desetletja ali celo več. Mnogi Sportklub gledalci starejših generacij poznajo dogajanje tudi izpred štirih desetletji in več. Vsem mlajšim generacijam so takšni gledalci zgled in navdih. Mlajši Sportklub gledalci imajo celo nekaj prednosti pred starejšimi gledalci, saj so danes programi bistveno bolj bogati in polni najrazličnejših informacij. Starejši gledalci so šport in z njim povezano dogajanje spremljali preko nacionalnih programov, specializirani športni programi so bili na našem območju redkost. To pomeni spremljanje športa kvečjemu nekaj ur na teden, od tega je večino spremljal športni dogodek, ostalo pa kratke športne novice. Danes imajo mlajši Sportklub gledalci program, ki jim nudi bistveno večji nabor informacij. Z rednim spremljanjem ter dobrim spominom imajo možnost tudi sami postati živi leksikoni športnega dogajanja, tako kot njihovi predhodniki ali celo predniki. Pri tem pa imajo dodatno možnost preseči svoje predhodnike ali prednike, saj je danes možno izvedeti bistveno več. V preteklosti so bile informacije osredotočene predvsem na rezultate, bistveno manj je bilo informacij glede ostalega dogajanja ob igrišču oziroma kraju dogajanja oziroma izven njega. Takšno znanje lahko iz hobi aktivnosti preraste v kaj večjega, saj lahko oseba o dogajanju pove veliko. Sportklub je torej priložnost za širjenja znanja in obzorja na področju športa, tako neposrednega dogajanja kot tudi posrednega dogajanja.

Sportklub je evropski športni program, ki je viden na območju srednje Evrope in Balkana.

https://www.t-2.net/novice/programi-sport-klub-odslej-tudi-na-t-2

Tv spored, kakovostne informacije

Tv spored je danes več kot seznam oddaj oziroma televizijskega programa.

Uporabniki smo danes zahtevni, saj imamo na voljo veliko več informacij kot v preteklosti. Nekoč je bil tv spored na voljo z omejeno količino informacij. Danes je teh informacij bistveno več. Digitalna stvarnost nam omogoča na enem mestu pridobiti bistveno več informacij. V osnovi je digitalni tv spored enak ali podoben klasičnemu. Vendar omogoča razširitev vsebine in prejetja večje količine informacije. Če si seveda uporabnik to želi. Uporablja ga lahko tako kot klasičen tv spored. Na njem poišče ustrezen televizijski program, ustrezen datum ter ustrezen čas. Tako dobi informacijo, kdaj si bo lahko ogledal želeno televizijsko vsebino. Pri klasičnih in ponavljajočih se vsebinah gre za potrditev znanega. Program, datum in ura so stalnica, uporabnik se želi zgolj preveriti morebitne spremembe. Digitalni tv spored pa ponuja tudi dodatne možnosti. Poleg televizijskega programa, datuma in ure, lahko izvemo dodatne informacije. Vse kar potrebujemo je klik ali več klikov na ustrezno mesto. Kakovostni tv spored omogoča pridobiti ustrezne informacije z enim oziroma majhnim številom klikov. Pri nadaljevankah dobimo dodatno informacijo o sezoni, epizodi, igralcih, žaru ter vsebini. Informacije je mogoče tudi razširit, največkrat z ukazom ali klikom. Na spletu obstajajo posebne strani, ki so specializirane za podajanje dodatnih informacij o vsebini. Podobno lahko dodatne informacije dobimo za filme, dokumentarne oddaje in druge vsebine. Na enak način pridemo do dodatnih informacij. Bolj zahtevnim je mogoče izvedeti še veliko več. Potrebujejo pa nekaj raziskovanja ter spretnosti iskanja dodatnih informacij. Za v izvirniku tuje vsebine pa večinoma tudi znanje tujega jezika. Mogoče je izvedeti vse oziroma veliko o nastajanju vsebine, o glavnih junakih ter raznih dogajanjih pred, med in po nastajanju vsebine. S tem dobijo ne le dodatne informacije, ampak se razširi tudi njihova splošna razgledanost.

Tv spored danes nudi tudi možnost izobraževanja in razširjanja znanja.

Več

Google local je pomembna novost

Google local je pomembna novost .

