Rajski Združeni arabski emirati

Bližnji Vzhod je zelo privlačen za tiste turiste, ki želijo spoznati edinstvene kulture in čisto poseben način življenja v tem delu sveta. Pričakujemo predvsem tradicionalni utrip arabskega sveta, ki je še nekoliko odmaknjen od vplivov sodobne globalizirane družbe. A ponekod naletimo na čisto drugačno izkušnjo, ki je lahko še bolj atraktivna – to ponujajo Združeni arabski emirati, ki v osrčju Bližnjega Vzhoda pričarajo oazo edinstvenega življenjskega sloga, ki se ga splača spoznati nekoliko pobližje! Gre za zanimivo mešanico tradicije in sodobnosti, hkrati pa smo deležni tudi ugodne geografske lege in vseh prednosti, ki izhajajo iz tega. Nič čudnega, da so Združeni arabski emirati vedno bolj priljubljena turistična destinacija. Če k temu dodamo še razmah turistične ponudbe, je izbira skoraj samoumevna – vsekakor se splača razmisliti o tej destinaciji, če iščemo kakšno novo in edinstveno izkušnjo na potovanju v tujino. Združeni arabski emirati s pestro paleto atrakcij širijo obzorja in ponujajo čisto nove izkušnje. Nikjer drugje ne moremo najti takšne mešanice kultur in tradicij, vse to pod vplivom sodobne tehnologije in popolnega udobja.

Dubai

 

 

Združeni arabski emirati ponujajo več izkušenj

Čeprav je država dokaj majhna, je tudi precej razčlenjena. To je za turizem gotovo zelo dobro, saj lahko Združeni arabski emirati ponudijo več izkušenj. Med glavnimi atrakcijami sta gotovo velemesti Dubaj in Abu Dhabi, v katerih najdemo mnoga čudesa sodobne civilizacije, vmes pa tudi sledi islamske tradicije in dolge zgodovine. A to gotovo ni vse, kar skrivajo Združeni arabski emirati. Država pokriva kar nekaj površine tudi onkraj svojih metropol, zato je možno izkusiti nekoliko drugačen utrip arabskega sveta in spoznati tudi nekatere naravne znamenitosti tega območja. Potovanje je možno lepo nadgraditi in dopolniti s takšnimi izleti, ki predstavljajo druge plati države, končni rezultat pa je nepozabna izkušnja, ki jo lahko pričarajo Združeni arabski emirati z vsemi svojimi kotički. Rezervirajte si počitnice pri Agenciji Oskar.

Filipini, dežela tisočerih otokov

Filipini so področje, ki ga sestavljajo vulkanski otoki med južnokitajskim in Filipinskim morjem. Na zemljevidu otočje najdemo vzhodno od Vietnama in severovzhodno od otoka Borneo. Natančneje je najbližje Filipinom Malezija, ki zaseda severni del otoka Borneo. Zato pogosto naletimo na poimenovanje vzhodna Malezija, ki jo sestavljata administrativni regiji Sabah in Sarawak.

Sedem tisoč zelo različnih otokov

Vulkanski otoki so nastali v davni preteklosti, na naselitev pa je vplivala tudi nekoč nižja gladina morja. Filipini so se po mnenju strokovnjakov naselili preko otoka Borneo, otočja Sulu na zahodno ležeči filipinski otok Palawan. O tem pričajo arheološki ostanki na otoku Palawan, ki se nahaja v bližini otoka Borneo, med njima pa je še otočje Sulu. Sedem tisoč filipinskih otokov pogosto površnim opazovalcem ustvarja napačne ocene. Od te množice otokov ima zgolj slabih dva tisoč osemsto otokov svoje ime, naseljenih je manj kot dvesto otokov, na enajst veliki otokov obsega petindevetdeset odstotkov prebivalcev ter dajejo prebivališče osemindevetdeset odstotkom prebivalcev. Daleč največja otoka sta Luzon, Mindanao, Mindoro ter Palawan. Med otokoma Luzon, Mindanao je otoška skupina Visayas, sestavljajo jo sedem večjih otokov. To so otoki Panay, Negros, Bohol, Leyte, Samar, Masbat in Cebu. Filipini imajo zaradi množice večjih in manjših otokov skupno kar šestindvajset tisoč kilometrov obalne črte. Pogosto napačna predstava se nanaša tudi na površino otokov. Napačne predstave so pogosto posledica slik ravnega obalnega pasu. Filipini so nasproti tem predstavam gorata država, najvišja točka je skoraj sto metrov višja od najvišje slovenske gore. Gre za ugasli ognjenik Mt. Apo, ki se nahaja na jugu otoka Mindanao ob zaledju Davaojskega zaliva. Filipini imajo dve glavni gorski skupini, Sierra Madre in Cordillera Central. Dodatno imajo Filipini zelo zanimivo geološko formacijo, ki jo sestavlja preko tisoč dvesto šestdeset gričev z zanimivim imenom. Čokoladni grički so ena izmed prepoznavnih znamenitosti tako otoka Bohol kot tudi države Filipini.

