Prenosni računalnik za vse potrebe

Prenosni računalnikRačunalnik je nepogrešljiv spremljevalec na vsakem koraku, zato je pomembno, da imamo pri sebi zmogljivo in zanesljivo napravo, ki jo lahko uporabljamo za vse mogoče naloge. To so vsestranski računalniki, na katere se lahko res vedno zanesemo. Jasno je, da lahko to funkcijo dobro opravi le prenosni računalnik, saj tega brez težav vzamemo s seboj na pot, v službo ali šolo ter po drugih opravkih. Tako imamo res vedno na dosegu roke vse ključne funkcionalnosti, ki jih takšna oprema ponuja. Na srečo ne bo težko dobiti odličnega računalnika, ki bo vse svoje naloge brezhibno opravil – prenosni računalnik lahko najdemo v širni ponudbi izdelkov, ki se prilagajajo vsem mogočim potrebam in željam. Že v nižjem cenovnem razredu je kar nekaj dobrih opcij, še več možnosti pa odpira srednji cenovni razred. V višjem rangu so računalniki, ki so povsem prilagojeni zahtevnejšim uporabnikom in navdušijo s svojimi zmogljivostmi. Najdemo torej prenosni računalnik za vse potrebe.

Prenosni računalnik za na pot

Glavna prednost, ki jo prinaša prenosni računalnik, je gotovo sama mobilnost. Tak računalnik lahko brez težav vzamemo s seboj na pot, ne glede na to, kam se odpravljamo in kakšne opravke imamo. Nekateri računalniki so prav za to nalogo še posebej dobro prilagojeni. To je lahko kak kompaktnejši prenosni računalnik, ki je tudi zelo lahek in ga enostavno pospravimo v vsako torbo. Poleg tega imajo ti računalniki pogosto napredne možnosti povezovanja z drugimi napravami, povezujejo se lahko tudi z mobilnim omrežjem in imajo praktično povsod dostop do spleta. Prenosni računalnik te vrste je izjemno praktičen za uporabo, hkrati pa še vedno ponuja vse funkcionalnosti, ki jih od te naprave pričakujemo. Pravzaprav se lahko tudi manjši prenosniki s svojo zmogljivostjo kosajo z večjimi napravami, tudi z namiznimi računalniki. Seveda pa je treba za dober učinek premišljeno izbrati pravo napravo glede na svoje potrebe.

Kaj pomeni višji razred pri prenosnikih in tablicah?

Za naprave iz višjega kakovostnega razreda se ne odločajo le tisti, ki potrebujejo surovo zmogljivost, ki je pri cenejših izdelkih pač ne moremo najti. Po dražjih napravah bodo posegali tudi tisti uporabniki, ki sicer ne nameravajo opravljati kakšnih posebej zahtevnih opravil, bi pa radi svoje delo opravljali brez čakanja, zapletov in težav. Brezhibno hiter prenosnik je za vsakega uporabnika odlična izbira, pri tablicah pa je med drugim pomembno to, da ponujajo funkcionalnosti običajnih računalnikov, s tem da ne presegajo kompaktnih dimenzij.

Kaj ponujajo napredni prenosniki? Za primer lahko vzamemo prenosnik MSI, ki je namenjen prav zahtevnejšim uporabnikom, do neke mere tudi navdušencem nad računalniškimi igrami, ki bodo sistem dodobra obremenili. A poleg tega, da bo prenosnik MSI brez težav poganjal tudi zahtevnejšo programsko opremo, se bo odlično izkazal še na drugih področjih. Tak računalnik ima številne bombončke, ki v končni fazi zagotavljajo izvrstno uporabniško izkušnjo. Nesvetleč zaslon, osvetljena tipkovnica, USB 3.1 priključek, odličen zvočni sistem … Vsi ti detajli naredijo prenosnik MSI dovršen izdelek, ki bo navdušil še tako zahtevne uporabnike.

Pri tabličnih računalnikih višjega kakovostnega razreda bržkone izstopa Apple iPad. Kaj je tako posebnega pri tem tabličnem računalniku? Po sami zmogljivosti ne gre za kakšen presežek, je pa vgrajena strojna oprema nedvomno dovolj zmogljiva, da bo kos vsem mogočim opravilom. V mnogih primerih je odločilna prednost, ki jo prinaša Apple iPad, operacijski sistem iOS, ki omogoča učinkovito povezovanje z drugimi Apple napravami, uporabo namenske programske opreme in pogosto tudi bistveno večjo storilnost pri službenih, šolskih, zabavnih in drugih opravilih. Na koncu pa Apple iPad navduši s svojo vsestransko funkcionalnostjo – tablico lahko uporabimo za vse, kar na kavču lahko brskamo po spletu in pošiljamo e-pošto, zaradi kompaktne velikosti in nizke teže pa bomo Apple iPad dejansko vzeli s seboj in dodobra izkoristili vse, kar naprava omogoča uporabnikom na poti.

Prestižni poslovni prenosniki

Čeprav mnogi poslovneži sploh ne sodijo med zahtevnejše uporabnike računalnikov, si bodo gotovo zaželeli naprednejšega prenosnika, ki bo tudi na poti ponudil udobje in učinkovitost delovanja. Po drugi strani pa je kar nekaj uporabnikov tudi precej zahtevnih in potrebujejo zmogljivo in zanesljivo napravo za delo v vsaki situaciji. Ponudbe je dovolj, da bo prav vsak našel pravi izdelek v poslovnem razredu, še posebej med računalniki prestižnih znamk.

Prenosni računalnik Apple

Apple prenosniki so zelo znani in precej priljubljeni med poslovnimi uporabniki. Res je, da izstopajo predvsem na nekaterih tujih trgih, a tudi pri nas se kar redno pojavljajo v uporabi poslovnežev.

Prenosni računalnik Apple ima sicer svoje posebnosti, na katere se bodo morali privaditi uporabniki, ki so vajeni operacijskega sistema Windows. Apple namreč ponuja na svojih računalnikih drugačen operacijski sistem, ki v nekaterih pogledih omogoča večjo učinkovitost in prinaša dodatne prednosti, zahteva pa nekaj prilagoditev. Poleg tega prenosni računalnik Apple težko povežemo z drugimi delovnimi napravami, zato morda ta znamka ni najboljša izbira za poslovneže, ki se zanašajo na medsebojno združljivost svojih naprav (razen, če so vse naprave znamke Apple).

Dell prenosnik

Če bi radi ostali v poznanem okolju, bodo poslovneži morda raje izbrali znamko Dell. Ta prinaša domače in učinkovito okolje operacijskega sistema Windows, kar pa je seveda le droben razlog za izbiro te znamke.

Dell laptop

Dell prenosnik bo bržkone navdušil tudi zahtevnejše uporabnike. Računalniki iz poslovnega razreda te znamke se ponašajo z izjemno konfiguracijo strojne opreme, predvsem izstopajo z odličnimi zasloni. Poleg tega so tudi sami prenosniki zelo elegantno oblikovani, na voljo v posebej kompaktnih izvedbah.

Vsekakor je Dell prenosnik odlična izbira za zelo različne profile poslovnih uporabnikov. Zanesljiv in zmogljiv prenosnik te znamke ne bo pustil na cedilu nobenega poslovneža, zadovoljstvo pa zagotavlja s celovito zbirko zelo zaželenih odlik, tako na področju funkcionalnosti kot estetike.

Kompatibilne in obnovljene kartuše za printer prihranijo denar

Včasih so bile neoriginalne kartuše dražje in manj kvalitetne od dandanes. Sedaj uspešno konkurirajo originalnim različicam, saj dosegajo enako kvaliteto izpisovanja, enako kvaliteto črnila in enako kvaliteto izdelave. Razlikujejo se zgolj po ceni, saj so originalne precej dražje od drugih različic. Kompatibilne kartuše za printer imajo štiri prednosti. So cenejše, bolj ekonomične, enako kvalitetne in okolju bolj prijazne od originalnih.

Preberi več o Kompatibilne in obnovljene kartuše za printer prihranijo denar

Kakšen prevod iz slovenščine v italijanščino potrebujemo?

V bistvu je precej enostavno, ko pridemo do zaključka, da potrebujemo prevod iz slovenščine v italijanščino. Če želimo bolj enostaven prevod iz slovenščine v italijanščino žig ni potreben, saj gre le za lažje besedilo, katero se ne bo kazalo na sodiščih ali pravnih ustanovah in zato torej ni potrebno, da na sebi nosi žig in datum overitve. Če pa seveda želimo prevod iz slovenščine v italijanščino za ravno take, sodne primere, potem pa sta seveda žig in pa datum overitve še kako pomembna. Pravzaprav, dobro si je zapomniti, da brez datuma overitve in pa žiga sodnega dokumenta, kot so rojstni listi, diplome ali podobno, sam prevod iz slovenščine v italijanščine ne bo mogel biti opravljen, saj podjetje, ki izvaja prevajanje, potrebuje kopijo ali izvirnik tega dokumenta, ker bo le-ta na koncu prevajanja priložen k prevodu kot dokaz, da gre za isti dokument, kot bo tisti, ki bo preveden. Torej za prevod iz slovenščine v italijanščino žig ni potreben, razen če govorimo o sodnih prevodih. Kot pa smo že omenili, je potrebno take dokumente predhodno overiti.

Prevod iz slovenščine v italijanščino pa ni čisto nič kompliciranega, če, kot smo se že zgoraj poučili, gre le, za tako rečeno, lažje besedilo za katerega ni cilj, da ga prebira kakršnakoli uradna oseba. Taka besedila pa so lahko praktično karkoli. Morda bi želeli prevod iz slovenščine v italijanščino zato, da bi svojega otroka poučili še o drugem jeziku. Morda smo napisali knjigo in bi jo radi predstavili naši primorski babici in torej potrebujemo lektoriran prevod iz slovenščine v italijanščino.

Kako izbrati pravi tiskalnik za najem?

Se tudi vi v podjetju sprašujete, kako in na kakšen način bi izbrali pravi tiskalnik za najem, ker se ne želite več ukvarjati z vašim lastniškim tiskalnikom in želite, da celotno ukvarjanje z njim prevzame najemodajalec? Zagotovo niste edini, saj smo tudi pri nas imeli enostavno dovolj vseh možnih tiskalnikov, ker je bilo potrebno ukvarjanje z njimi skoraj da vsak teden vsaj enkrat. Prav zato smo se odločili za najem tiskalnika, pri čemer pa vam vsekakor svetujem, da tudi za najem tiskalnika malo raziščete trg in se odločite za najboljšega ponudnika in za najbolj primeren tiskalnik. Glede na to, da pri nas v podjetju naredimo okoli 1000 tiskov na mesec, hkrati uporabljamo ogromno tudi skener in fotokopirni stroj, izbira za multifunkcijski tiskalnik ni bila težka. Naslednji zelo enostaven korak je bila odločitev za barvni printer. Potem pa je vse malo težje. Spoznati je bilo namreč treba, kaj najem tiskalnika s to in ono funkcijo omogoča, kaj se nam izplača glede na število mesečnih tiskov in kaj nam posamezni ponudnik priporoča. Pri tem vam jaz osebno vsekakor priporočam, da se odločite za najem tiskalnika, ki je laserski, pa čeprav vam bo marsikdo svetoval InkJet ravno zaradi optimizacije stroškov in češ da ne natisnete dovolj, da bi se vam to izplačalo. Ampak, če najdete za vas najboljši tiskalnik in najboljšega ponudnika, potem najem tiskalnika vsekakor ne bo drag in si lahko privoščite malo več, še posebej, ker se zagotovo vsi zavedate, da je hitrost pri poslovanju zelo pomembna in če so laserski tiskalniki mnogo hitrejši od navadnih, potem se vam vsekakor ta poteza izplača. Nam vsekakor se je, pa čeprav so nas nekateri ponudniki prepričevali, da se to ne izplača.

Prenosniki ali prenosni računalniki

Prenosniki ali prenosni računalniki so danes dostopni.

Računalniki so danes spremenili vsakdanjik. Lahko bi rekli, da gre za tako evolucijsko kot revolucionarno spremembo. Evolucijska sprememba je računalnik, ker človek postopoma išče izboljšave. Tako je računalnik nadomestil vse predhodnike. Hkrati je računalnik revolucija v mnogih pogledih. V eni napravi imamo združene mnoge naprave. Tako računalnik lahko nadomesti pisalni stroj, žepni računalnik, televizor, radio, razne predvajalnike glasbe ter mnogo drugega. Velika sprememba računalnika je bila predvsem uvedba prenosnika oziroma prenosno obliko računalnika. Prenosniki so danes osnovna življenjska dobrina predvsem mlajših generacij. Če so bili nekoč prenosniki domena predvsem ljudi, ki so si lahko privoščili izdelke višjega cenovnega razreda, so danes prenosniki nekaj vsakdanjega. Nič posebnega bi lahko rekli, saj so prenosniki danes prisotni na vsakem koraku. Lahko bi rekli, da je celo težje najti bistveno bolj primitivne oblike predhodnikov, kot najsodobnejše izvedbe prenosnikov. Prenosniki so v veliki meri spremenili in olajšali vsakdanje aktivnosti. Vsakdanje aktivnosti so zato postale bistveno bolj intenzivne, hkrati pa tudi bolj preproste in enostavne. Prenosniki omogočajo, da si človek ali njegov uporabni, vse njegove zmogljivosti prenese na poljubno mesto. Tako ima lahko na poljubnem mestu pisalni stroj, predvajalnik glasbe, televizor, radio in vse druge naprave. Hkrati pa je prednost še večja, ko se zavemo širšega spektra uporabe. Prenosnik ni le pisalni stroj, lahko je tudi osnova za pisarno. Na pisalni mizi ni potrebno več imeti cel kup naprav, ki so značilne za klasično pisarno, ampak imamo lahko vse naprave ali večino naprav združenih v prenosnik. Danes prenosnik ni težko kupiti, težje je kupiti primernega. Posebej je težko prenosnik kupiti človeku, ki z njim ima manj izkušanj, ali pa so mu novosti bolj malo znane. Novosti, ki jih prenosniki doživljajo so velike, hitre in intenzivne.

Prenosniki zahtevajo, da se njihove velike, hitre in intenzivne novosti spoznajo ter izkusijo, če hočemo biti na tekočem.

Tonerji in kartuše

Ko kupujete potrošni material za vaš tiskalnik, je potrebno vedeti, ali uporabljate kartuše ali pa tonerje. Če tega podatka ne poznate, se boste pri nakupu črnila za vaš tiskalnik kar namučili. Čeprav nekateri sploh ne ločijo razlik med tem dvema produktoma, pa sta si med seboj povsem različna. V kartušah je črnilo v tekoči obliki, uporabljajo pa se v brizgalnih tiskalnikih. Tonerji pa vsebujejo črnilo v prahu, uporabljajo pa se v laserskih tiskalnikih. Črnilo v prahu nato laser v tiskalniku zapeče na papir, to pa je suho v trenutku. Vsekakor morate pri nakupu paziti, saj sta to povsem različna produkta, zato kupite pravega za vaš tiskalnik. Tako kartuše in tonerje lahko dobite v kateri izmed specializiranih spletnih trgovin z računalniško opremo ali v katerem izmed večjih trgovskih centrov. Precej smiseln je tudi nakup kartuš prek spleta. Spletne trgovine vam nudijo cenovno ugodne in kvalitetne izdelke, poštnina pa je v veliko primerih brezplačna.

Pred nakupom tiskalne naprave je dobro, če ste pozorni na nekaj faktorjev, prvi faktor naj bo vsekakor cena kartuš ali tonerjev, saj so te v nekaterih primerih lahko zelo drage. Upoštevajte tudi kvaliteto tiskanja in pa samo hitrost. Če tiskate malo dokumentov, lahko kakšno lastnost tudi spregledate, če pa tiskate pogosto, pa vam definitivno svetujem nakup kakovostnega printerja, četudi vas bo ta stal malce več. S tako imenovano multi-funkcijsko napravo lahko tudi fotokopirate in preslikavate razne dokumente. Če se boste obrnili na katero od znanih znamk tonerjev, kartuš in tiskalnikov, zagotovo ne boste zgrešili.

Se tudi vi sprašujete, katere so najcenejše kartuše?

Najcenejše kartuše lahko kupite praktično vsepovsod, tako na spletu, kot tudi v fizičnih trgovinah. Toda pozor tudi pri nakupu poceni kartuš se lahko zgodi, da boste naleteli na ponaredke, česa pa gotovo ne boste veseli, saj lahko le ti za vaš tiskalnik pomenijo potencialno nevarnost, ki ga lahko poškoduje. Dejstvo je, da je v današnjem času nakup kartuše lahko, kar velik zalogaj, sploh, če imamo v mislih, da smo tiskalnik kupili po zelo ugodni ceni. To je seveda le taktična poteza proizvajalcev tiskalnikov, ki velik del dobička kujejo s pomočjo prodaje originalnih kartuš. Najcenejše kartuše so veliko bolj poceni, kot so originalne, tudi do dvakrat, kar pa v današnjem času nikakor ni zanemarljiv podatek. Najcenejše kartuše so tako imenovani ponaredki. Ločimo dve vrsti ponaredkov, tiste, ki želijo potrošnika zavesti, da je v resnici kupil original in pa tako imenovane kompatibilne ali na novo obnovljene kartuše. Najcenejše kartuše so ponaredki iz prvega primera, pri čemer pa gre za zavajanje kupcev in za kršitev pravic proizvajalca. Nekateri proizvajalci, kot recimo HP imajo na svojih spletnih straneh možnost, da takšne nakupe prijavite in s tem pomagate do strožjega nadzora nad takšno prodajo. Nasprotno od ponaredkov pa pri nakupu kompatibilnih kartuš nikakor ne moremo govoriti o ponaredkih, niti ne o zavajanju potrošnikov saj niti prodajalec, niti proizvajalec, ki se ukvarja z ponovno polnitvijo kartuš, ne skrivata dejstva, da ne govorimo o originalu. Tovrstne izdelke lahko najdemo v mnogih slovenskih trgovinah in so med določeno skupino kupcev zelo priljubljeni, ker so lahko tudi za polovico cenejši od originala. Med najcenejše kartuše pa štejemo tudi kartuše, ki jih lahko na novo napolnimo sami doma. Čeprav bi marsikdo mislil, da gre za umetnost, nikakor ni tako težko, kot je videti. Set za ponovno polnjenje vam bo pomagal do najcenejše kartuše.

Videoigre pod navzkrižnim ognjem

Britanci, so se, kot kaže, lotili videoiger; tamkajšnja ustanova, ki bedi nad korektnostjo oglaševanja, je nedavno prepovedala tri oglase s tega področja, z Otoka pa izhaja tudi gibanje Fair Play, tj. neke vrste potrošniški upor proti neupravičeno visokim cenam videoigric. Poceni internetne igrice so torej bolj primerne. Primer takih iger sta prav gotovo igri club penguin item adder in habbolove.
Oglase podjetij Acclaim Entertainment, Ubi Soft Entertainment in Monster Mob je Advertising Standard Authority, britansko samoregulativno telo, ki skrbi za korektno oglaševanje, zaradi njihove nasilne narave razglasila za družbeno neodgovorne, oglaševalce pa pozvala, da jih umaknejo. V enem izmed spornih spotov nastopa otrok s hudo poškodovanim obrazom, v drugem okrvavljeni glavni lik poziva k maščevanju, pa tudi tretji sporni oglas, tj. za telefonsko igrico z zgovornim imenom Muči medvedka, potrošnike neposredno poziva k nasilju.
Gibanje Fair Play, ki se je z britanskega trga razširilo tudi v Francijo in Španijo, pa ima zoper svet videoigric drugačne ugovore. Njegovi predstavniki trdijo, da so cene teh izdelkov danes daleč previsoke, zato so potrošnike pozvali k enotedenskemu bojkotu nakupov v decembru. Igrice se namreč nenehno dražijo, namesto da bi se cenile: danes stane vsaka novost za t. i. konzole nove generacije (PlayStation2, Xbox itd.) od 60 do 70 evrov. Pred petimi leti so novosti za prvo PlayStation stale 27 evrov, še pet let pred tem pa so uporabniki konzol Atari ST ali Commodore Amiga za posamezno igrico odšteli 15 današnjih evrov.
Gibanje Fair Play v svojem sporočilu na internetu ostro napada poslovni model te panoge, ki je, mimogrede, lani imela kar 1.600 milijonov evrov izgube. Ena osnovnih napak je v tem, pravijo, da ponudniki prihodke od posameznih uspešnic porabijo za razvoj desetine novih povprečnih igric, ki ne dosežejo dovolj visoke prodaje, da bi bile rentabilne. Čeprav bi cenejši izdelki zagotovo pospešili prodajo, cene ostajajo neprimerno visoke tudi zaradi številnih posrednikov, ki si odtrgajo vsak svoj levji delež pogače. Razvoj povprečne videoigre za konzole nove generacije danes stane okoli 6 milijonov evrov. Ta strošek predstavlja od 25 do 45 odstotkov maloprodajne cene izdelka; dodatnih 30 odstotkov cene pobere mednarodni založnik, ki je igro razmnožil, promoviral in poravnal tantieme proizvajalcu ustrezne konzole; novih 20 odstotkov gre na račun nacionalnega založnika, ki je izdelek prevedel ter ga promoviral in distribuiral na domačem trgu; zadnjo petino cene pa si odškrne prodajalec.