Plezanje za otroke

Plezanje je priljubljena aktivnost, ki je tako za odrasle kot za otroke lahko zelo atraktivna. Otroci tako ali tako radi plezajo, pa ne le tam, kjer imamo za to ugodne pogoje, temveč tudi po pohištvu, vozilih in drugje. Seveda pa lahko tudi otrokom ponudimo resno plezanje, bodisi v plezalni šoli bodisi na kakšnih urejenih plezališčih in poteh. Plezanje za otroke je lahko zelo zanimivo, predvsem pa velik izziv, pri katerem otroci spoznavajo zakonitosti varnega gibanja v naravi. Če uspemo otroke navdušiti nad plezanjem, bodo stalno odkrivali nove izkušnje in doživetja. Prav tako gre za zdravo rekreacijo, s katero vzdržujemo zdrav življenjski slog in krepimo telo. Ravno zato je plezanje za otroke med priljubljenimi prostočasnimi aktivnostmi in obšolskimi dejavnostmi, kar je dobro spodbujati. Poleg tega za plezanje ne potrebujemo veliko opreme, tudi stroški ne bodo visoki. Poskrbeti moramo le za to, da bo plezanje za otroke varno, torej v prvi vrsti poskrbimo za pridobivanje osnovnega znanja in spretnosti. Najboljša rešitev je plezalna šola, vedno pa začnemo s kakšnimi lažjimi podvigi.

Plezanje za otroke

Oprema za plezanje za otroke

Za plezanje ne potrebujemo veliko opreme, a tista oprema, ki jo vseeno potrebujemo, je naravnost nepogrešljiva, še posebej pri plezanju v naravi. Je pa plezanje za otroke s tega vidika praviloma nekoliko manj zahtevno. Premisliti moramo predvsem o tem, s kakšnim plezanjem se bodo otroci sploh ukvarjali. Priljubljene so plezalne šole, balvansko plezanje in plezanje na urejenih plezališčih. V takšnih okoljih je plezanje za otroke zelo varno, sploh če gre za kakšne začetniške programe. Tako na urejenih plezališčih kot na poteh v naravi pa pride v poštev določena oprema, ki je nujno potrebna. Takoj pride na misel čelada, ki je že pri pohodništvu zelo koristna. Plezanje za otroke zahteva še plezalni pas, samovarovalni komplet in seveda ustrezno plezalno obutev in oblačila. Najdite vse kar potrebujete na hervis.si.

Oprema za tenis

Raznovrstna rekreacija ima mnoge pozitivne učinke na zdravje in počutje ljudi, seveda pa rekreativce vodijo tudi drugi interesi. Tako je izbira pravih dejavnosti za aktivno preživljanje prostega časa prepuščena vsakemu posamezniku posebej, vsak bo našel aktivnosti, ki kar najbolje odgovarjajo njemu samemu. Ker imamo na voljo zelo širok nabor opcij, je pametno poznati priljubljene izbire. Med temi je tudi tenis, ki je zelo prijetna rekreativna dejavnost, lahko pa seveda tudi tekmovalna aktivnost za tiste, ki so pripravljeni svoje spretnosti izuriti do te mere. Ena izmed prednosti je gotovo tudi ta, da tenis ne potrebujemo veliko opreme, le športno opravo, lopar in teniško žogico. S tem smo že dobro pripravljeni na podajanje žogice, za piko na i poskrbi le še mreža, če je možno pa se seveda poslužimo pravega igrišča. Skratka, ne potrebujemo veliko opreme, dobre pogoje za tenis pa lahko najdemo v različnih okoljih. Za resnejšo rekreacijo in tekmovalno udejstvovanje so seveda potrebna ustrezno pripravljena igrišča, a tudi teh ne manjka.

Oprema za tenis

Ključne spretnosti za tenis

Čeprav je podajanje žogice z loparjem lahko precej enostavno, so nekatere spretnosti tudi varljivo zahtevne. To pomeni, da bo treba nameniti nekaj časa tudi treningu, če bi radi tenis kar najbolje izkoristili za prijetno preživljanje prostega časa. Poznati je treba vsaj nekaj osnovnih potez, ki se jih redno poslužujemo. Že serviranje je samo po sebi prava spretnost, ki jo lahko vestno treniramo in izpopolnjujemo, poleg tega pa tudi rekreativni tenis že vključuje tudi celo vrsto različnih udarcev, s katerimi se moramo že v izhodišču seznaniti. V vsakem primeru nas časa kar nekaj dela na terenu, a prav to je lahko zanimiv izziv in velika atrakcija, sploh če imamo na voljo pravega partnerja. Tako je tenis tudi prijetna družabna aktivnost, s katero dobro poskrbimo za svoje telo in duha.

Rekreativno alpsko smučanje

Alpsko smučanje je priljubljen šport, ki ga v zimskem času spremljamo na televizijskih sprejemnikih ali pa kar v živo v Mariboru ali Kranjski Gori, morda celo v tujini. A prav tako gre za priljubljeno vrsto rekreacije, ki zbuja veliko pozornosti med tistimi, ki želijo tudi zimske mesece preživeti aktivno. Zasnežena pokrajina do raznih rekreativcev namreč ni posebej prijazna, zato je treba v tem času pogosto poiskati kakšne alternative. Smučanje je vsekakor idealna izbira, saj ponuja veliko zabave in sprostitve, hkrati pa tudi dober trening smučarskih spretnosti in utrjevanje telesa. Pravzaprav gre lahko za zahtevno aktivnost, s katero vzdržujemo dobro splošno kondicijo ter krepimo različne mišične skupine. Poleg tega je alpsko smučanje priljubljena rekreacija tudi zato, ker ponuja različne možnosti za druženje in zabavo, še posebej če se podamo na kakšen daljši smučarski oddih. V vsakem primeru predstavlja opcijo, ki jo je treba vzeti v poštev, če izbiramo med zimskimi aktivnostmi, alpsko smučanje pa je lahko tudi tisti šport, kateremu se posvetimo še nekoliko bolj resno.

Alpsko smučanje

Oprema za alpsko smučanje

Za smučanje potrebujemo nekaj opreme, a investicije ne bodo posebej visoke. Seveda so na trgu različne smuči in drugi kosi opreme na voljo v različnih cenovnih razredih – alpsko smučanje je lahko precej drago, a vsekakor je možno opremo najti tudi po ugodnih cenah. Priljubljeni so sejmi rabljene opreme, prav tako lahko rabljene smuči in druge kose najdemo preko drugih kanalov. Alpsko smučanje zahteva smuči, smučarske čevlje, palice, kakovostna oblačila, čelado in očala, na voljo pa imamo tudi raznovrstne dodatke, ki se lahko izkažejo za zelo priročne. Poleg tega pa je treba med stroške prišteti še prevoze, smučarske karte, nastanitev in hrano, še posebej če se podamo na kakšen daljši smučarski izlet. Alpsko smučanje brez dobre opreme ni mogoče, a v pestri ponudbi Hervisa lahko izbiro opreme vsak prilagodi po svoje.

Planinski čevlji za zahtevne pohode

Medtem ko se lahko na krajši izlet odpravimo kar v navadnih športnih copatih, je pametno za daljše ture po visokogorju izbrati kakovostne visoke gojzarje, ki bodo bistveno bolje opravili svoje delo v takšnih razmerah. Planinski čevlji lahko naredijo veliko razliko v izkušnji pri pohodu, zato ne gre zanemarjati vloge, ki jo imajo – splača se izbrati kakovostne čevlje, ki bodo navdušili s svojimi lastnostmi, tudi če to pomeni, da bo treba v obutev investirati nekaj dodatnih evrov. Ker nudijo prav planinski čevlji edini stik s podlago na zahtevnem terenu, je to hkrati tudi investicija v varnost, ki nam lahko v gorah prihrani marsikatero nevšečnost. V vsakem primeru pa dobri čevlji naredijo izkušnjo v gorah bolj prijetno in udobno, imajo tudi daljšo življenjsko dobo – že to so zadostni dejavniki za izbiro kakovostne obutve. Planinski čevlji so na voljo v široki ponudbi, tako da je vedno možno najti takšne, ki bodo povsem odgovorili na potrebe uporabnika.

Planinski čevlji

Planinski čevlji za vse situacije

Kateri so najboljši planinski čevlji? Enostavnega odgovora na to vprašanje ni. Seveda lahko priporočimo izbiro kakovostnih modelov priznanih znamk, a dejanske lastnosti čevlja morajo biti prilagojene razmeram, v katerih nameravamo čevlje uporabljati. Za ferate in tehnično zahtevne spuste bomo izbrali drugačne čevlje kot za hojo po snegu, običajno uporabljamo tudi posebne čevlje za pristop ali za lažje odprave. Morda je torej pametno izbrati kar več različnih parov čevljev, tako da imamo vedno pri roki najboljšo možnost. Planinski čevlji se razlikujejo v nekaterih ključnih lastnostih, ki jih lahko včasih razberemo že iz opisa izdelka in iz slik, pogosto pa moramo značilnosti sami spoznati, kar lahko storimo le tako, da čevlje preizkusimo v praksi. Še posebej pomembno je to pri čevljih, ki jih izbiramo za kakšen specifičen namen ali za zahtevnejše odprave, saj morajo biti v tem primeru planinski čevlji še posebej dobro pripravljeni na te izzive. Celotno ponudbo planinskih čevljev najdeš tukaj https://www.tomassport2.si/infoportal/kategorija/pohodnistvo/kako-izbrati-prave-pohodniske-cevlje.html.

Oprema za tek

Pogosto se tek omenja kot najbolj preprost šport – ne potrebujemo namreč prav ničesar! S tem, ko postaja bosonogi tek v zadnjem času vse bolj priljubljen, v mnogih primerih ne potrebujemo niti tekaških copat, je pa seveda še vedno zelo priporočljivo, da se vsaj primerno oblečemo. Velika večina tekačev sicer uporablja ustrezne čevlje in oblačila, pa tudi drugi pripomočki pridejo prav. Še vedno pa velja, da za to aktivnost ne potrebujemo veliko opreme, prav tako ni treba zapravljati veliko denarja. Nič čudnega, da gre za najbolj priljubljeno obliko rekreacije.

Izbira kvalitetne opreme za tek je ključna.

Oprema sodobnega tekača

Ključnega pomena so predvsem tekaški copati. Izbira teh je odvisna od podlage, na kateri tečemo, ter seveda od želja in potreb uporabnika. Ločimo predvsem cestne tekaške copate in čevlje za tek v naravi, posebno kategorijo predstavlja še obutev za tek v telovadnici, na stezi na stadionu ali na tekočem traku v fitnesu. V vsakem primeru morajo biti copati kar se da lahki in zračni, obenem pa morajo nuditi potrebno oporo stopalu, da ne pride do poškodb in bolečin pri ponavljajočih se obremenitvah. Na trdih površinah in enakomernih obremenitvah je ključno blaženje, tek v naravi pa je boljši s tanjšim podplatom, ki omogoča zanesljivo stopanje po razgibanem mehkem terenu.

Oblačila za tek naj bodo prav tako lahka in zračna. Uporabljajo se predvsem umetni materiali, ki skrbijo za učinkovito odvajanje znoja. Na tem področju je veliko izbire, izdelki pa so precej raznoliki. Veliko je odvisno od osebnega okusa, tako ohlapna kot oprijeta oblačila imajo svoje prednosti, koristijo pa lahko tudi dodatki, na primer kompresijske nogavice, kape in podobno.

Sodobni tekači se pogosto poslužujejo še druge opreme, priljubljene so predvsem tekaške ure, ki ponujajo enostaven pregled ključnih podatkov pri opravljanju te aktivnosti. Prav tako rekreativni tek pogosto spremlja glasba, za varnost pa poskrbijo odsevniki in luči, ki so uporabne pri teku v mraku ali ponoči. Izberite si udobno in kavlitetno opremo na spletni strani www.tomassport2.si.

Tek je dostopen vsem

Tek je dostopen šport, omejitve si največkrat postavljamo zgolj in predvsem ljudje sami. Upravičene izjeme so ljudje, katerim zdravstvene težave in druge podobne omejitve onemogočajo ukvarjanje s tekaško aktivnostjo. Za vse ostale, pa tek velja za enega najbolj dostopnih športnih aktivnosti. Osnovno opremo ima večina ljudi že doma, potrebno je zgolj začeti teči. Športna oprema se lahko tudi kombinira in združuje, postopoma pa se lahko z nakupi in dopolnjevanjem osredotoča na tek.

Pomembno je začeti teči, še bolj pa v teku vztrajati

Seveda je modro pred tem teči vsaj nekaj časa ter postati navdušen tekač. To so osebe, ki se na tek odpravljajo spontano brez posebnih dodatnih motivacij. Dobra motivacija je največkrat že dobro počutje med tekom ter po zaključku teka. Pogoj za dobro počutje je v prvi vrsti dobra pripravljenost, primerna opremljenost ter pametno odmerjen napor. Dobra pripravljenost se načeloma gradi postopoma, vendar je večina ljudi že ob prvem teku za prvo silo pripravljena. Na primerno opremljenost in pametno odmerjen napor seveda ne smemo pozabiti. Primerna opremljenost zahteva predvsem razmislek o vzdrževanju optimalne temperature in vlage glede na vreme v okolici. Za začetek so dobri praktično vsaki športni copati, oblačila pa lahko prilagajamo. Pametno odmerjen napor nam načeloma določa organizem, vendar ga kljub temu velja nadzirati. Nadzor je pomemben, če želimo teči tudi naslednji dan ali dan za dnem. Napor nam telo odmerja predvsem preko dihanja, prvič bomo najverjetneje zasopli že po nekaj sto metrih. Nadzor je pomemben predvsem za izogibanje raznim športnim poškodbam. Najbolj so na udaru noge, ki znajo ob prvem pretiravanju stakniti poškodbe. Te nas lahko prizadenejo do te mere, da naslednji dan ne bomo mogli teči oziroma bomo morali tek prekiniti zaradi bolečin. Zato je potrebno tek danes pametno odmerjati z mislijo na jutrišnji tek. Športne poškodbe začetnikov niso redkost, zato morajo tek izvajati nadzorovano.

Nogometni čevlji, športna obutev namenjena igranju nogometa

Nogometni čevlji so športna obutev namenjena igranju nogometa. V pogovornem jeziku se nogometni čevlji imenujejo tudi nogometne kopačke, kopače ter z raznimi drugimi izrazi.

Dober oprijem, občutek žoge ter splošno udobje

Dober oprijem, občutek žoge ter splošno udobje so poglavitne zahteve za vsak nogometni čevlji. Dobremu oprijemu na travni površini imajo nogometni čevlji na spodnji strani posebne čepke za dodatno dober oprijem. Za igranje nogometa na drugih površinah imamo na razpolago njim primerno prilagojen podplat z drugačno površino. Takrat so preprosto povedano v uporabi drugačni nogometni čevlji. Dober občutek žoge je pomemben za igro in doseganje najboljših rezultatov.

Nogometni čevlji se med igranjem dotikajo žoge, izkušen igralec preko čutil zazna celo paleto koristnih informacij. Hitrost, smer, vrtenje, upor in druge lastnosti gibajoče žoge mora nogometaš takoj prepoznati, analizirati in ukrepati skladno z dogajanjem na igrišču.

Moška obutev za nogomet
Kopačke Nike HYPERVENOM PHANTOM 3 FG

Brez ustreznega materiala na najbolj izpostavljenih mestih to ne bi bilo mogoče. Udobje nogometna obutev zagotavlja z vremenskim in drugim razmeram prilagojenimi lastnostmi. Stopalo mora imeti vedno optimalno oporo, hkrati pa sta zaželeni optimalna temperatura in vlaga. Kako pomembne so naštete ter razne druge lastnosti najbolj zgovorno govorijo aktivnosti razvojnih centov proizvajalcev ter proračun namenjen razvoju in napredku.

 

Z ustreznim časovnim zamikom veliko teh novosti dobimo tudi na prodajnih policah športnih in drugih trgovin. Obenem se ne smemo slepiti z primerljivostjo nogometnim čevljem vrhunskih nogometašev. Vrhunski nogometaši imajo celo paleto individualno prilagojenih in v procesu izdelave namensko vgrajenih lastnosti. Koristi proizvajalcev so ob tem v predvsem pridobivanju pomembnih izkušenj in znanja. Med drugim tudi nogometni čevlji in njihov razvoj pripomore, da je nogomet vedno bolj zanimiv in vreden ogleda. Predvsem to velja za vrhunske turnirje ter druge vrhunske nogometne obračune. Amaterski igralci ter drugi navdušenci nad nogometom imajo na račun razvoja prav tako možnost, da so njihovi nogometni čevlji ter s tem njihova igra iz sezone v sezono boljši.

Nogomet, priljubljena moštvena igra

Nogomet je zelo star šport, zametki igre današnjih dni pa segajo komaj stoletje in pol v preteklost.

Nogomet je priljubljena moštvena igra iz več razlogov. V prvi vrsti je to za razumevanje enostaven šport, v razmeroma kratkem čas pravila igre osvoji praktično vsak. Enostavnost je v veliki meri kriva tudi za veliko število gledalcev v živo ter preko televizije ali drugih naprav ob pomembnejših tekmah ali turnirjih. Takšne tekme brez težav napolnijo stadione z petdeset tisoč in več sedeži. Kar praktično pomeni, da nogomet v živo spremlja celotno manjše slovensko mesto. Največji stadioni lahko nudijo ogled okrog sto tisoč gledalcem, zanimiva je njihova lokacija. Zgrajeni so v deželah, kjer nogomet ni posebej priljubljen. Mnoge znane stadione zato ne smemo iskati na vrhu lestvice, ampak jih najdemo šele na petem oziroma sedmem mestu. Prepričanost mnogih gledalcev je, da so največji nogometni stadioni v Evropi. Vendar so trije največji v Aziji. Nogomet zagotovo ne bi bil tako popularen zgolj zaradi gledalcih na stadionih, tudi največjih. Kljub danes načeloma dostopnim in udobnim potovanjem na daljše razdalje, je zelo priljubljeno gledanje pred televizijo oziroma drugimi napravami za prenos slike in zvoka. Načini gledanja so zelo različni: nekateri gledajo nogomet posamezno, drugi imajo ob sebi nekaj so gledalcev, v nekaterih primerih postane ogled nogometne tekme pravi dogodek. Zbere se več gledalcev, ogled spremlja glasno komentiranje in navijanje za eno ali drugo moštvo. Nogomet je za mnoge tudi zelo dostopen in praktičen rekreacijski šport. Najbolj enostavno in tudi prijetno ga je igrati v toplejših delih leta, v hladnejših pa je zelo priljubljena zimska rekreacija. V zimskem času pripomorejo nogomet ter razne druge športne aktivnosti k gibanju v sicer večinoma neaktivnem delu leta.

Nogomet je igra, ki ga veliko ljudi spremlja v živo ali preko prenosa, velja pa tudi za zelo praktičen in priljubljen rekreacijski šport.

Preverite ponudbo na naši strani.

Sport tv na spletu

Sport tv obstaja tudi kot spletna stran posvečena športu.

Sport tv je alternativa ali dodatek za vse, ki jim športni dogodki in dogajanje na igriščih ali izven njih pomeni veliko. Spletna stran je oblikovana tako, da vsak brez težav najde njemu najljubšo vsebino. Za lažji dostop do vsebine spletne strani sport tv obstajajo možni ukazi sport tv, novice, intervjuji, form, spored in drugi ukazi. Navdušenci nad točno določenimi športi bodo izbrali možnost dostopa neposredno. Odločijo se lahko za nogomet, košarko, hokej, rokomet, odbojko, tenis, atletiko, avto-moto, ameriški nogomet, zimske športe, arhiv in drugo. Z izbiro točno določenega športa je mogoče priti do koristnih informacij neposredno. Sport tv arhiv je zanimiv za vse, ki željo obogatiti svoje znanje s področja pomembnih tekmovanj in turnirjev v preteklosti. Za vse, ki želijo biti na tekočim z dogajanjem na splošno ali v posameznem športu je dobra izbira rubrika zadnje novice. Pregledno razvrščene in na kratko opisane novice omogočajo neposreden dostop, večji raziskovalni napori so praktično nepotrebni. Podcast ponudba, ki za mnoge predstavlja stalno prakso informiranja o dogajanju na področju izbranega športa. Takšna praksa je predvsem zanimiva za vse, ki jim avdio vsebina predstavlja popestritev raznih aktivnosti ali pa individualni način informiranja. Video vsebine na sport tv predstavljajo možnost ogleda vsebin v besedi in sliki. Gre za tekmovanja, oddaje, komentarje, intervjuje ter razne druge vsebine v video formatu. Rubrika »več o« omogoča enostaven dostop do vsebin določenega moštva ali posameznika. Povezava vodi do video vsebin, novic ter raznih drugih vsebin. Na izbiro so vsa najpomembnejša moštva ter pomembna imena športnikov. Rubrika zadnje fotogalerije na spletni sport tv je namenjena ogledu zanimivega slikovnega gradiva iz različnih športov, moštev, posameznikov, dogajanj na igrišču, pripravah pred tekmovanji ter drugega v sliki zabeleženega športnega dogajanja.

Sport tv na spletu je možnost za kakovostno in aktualno spremljanje vsega najpomembnejšega dogajanja v svetu športa.

Dodatne informacije

Smučišča v Sloveniji, raj na zemlji

Smučišča v Sloveniji so smučarski raj na zemlji.

Za smučišča v Sloveniji je značilno, da so razporejena po vsej državi. Največ jih najdemo na severozahodu in severovzhodu države, smučati pa je mogoče tudi na jugu dežele ter v njeni notranjosti. Poleg tega mnogi začetniki poznajo številna preprosta smučišča v Sloveniji, ki nudijo odličen uvod v lep zimski šport . Slovenija sodi na zemljevid smučarskih dežel ne le zaradi naravnih danosti, ampak tudi zaradi svetovnih uspehov. Slovenke in Slovenci so globalno znani in uspešni na področju alpskega smučanja, smučanja prostega sloga, teka na smučeh ter številnih drugih področjih zimskih športov. Zaradi tega veljajo smučišča v Sloveniji kot odlična izhodišča za začetnike, na svoj račun pa pridejo tudi vsi ostali. Zaradi prometnih povezav in naravnih danost ter infrastrukture, je možno doživeti tudi številne presežke. Na zahodu države se smučišča v Sloveniji dvignejo na višine preko dva tisoč metrov visoko, ter nudijo smučanj od zgodnje jeseni do zgodnjega poletja. Maja meseca je možno na zahodu Slovenije smučati, popoldan pa se kopati v morju. Poleg naravne izvedbe, smučišča v Sloveniji nudijo tudi umetno različico s številnimi pokritimi bazeni. Rogla je lep primer možnosti združitve užitka tipičnega zimskega in poletnega športa. Kar je izjemna kakovost ponudbe in priložnost za posebno dobre blagodejne učinke za organizem. Kombinacija hladnega vremena in razvajanja v plavanju primerni vodni temperaturi krepi in pospešuje delovanje številnih organov ter tako krepi organizem kot celoto. Rogla nudi možnost smučanja od pozne jeseni do zgodnje pomladi, smučarji se lahko spuščajo po številnih progah. Na izhodišča smučarski prog jih pripeljejo sodobne naprave, možna pa je tudi smuka pod reflektorji. Nočno smučanje je zgolj ena od popestritev smučišča v objemu Pohorja. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji teka na smučeh, deskarji ter ljubitelji prostega sloga.

Smučišča v Sloveniji so idealna za zimsko doživetje geografsko zelo razgibane dežele na sončni strani Alp.