V razmeroma kratkem času je Google local pridobil veliko zadovoljnih uporabnikov. Zadovoljni uporabnik so predvsem tisti, ki so na podlagi Google local dobili kakovostne informacije in napotke pri raznih vsakdanjih opravilih. Dnevne aktivnosti, ki jih s pomočjo Google local opravimo, so hitrejše in kakovostnejše. Google local dobro informacijo ponudi praktično takoj. V vsakem primeru pa bistveno hitreje, kot bi za pridobivanje iste informacije potrebovali na klasičen način. Poleg tega so klasične informacije podane veliko bolj ozko in enostransko. Z Google local lahko namreč vse dodatne informacije pridobimo enako hitro, kot glavno informacijo. Poleg tega smo lahko z nekaj več raziskave seznanjeni z mnogimi drugimi dobrodošlimi informacijami. Dobimo lahko informacijo o zadovoljstvu več potrošnikov s podobnimi izdelki, storitvami ali drugimi aktivnostmi iz vsakdanjega življenja. Poleg same kakovosti storitve ali izdelka ob nakupu, lahko z analizo ugotavljamo kakovost skozi predvideno dobo trajanja izdelka ali storitve. Tako izdelki kot storitve imajo različno prevideno dobo trajanja. Koristne so predvsem informacije, ki govorijo o daljšem predvidenem obdobju trajanja. Običajno so blago in storitve namenjene daljši dobi uporabe bolj cenjeni in zahtevajo večjo investicijo. V primerjavi z blagom ali storitvijo, ki je namenjena krajši dobi uporabi in zahteva manjšo investicijo je lahko izguba večja. Posledično je večje nezadovoljstvo kupca blaga ali storitve. Google local nam lahko v veliki meri prepreči slabo izkušnjo z blagom ali storitvijo, predvsem ko je za njihovo pridobitev potrebna višja investicija ter jih nameravamo uporabljati daljše časovno obdobje. Danes dobra informiranost že lep čas ni privilegij ampak postaja vedno bolj nuja sodobnega časa. Zato je potrebno storitve kot je Google local čim prej spoznati, se z njimi soočiti in se jih naučiti koristno uporabljati v vsakdanjem življenju. Prej kot se tega naučimo, bolje za nas.

Google local lahko pomeni pomembno pridobitev za kakovostno preživljanje aktivnega in prostega časa.

Več si preberite tukaj.

Najem snemalne opreme

Veliko ljudi se ukvarja z snemanjem videa, med drugim se tudi sam ljubiteljsko ukvarjam z snemanjem. Ker pa so ekonomski pogoji na dnu, nas velika večina nima dovolj sredstev za nakup profesionalne snemalne opreme. Seveda se da kvaliteten video posneti z neko povprečno opremo in veliko mero iznajdljivosti ter post-obdelave, pa vendar si vsak izmed ljubiteljev snemanja kdajpakdaj zaželi imeti v rokah profesionalno opremo, ali pa le to pred nakupom tudi preizkusiti.

Izposoja snemalne opreme je dandanes mogoča po že zelo ugodnih cenah. Eno izmed podjetij, ki poleg snemanja različnih dogodkov, porok, obhajil, videospotov, predstavitvenih video in mnogo drugega ponuja tudi najem video in snemalne opreme, je podjetje Videa iz Škofje Loke.

Pri njih si lahko izposodite in najamete zelo sodobno profesionalno opremo za snemanje po dostopnih cenah. V njihovi ponudbi najema opreme najdete robote za snemanje iz zraka, CableCam, visokoločljivostne HD kamere, najem kamere za počasne posnetke, avdio snemalnike, stabilizatorje kamere in še mnogo drugo opremo. Če vas zanima ponudba celotne opreme, ki jo lahko najamete, si lahko ogledate njihovo spletno stran. Na spletni strani najdete tudi veliko referenc in predstavitvenih videov, ki pričajo o kvaliteti podjetja, no saj mnenje si lahko ustvarite sami po ogledu strani in materiala, ki so ga posneli.

Svojo ponudbo neprestano širijo, zato se vam splača večkrat obiskati njihovo spletno stran, deležni boste marsikaterih ugodnosti in nasvetov v povezavi z tehnikami snemanja, opremo za snemanje in še marsikaj. Videa poskrbi za kvalitetne storitve in ugoden najem snemalne opreme.