Zanzibar je afriško otočje

Zanzibar je afriško otočje sredi zeleno modrega morja. Takšno podobno Zanzibar nudi vsem potnikom na letih iz celine. Kakšen odtenek najdemo je v veliki meri odvisno od cilja potovanja. Cilj potovanja je lahko osamljena plaža ali plaža z omejenim dostopom ali glavno mesto otočja Zanzibar, ki se nahaja v naravno oblikovanem pristanišču.

Naselitev zaradi naravnih danosti ima tudi temno plat

Glavno mesto je Zanzibar City, pogosto zasledimo tudi imena Zanzibar Town ali preprosto Zanzibar. Sestavljeno je iz dveh delov : Stone town ali Kamnito mesto ter Ng’ambo, kar pomeni druga stran. Nahaja se na zahodnem delu otoka Unguja, svoj razvoj pa v veliki meri dolguje omenjenemu naravnemu pristanišču. Kamnito mesto je zgodovinsko središče, Ng’ambo pa bistveno večji novejši del mesta. Unguja je ime otoka v svahiliju, Zanzibar pa je arabsko poimenovanje. V prevodu pomeni dežela črncev. Poimenovanje ima temno plat, saj so z belim blagom v preteklosti trgovali. O tej temni plati zgodovine otoka Zanzibar pričajo jame, v katerih so imeli trgovci z belim blagom zaprte ljudi oziroma sužnje. Otok bi sicer lahko poimenovali po začimbah, ki jih tu najdemo v izobilju. Začimbe se nam danes zdijo nekaj vsakdanjega in nepomembnega, vendar je bilo pred stoletji vse drugače. Mnoge kolonialne poti in odprave je narekovala želja po začimbah, ki so uspevale v Indiji. Zaradi klimatskih značilnosti jih na stari celini ni bilo mogoče vzgajati, zato so jih uvažali. V petnajstem stoletju so se poti pretrgale zaradi njihovega zavzetja ali visokih dajatev, temu primerno se je iskalo alternativno pot v smeri zahod. Zanzibar je lahko lepa lekcija o tem, kako začimbe rastejo in uspevajo v izvirni obliki. S tem lahko obogatimo znanje ter dobimo čisto nov vpogled v svet začimb. Zanzibar je poleg tega lahko poučen izlet o mnogih naravnih danostih in značilnostih, katere si brez ogleda v živo težko predstavljamo.

Preverite termine potovanj z agencijo Oskar!

Turistična agencija je za potovanja v tujino priporočljiva

V času turistične sezone so turistične destinacije polne različnih turistov in vsekakor tudi tistih, ki tu iščejo svoje osebne priložnosti. Kot prvo v tujini jezika ne poznamo, saj v času poletnih počitnic ne potujemo ravno v Veliko Britanijo, ampak bolj v države, kjer uradni jezik ni angleščina, nikakor pa tudi ne poznamo navad, kulture in, kar je za gosta izredno pomembno, tudi ne navad, kakšna namestitev se označi s tremi, štirimi in več zvezdicami. Zato je vsekakor najbolj pametna odločitev, da turistična agencija pomaga pri iskanju primerne namestitve.

Iskalniki za namestitve, ki ga ima praktično vsaka turistična agencija, so povsem enostavni za uporabo

Praktično vsaka turistična agencija ima danes ponudbo predstavljeno tako na internetu kot tudi v svojih poslovalnicah, zato je dosegljivost popolnoma pokrita, za tiste, ki pa potrebujete svetovanje, pa je morda še najbolje, da se oglasite v poslovalnici, da vam turistična agencija osebno svetuje in z agentom poiščete vam ustrezno namestitev. Nikakor si ne privoščite tega, da ste za dopust delali nekaj mesecev, se odrekali marsičemu, da ste privarčevali dovolj denarja, sedaj pa ne želite, da vam turistična agencija pomaga pri izboru namestitve. Zakaj bi se sekirali, ves čas v naprej razmišljali, kako bo, ali bo vse v redu, na kakšni lokaciji stoji namestitev, ali je primerna za turiste, ki kulture in lokalnih navad nikakor ne poznajo, ali je v bližini kakšna plaža, kako dobra je, je primerna za vašega otroka in podobno. Dvomov je enostavno preveč, da vam turistična agencija ne bi priskočila na pomoč. Na voljo jih je pri nas kar precej, zelo priljubljena je Potuj nekam in to ravno zaradi tega, ker ima preizkušene namestitve, sodeluje z največjimi in najbolj uveljavljenimi turističnimi agencijami in to vse samo zato, da gostom zagotovo ponudi tisto, kar je videno in obljubljeno. Potuj nekam ima tudi spletno stran, kjer se povsem enostavno iščejo tudi last minute namestitve, da boste tudi kaj lahko privarčevali. Ponudbo si oglejte na: https://www.potujnekam.com/

Vietnam, neodkriti biser

Vietnam turiste vedno bolj privlači, vzrok so neobljudene velike plaže, naravne lepote ter raznolikost na vsakem koraku.

Vietnam leži na območju, ki postaja globalno vedno bolj pomembno. Vzrok je splošni in gospodarski razvoj Vietnama ter interesov severne sosede. Naravna bogastva Vietnama že dolgo časa pozna svet, v preteklosti na žalost preko desetletje in pol trajajoče vojne. Že lep čas pa svet Vietnam spoznava v povsem drugačni luči. Območje dežele je v mnogi predelih turistom neznano, zato so potovanja lahko odkrivanje vedno novega. Obiskovalci se lahko poleg tega odločijo za obisk svetovno znanih znamenitosti dežele. Ena takšnih je Zaliv Hanoj, ki pogosto upodobljen na razglednicah ter drugih predstavitvah dežele. Nahaja se na severovzhodu Vietnama, zaliv tvori več kot tri tisoč apnenčastih otočkov ter kraške jame. Zaliv Hanoj Vietnam predstavlja tudi na seznamu naravne dediščine Unesco od leta tisoč devetsto štiriindevetdeset. Zaščiteno območje naravne dediščine Unesco se je leta dve tisoč razširilo. Na zemljevidu zaliv Halong ni težko najti, poiskati moramo območje na severovzhodu, kjer Vietnam meji s sosednjo Kitajsko. Od glavnega mesta Hanoj je oddaljen sto sedemdeset kilometrov, bistveno bliže pa je meja s Kitajsko. V vietnamščini pomeni Halong drgetajoči zmaj, preprost prevod bi lahko bil zaliv drgetajočega se zmaja. Na območju zaliva Vietnam obiskovalcem ponuja tudi nacionalni park, ki se nahaja na največjem otoku v zalivu. Nacionalni park na otoku Cat Ba ni edini, Vietnam ima skupno šestnajst nacionalnih parkov. Območje parka Tam Coc in Halong zaliva je znano po formacijah tropskega krasa, granitne formacije se nahajajo na jugu v okolic Dananga, vulkanske kamnine pa tvorijo večino srednjega višavja. Reka Mekong na svoji poti Vietnam v veliki meri zaobide, vanj vstopi tik pred izlivom v Južno Kitajsko morje. Na tem mestu je skozi stoletja iz finega peska in blata v milijonih let ustvarila eno izmed največjih svetovnih delt.

Vietnam je raznolika in zanimiva država.

Potovanje v Vietnam, Azija

Varanasi, versko središče

Varanasi je versko središče za številne vernike.

Mesto Varanasi zaznamuje reka Ganges ter tradicionalna vloga svetega mesta in kulturnega središča severne Indije. Zagotovo je imela reka velik vpliv pri naselitvi pred tremi stoletji in pol. Posebno vlogo ima Varanasi za hindujce, zanje je sveto mesto. Vsak hindujec mora vsaj enkrat v življenju obiskati sveto mesto ter se potopiti v sveto reko Ganges. Verski obredi so v mestu Varanasi del vsakdanjika, zato je mesto zanimivo tudi za tuje obiskovalce. Njihova pričakovanja, doživetja in vtisi so zelo različni, vsekakor pa si najboljša doživetja ustvari človek sam z obiskom. Velikokrat imamo Varanasi na spisku ponudb obiska severne Indije ter njeni številnih znamenitosti. Ker gre za sveto mesto bomo drugje zaman iskali tako intenzivne in aktivne verske običaje in prakse kot v mestu Varanasi. Ker gre za bližino drugih znamenitosti, si velja vzeti čas za izkušnjo več. Na ta način imamo zagotovljeno lastno izkušnjo, ni se nam treba zanašati na pripovedi in razne druge vire. Verski obredi na različnih ljudeh puščajo tudi različne vtise in dojemanja. Nekateri gledajo na verske obrede bolj racionalno, drugi pristopijo k dojemanju bolj čustveno, tretji iščejo povezave in razlage z njim znanimi verskimi praksami. Varanasi je poleg verskega središča, tudi pomemben industrijski center. Mesto se ponaša s številnimi izdelki iz svile, parfumi, kiparstvom in številnimi drugimi stvaritvami. Za mesto je značilno vlažno subtropsko podnebje, z velikimi razlikami med zimskimi in letnimi temperaturami. Suho poletje začne aprila ter traja do junija, od julija do oktobra pa traja monsunsko obdobje. V najtoplejšem delu leta se temperature gibljejo od dvajset do preko štirideset stopinj Celzija, v najhladnejših obdobjih pa se lahko spustijo pod pet stopinj Celzija. Od indijske prestolnice je Varanasi oddaljen osemsto kilometrov, potovati pa je možno po cesti, z železnico ali z letalskim prevozom.

Varanasi je cilj potovanja številnih popotnikov.

Več informacij tu.

Colombo, Kolom Tota

Colombo je naravno pristanišče , v preteklosti je veljajo kot ugodno mesto za izkrcanje številnih pomorščakov.

V dolgi zgodovini so Colombo obiskali številni pomorščaki, danes je multikulturno mesto . Večino prebivalcev predstavljajo Singalci, druga najbolj množična skupina prebivalcev so Tamilci. Senegalcev je preko štirideset odstotkov, poleg Tamilcev pa mesto in njeno širše območje naseljujejo še številne druge etnične skupine. Colombo je bivša prestolnica majhnega, vendar zelo pestrega tropskega otoka indijskega oceana. Zgodovina na otoku je bila pestra, njene sledi najdemo na praktično vsakem delu. Colombo so v novejši zgodovini oblikovali kolonizatorji, Portugalci, Nizozemci ter Britanci. Otok je veljal za bogastvo začimb, med njimi ima posebno mesto cimet. Portugalsko odboje je se začne v začetku šestnajstega stoletja, največji razcvet pa doživi otok pod Britanci v devetnajstem stoletju. Takrat se začne gospodarski preporod, ki so ga omogočale plantaže kave, čaja, gume in kokosa. Gospodarstvo se je začelo krepiti z gradnjo cestne, železniške ter pristaniške infrastrukture. Colombo je sredi devetnajstega stoletja štel okrog osemdeset tisoč prebivalcev, danes je njihovo število že skoraj desetkrat večje. Bistveno večje pa je zunaj meja mesta, skupno število skupaj s tem območjem naraste na skoraj šest milijonov. Colombo se nahaja ob morski obali, predstavlja njegovo zahodno kopno mejo. Mesto je razdeljeno na petnajst območji, ki se ujemajo z ureditvijo poštnega sistema. Obisk je izkušnja večina obiskovalcev otoka, samo mesto pa je lahko izbrano časovno različno doživetje. Nekateri si bodo za Colombo vzeli več časa, drugi bodo raje več časa namenili ostalim znamenitostim otoka. Nekdanja prestolnica je še vedno ohranila status pomembnega poslovnega mesta ter mesta z največ prebivalci na otoku. Veliko poslovnega življenja se odvija v mestu Colombo, v njem imajo sedež številna pomembna podjetja. Zaradi zgodovine nudi tudi veliko kulturnih spomenikov, ki kažejo na dogajanje v preteklosti ter njene značilnosti.

Colombo se nahaja na jugozahodni obali otoka Šrilanka.

https://www.agencija-oskar.si/srilanka/

Palawan, star otok

Palawan je star otok, kar kaže Tabonska jama oziroma arheološka najdišča v njenem podzemnem svetu.

Ostanki kažejo, da naj bi življenje na otoku Palawan obstajalo že preko dvajset stoletji pred našim štetjem. Najdena orodja in drugi ostanki pradavnih prebivalcev otoka kažejo na ugodne razmere za bivanje. Palawan naj bi bil po teh odkritjih sodeč, zibelka v kateri je zrasla filipinska kultura . Do današnjih dni je otok v veliki meri ohranil starožitnost, ki jo na drugih otokih zaman iščemo. Prava sprostitev je že prihod iz drugih bolj obljudenih filipinskih otokov. Palawan je dolg in ozek otok, v njegovi bolj ali manj oddaljeni bližini se nahajajo številni drugi manjši otoki in skupine otokov. Zahodno od otoka Palawan se v Južnem Kitajskem morju nahaja otočje Spratly. Sestavljeno je iz številnih različno velikih kopenskih površin sredi morja, kot so otoki, grebeni in čeri. Njihova površina je velika vsega štiri kvadratne kilometre, raztreseni pa so na velikem območju. Skupno število otokov otočja Palawan je tisoč sedemsto osemdeset, nahajajo se na širšem obalnem območju glavnega otoka. Glavni otok nudi tudi obilico naravnih bogastev in neokrnjene narave. Prestavljajo jih predvsem obsežna območja pragozdov, ki prekrivajo gorske grebene. Najvišji vrh otoka je preko dva tisoč metrov visoki Mount Mantalingahan. Nahaja se na jugovzhodnem delu glavnega otoka. Center življenja na glavnem otoku je Puerto Princesa, prestolnica tako otoka kot tudi otočja. Mesto naseljuje četrt milijona prebivalcev ter je izhodišče za prihod in odhod večine turistov. Turizem je tudi poglavitna dejavnost prebivalstva, na območju mesta najdemo številne turistične objekte. Glavni otok nudi tudi številne druge možnosti, sprijazniti pa se je potrebno z edino prometno povezavo po kopnem. Za tovrstno potovanje si je potrebno vzeti čas, ter se sprijazniti z udobjem otoške prometnice. Odlična priložnost za vse, ki bi radi otok doživeli v vsej njegovi lepoti.

Palawan je otok in otočje v jugozahodnem delu filipinskega otočja.

Filipini, arhipelag neštetih možnosti

Filipini so turistična atrakcija , doživetja lahko oblikujemo zelo individualno.

