Učinkovito upravljanje kadra

Upravljanje kadra je ključna naloga pri optimizaciji in vodenju poslovnih procesov. Le tako lahko pričakujemo, da bo delo potekalo hitro, učinkovito in uspešno, z dobrim upravljanjem kadra pa se izognemo številnim težavam, ki bi lahko ovirale delovno učinkovitost. A seveda naloga ni povsem enostavna, sploh če skrbimo za večjo ekipo ali pa imamo hkrati opravka z več projekti. V takšnih primerih se poslužimo pomoči naprednih poslovnih sistemov, v katerih je tudi elektronska kadrovska mapa.

Dokumentni sistem

Napredni poslovni sistemi

Računalniška orodja nam močno pomagajo pri poslovanju, tudi pri upravljanju kadra v večjih podjetjih. To nalogo ima kadrovska mapa, ki združuje vse podatke o delovni sili, ki jo imamo na razpolago. V veliko pomoč je takšno orodje predvsem pri projektnem vodenju v večjih storitvenih podjetjih, kjer moramo zagotoviti učinkovito ekipno delo na več projektih hkrati.

Obenem pa nam kadrovska mapa ponuja tudi enostaven vpogled v vse potrebne podatke o zaposlenih. Na ta način si lahko pomagamo tudi pri mnogih drugih poslovnih nalogah, navsezadnje tudi pri načrtovanju dolgoročne strategije podjetja. Pričakujemo lahko, da nam bodo takšna orodja delo močno olajšala, še posebej če se odločimo za napreden poslovni sistem, v katerem se kadrovska mapa odlično kombinira z drugimi uporabnimi funkcionalnostmi.

Ena izmed nepogrešljivih funkcij je dokumentni sistem, ki ga uporabljamo za obdelavo dokumentov. V sodobnih podjetjih so takšni sistemi še kako pomembni, saj omogočajo učinkovito delo z digitalnimi vsebinami. Dokumentni sistem omogoča hkratno delo na istih datotekah, ob tem pa se beležijo spremembe in shranjujejo varnostne kopije. Prav tako bo poenostavljeno brskanje po dokumentih, lažje bo najti informacije, ki jih potrebujemo. Tudi za projektno vodenje in upravljanje kadra je torej dokumentni sistem v veliko pomoč, zato se splača izbrati napredna računalniška orodja, ki dobro integrirajo vse te funkcije.

V končni fazi za učinkovito upravljanje kadra poskrbijo različne rešitve, vložiti pa bomo morali tudi nekaj lastnega dela in truda.

Kaj je selektivno lasersko sintranje?

3d tiskanje je danes izjemno priljubljen način izdelave izdelkov, ki se ponaša s številnim prednostmi. Pomembno pa je vedeti, da se tudi 3d tiskanje med seboj razlikuje glede na uporabljeno metodo. Selektivno lasersko sintranje je tako prva razvita in osnovana tehnologija 3d tiska, ki temelji na nanašanju praškastega materiala.

tiskalnik za selektivno lasersko sintranjeKako deluje SLS?

Osnovni material, ki se ga uporablja za selektivno lasersko sintranje je poliamidni prah, ki se ga nanaša v posameznih plasteh, druga na drugo. Ključni element takšnega 3d tiskalnika je visoko zmogljiv laser, ki obsveti mesto izdelka in tam sprime prah.

Takšni nanosi se nato nadaljujejo, dokler izdelek ni izdelan popolnoma v celoti, po temu pa sledi ohlajanje izdelka, ki je zakopan v preostalem prahu. Ko je izdelek ohlajen, je potrebna dodatna obdelava. Najprej sledi čiščenje oziroma odstranjevanje prahu, ter po potrebi brušenje ali barvanje.

Prednosti SLS

Za selektivno lasersko sintranje se uporablja tudi računalniški program CAD s pomočjo katerega se izdela natančen izris 3d računalniškega modela. Ko je le ta pripravljen, se le spremeni datoteka in celoten proces izdelave predmeta se lahko začne. Prednost takšnega načina tiskanja je, da se z njim lahko izdelajo tudi zelo kompleksne oblike z gibljivimi elementi.

Ker se poliamidni prah v postopku izdelave ves čas nahaja v bližini izdelka, mu s tem nudi stalno oporo, zato tudi ni nobene potrebe po dodatnih podpornih strukturah kot je to pri drugih metodah 3d tiskanja. Izdelki, ki so izdelani s pomočjo selektivnega laserskega sintranja so popolnoma funkcionalni.