O denarju in nasladi

»Na tem svetu vsi kradejo. Nekdo denar, drugi sosedov mir, tretji zdravje svojih bližnjih … Veliko jih Bogu krade čas,« je rekel filozof, ki je tudi sam to misel nekje ukradel.

Ko se politiki v Tržiču pogovarjajo o denarju, je vedno poskrbljeno, da je razprava glasna in da se govori vsevprek. Na nedavni seji, ko so se seznanjali s poslovanjem občine, so svetniki ob opombi svetnika Sajovica, češ da ima občina Tržič težave z likvidnostjo, slišali jasno napoved župana Ruparja, da bodo »s financami v dobrem mesecu na nuli. Pet milijonov imamo vezanih na banki, 3 milijone imamo neporavnanih obveznosti,« je povedal, medtem ko je vodja urada za finance dodala, da bo treba prihodnje leto plačati še 3 milijone kot zadnji obrok 125-milijonskega dolgoročnega posojila, ki so ga najeli za šolo in dvorano.

Opazno je v občinski sejni dvorani završalo, ko je svetnik Sajovic vpraševal o plačilih za odpravo posledic neurja. Župan se je vidno razburil in začel govoriti o manipuliranju z žrtvami neurja in tudi s čustvi Čadovljanov oziroma prizadetih v neurju. »Nihče od vas ni stal na plazu, ko je drsela zemlja … Imamo dva hudournika in oba nam povzročata velike težave … Pomagajte in gasite, ne pa da nalagate na ogenj!« je iz obrambnega retoričnega položaja prešel v napadalnega Rupar in pripomnil, da je občina dva meseca po neurju sama naročila odvoz blata in nesnage in zanj odštela 40 tisoč evrov, čeprav so »struge in plazovi stvar državnega in ne občinskega proračuna.« Po zemeljskem plazu namreč Tržičani niso imeli križem rok, ampak so sami očistili strugo Mošenika in upali, da bo vsaj za odvoz 60 kubičnega kupa poskrbela država. A ta se je dva meseca očitno ukvarjala s pomembnejšimi stvarmi, kot je nesnaga pod okni dveh stanovanjskih blokov na Ravnah.

Kako čistila vplivajo na počutje/zdravje

Čistila vplivajo na naše počutje in zdravje, saj se z njimi srečujemo vsak dan. Med čiščenjem stanovanja, pranjem perila, stekla, tal se le redko vprašamo, kakšen vpliv imajo čistila na počutje in zdravje nas, predvsem pa naših otrok. Številna komercialna čistila so zdravju škodljiva, jedka in strupena saj vsebuje močne kisline ali luge, klorirane ogljikovodike in formaldehide. O vplivu komercialnih čistil na naše zdravje in počutje je bilo opravljenih več študij, ki so med drugim pokazale, da lahko povzročijo astmo ali jo poslabšajo, uporaba komercionalnih čistil lahko povzroči zoženje krčnih žil in zvišanje krvnega tlaka, pogosto vsebuje amoniak, ki draži oči in povzroča glavobol. Na naše zdravje in počutje lahko vplivajo čistila na razvoj raka, saj nekatera vsebujejo nitrobenzin, ki je rakotvoren in lahko povzroči poškodbe centralnega živčevja, poškoduje jetra, draži pljuča, povzroči omotico in slabo počutje. Da pa lahko čistila vplivajo ne le na počutje in zdravje odraslih, temveč predvsem otrok, je že dolgo znano saj s tem, ko v pomanjkanju časa na hitro čistimo, razkužujemo, drgnemo in peremo z močnimi komercialnimi čistili, na njih le redko pomislimo.

Ne pomislimo, da lahko nežna otroška koža reagira na kemikalije, ki povzročijo alergije, netolerance in preobčutljivost. Ko je govora o čiščenju doma, je v poplavi različnih izdelkov, ki jih najdemo na policah trgovskih centrov prav težko izbrati takšno, ki ne vsebuje amoniaka in belilnega sredstva. Čiščenje z njihovo pomočjo je res veliko bolj hitro in enostavno, a zelo neprijazno za oči, dihala,  vplivajo tudi na živčni sistem in na okolje. Za čiščenje posezimo po naravnih, ekoloških čistilih, s katerimi bomo razveselili okolje, obenem pa sami sebe obvarovali pred stranskimi učinki toksinov, naš dom po končanem čiščenju ne bo smrdel po kemiji, ampak prijetno dišal po naravi, takšna čistila pa pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje.