Kako izbrati prave brezžične slušalke

Z običajnimi slušalkami, ki imajo običajno precej kratek kabel, sicer lahko poslušamo glasbo ali na svojem računalniku pogledamo film, vendar smo z njimi bistveno manj mobilni kot z brezžičnimi slušalkami. Slednje nam poleg kvalitete predvajanega zvoka ponujajo tudi možnost, da se prosto gibamo po prostoru. A ko se odločamo o tem, da bi si omislili brezžične slušalke, moramo upoštevati, da je dandanes na trgu na voljo veliko različnih modelov, med katerimi se je težko odločiti.
Pred nakupom slušalk se moramo najprej odločiti, kakšna velikost je za nas najbolj primerna. Izberemo lahko namreč slušalke, ki jih vstavimo v naše uho, ali pa bolj tradicionalno različico, ki pokrije praktično celo uho. Medtem ko je prva verzija nekoliko bolj praktična, nam velike slušalke običajno nudijo boljšo kvaliteto zvoka, predvsem z vidika basov.
Pri nakupu brezžičnih slušalk se moramo zavedati tudi, da so na voljo različni modeli glede na to, kako slušalke namestimo na glavo. Nekatere slušalke namreč počivajo na glavi, druge namestimo za glavo, spet tretje nadenemo na vrh našega ušesa, od vsakega posameznika pa je odvisno, katera različica mu najbolj ugaja.
Naslednja lastnost, ki jo je potrebno preveriti pred nakupom slušalk, je zvočni spekter, ki je lahko izražen v decibelih ali hertzih. Decibeli nam povedo glasnost zvoka, ki ga lahko oddajajo slušalke, hertzi pa izražajo frekvenco, ki jo oddajajo slušalke. Prav tako pomembna je tudi kvaliteta zvoka, ki nam jo zagotavljajo brezžične slušalke, pri tem pa je veliko odvisno od tega, v kakšni meri se nam slušalke prilegajo v uho. Pozorni moramo biti na to, da slušalke dobro zapečatijo naše uho, dobro pa je tudi, če nam slušalke omogočajo nastavitev basa in vokalnih intervalov.

Brezžične slušalke Sennheiser RS 220

Pri nakupu novih HI-FI slušalk se nam vedno znova pojavi dilema glede izbire standardnih ali brezžičnih slušalk. Prednosti brezžičnih slušalk so očitne, vendar običajno hkrati prinašajo precej slabosti – slabši zvok za višjo ceno, motnje drugih elektronskih naprav v okolici, pa tudi konstantni problemi s praznenjem baterij. Poleg tega so brezžične slušalke z mikrofonom precej redek pojav, saj je v tem primeru treba v zakup vzeti tudi dodatne probleme, ki jih mikrofon prinaša.

Sennheiser RS 220 slušalke so izjema na svojem področju, saj zagotavljajo izjemno kvaliteto zvoka, povsem primerljivo z žičnimi modeli istega cenovnega razreda. Zasnovane so na osnovi legendarnega HD 600 žičnega modela, ki že dolgo predstavlja standard kvalitete za hi-fi slušalke. Poleg odprte oblike slušalk, ki prinaša kar se da naraven zvok, brez odmevov in popačenj značilnih za zaprte modele, se lahko pohvali tudi z nadpovprečno širokim frekvenčnim razponom (16 – 22.000 Hz) in glasnimi zvočniki. Kvaliteta zvoka je izredna tudi zaradi audio prenosa polne kvalitete, brez stiskanja posnetkov.

Lepo in udobno ohišje je narejeno v celoti iz plastike, zato poslušanje ne postane neudobno tudi po več neprekinjenih urah uporabe. Tudi kar se tiče polnjenja baterij te slušalke uporabljajo zanimiv dizajn – skriti konektorji na slušalkah pričnejo polnjenje v trenutku ko jih odložite na polnilno stojalo. Glavna ovira – omejen čas predvajanja – je še vedno prisotna, Sennheiser RS baterije se namreč izpraznijo v šest do osem urah neprekinjenega poslušanja, kar je primerljivo z slušalkami istega razreda.