Doživetja krojijo v prvi vrsti naše zahteve, vreme ter izbrani cilj potovanja. Filipini so tropski arhipelag sestavljen iz preko sedem tisoč otokov. Nahajajo se okoli sto kilometrov od Azijske celine, na njih živi sto milijonov prebivalcev. Skupna površina otokov znaša tristo tisoč kvadratnih kilometrov, večino ozemlja prispevata največja otoka Luzon in Mindanao. Največji in najpomembnejši je Luzon, ki predstavlja tretjino ozemlja ter dom polovice prebivalcev države Filipini. Nahaja se na severnem delu Filipinskega otočja, na njem sta akutalna prestolnica Manila ter nekdanja prestolnica Quezon City. Manila je vstopna točka na Filipinsko otočje, nahaja se v južnem delu otoka Luzon. Šteje štirinajst milijonov prebivalcev v širšem delu, ki ga imenujejo Metro Manila. Mindanao se nahaja jugovzhodno od otoka Luzon, skupaj z povezanimi otoki pa predstavlja južni del Filipinskega otočja. Otok Mindanao predstavlja tretjino ozemlja države Filipini, na njem živi več kot dvajset milijonov prebivalcev. Filipinske otoke iz praktičnih razlogov razvrščajo v tri otoške skupine. Mindanao je tako tudi skupina južnih otokov, severneje se nahaja skupina Visajski otoki, čisto na severu pa skupina otokov z imenom Luzon. Množica otokov predstavlja za obiskovalce dilemo, raznolikost možnosti in doživetji. Vsak otok je zgodba zase, najbolj obiskani so Cebu, Bohol, Borocay. Med tistimi, ki prisegajo na odmaknjenost in pristnost pa Palawan. Otok predstavlja zahodni del otoške države Filipini ter uživa med obiskovalci svetovni sloves. V številnih izborih je bil izbran za globalno najlepši otok. Poleg izbora otoka je za dobro počitniško izkušnjo potrebno pozornost usmeriti na tropske vremenske značilnosti. Filipini imajo monsunsko podnebje. Kar za obiskovalca otokov pomeni preko celega leta praktično enake temperature. V bližini morja se temperature gibljejo med petintrideset in dvajset stopinj Celzija. Višje ležeča območja imajo nižje temperature, vendar le redko padejo pod deset stopinj Celzija.

Filipini so otoška azijska država.

Machu Picchu, stara gora

Machu Picchu v jeziku Kečua pomeni stara gora .

Dobro ohranjene inkovske razvaline Machu Picchu poznamo praktično vsi ljudje. O njih veliko slišimo preko raznih medijev ob številnih priložnosti. Gorski greben na katerem se nahajajo razvaline, leži na nadmorski višini preko dva tisoč tristo metrov. Nahaja se nad dolino reke Urubamba, ki izvira v Andih ter se po več kot sedemsto kilometrih zlije v reko Ucayali. To je eden od dveh glavnih pritokov Amazonke. Posebnost razvalin Machu Picchu je, da se je vedenje o njihovem obstanku globalno razširilo po odkritju v začetku prvega desetletja dvajsetega stoletja. Okoliški prebivalci pa so za razliko Machu Picchu ves čas poznali. Posebno obeležje so razvaline dobile z uvrstitvijo na seznam svetovne kulturne dediščine v začetku osemdesetih let minulega stoletja. Strokovnjaki ocenjuje, da je bil Machu Picchu zgrajen sredi petnajstega stoletja. Značilnost gradnje govori o tem, da naj bi šlo za podeželsko počitniško mesto inkovskega plemstva. Na območju se nahaja veliko dvorišče, ki je obdano z veliko palačo, templji inkovskih božanstev ter zgradbe namenjene oskrbnikom. Strokovnjaki menijo, da je bilo območje razdeljeno na tri večje predele in sicer : predel svečenikov in plemstva, sveti in ljudski predel. Kraj ni izbran naključno, ampak zaradi edinstvene lege in geoloških značilnosti. Posebnost gradnje izvira iz prepričanja Inkov, da trde kamnine zemlje ne smejo lomiti. Mesto je tako zganjeno iz skal, ki so jih nalomili iz primernih prodnikov na območju. Machu Picchu je izjemen tudi zaradi natančnosti gradnje. Območje je bilo v začetku osemdesetih minulega stoletja razglašeno za zgodovinski narodni park. Obočje poleg razvalin obsega tudi pokrajino z rastlinstvom in živalstvom. Izjemno dobro na območju parka uspevajo orhideje. Verjetno pa bo največ obiskovalcev najbolj zanimalo območje ruševin zaradi lege, arhitekturnih značilnosti in podvigov ter nenazadnje izjemnega naravnega okolja.

Machu Picchu je mnogim primarni razlog obiska Peruja oziroma južnoameriške celine.

https://www.agencija-oskar.si/peru/