Omogoča izdelavo funkcionalnih izdelkov

Podobno kot vsi drugi izdelki, ki so izdelani s pomočjo različnih tehnik 3d tiskanja, tudi selektivno lasersko sintranje omogoča izdelavo popolnoma funkcionalnih plastičnih izdelkov. Takšen način 3d tiskanja se uporablja za izdelavo prototipov, ki se uporabljajo za različna testiranja in preverjanje dizajna in same konstrukcije.

Zaradi izjemno dobrih mehanskih lastnosti izdelkov, se selektivno lasersko sintranje uporablja tudi za izdelavo maloserijskih izdelkov. Izkazalo se je, da je takšen način tiskanja zelo ekonomično, saj ni potrebno investirati v orodja, prav tako pa so mogoče spremembe izdelkov brez dodatnih stroškov.

Več o selektivnem laserskem sintranju si lahko preberete na  https://www.deproma.si/tehnologije/3d-tisk/sls-selektivno-lasersko-sintranje/.

Prestižni poslovni prenosniki

Čeprav mnogi poslovneži sploh ne sodijo med zahtevnejše uporabnike računalnikov, si bodo gotovo zaželeli naprednejšega prenosnika, ki bo tudi na poti ponudil udobje in učinkovitost delovanja. Po drugi strani pa je kar nekaj uporabnikov tudi precej zahtevnih in potrebujejo zmogljivo in zanesljivo napravo za delo v vsaki situaciji. Ponudbe je dovolj, da bo prav vsak našel pravi izdelek v poslovnem razredu, še posebej med računalniki prestižnih znamk.

Prenosni računalnik Apple

Apple prenosniki so zelo znani in precej priljubljeni med poslovnimi uporabniki. Res je, da izstopajo predvsem na nekaterih tujih trgih, a tudi pri nas se kar redno pojavljajo v uporabi poslovnežev.

Prenosni računalnik Apple ima sicer svoje posebnosti, na katere se bodo morali privaditi uporabniki, ki so vajeni operacijskega sistema Windows. Apple namreč ponuja na svojih računalnikih drugačen operacijski sistem, ki v nekaterih pogledih omogoča večjo učinkovitost in prinaša dodatne prednosti, zahteva pa nekaj prilagoditev. Poleg tega prenosni računalnik Apple težko povežemo z drugimi delovnimi napravami, zato morda ta znamka ni najboljša izbira za poslovneže, ki se zanašajo na medsebojno združljivost svojih naprav (razen, če so vse naprave znamke Apple).

Dell prenosnik

Če bi radi ostali v poznanem okolju, bodo poslovneži morda raje izbrali znamko Dell. Ta prinaša domače in učinkovito okolje operacijskega sistema Windows, kar pa je seveda le droben razlog za izbiro te znamke.

Dell laptop

Dell prenosnik bo bržkone navdušil tudi zahtevnejše uporabnike. Računalniki iz poslovnega razreda te znamke se ponašajo z izjemno konfiguracijo strojne opreme, predvsem izstopajo z odličnimi zasloni. Poleg tega so tudi sami prenosniki zelo elegantno oblikovani, na voljo v posebej kompaktnih izvedbah.

Vsekakor je Dell prenosnik odlična izbira za zelo različne profile poslovnih uporabnikov. Zanesljiv in zmogljiv prenosnik te znamke ne bo pustil na cedilu nobenega poslovneža, zadovoljstvo pa zagotavlja s celovito zbirko zelo zaželenih odlik, tako na področju funkcionalnosti kot estetike.

Glejmo na kontroling s sodobnimi očmi, ki vidijo prihodnost

Kdor se ukvarja s financami v podjetju zagotovo že ve, da za kontroling obstajata dve vrsti. Eden je strateški kontroling drugi pa operativni. Treba je vedeti, da se kontroling na operativni osnovi največ uporablja, saj se je strateški razvil kasneje in se šele zdaj več vpeljuje v samo poslovanje.

Na kratko in precej na grobo bi lahko rekli, da je operativni kontroling naravnan predvsem na doseganje nekih kratkoročnih ciljev, ki jih podjetje lahko ima, medtem ko strateški strmi bolj dolgoročnim ciljem. V bolj detajlne podrobnosti obeh pa se bomo podali v nadaljevanju tega članka, ki pa bo zagotovo pojasnilo razlike, da jih bomo za vselej razumeli.

Operativni kontroling
Kontroling najbolj uporabljamo na na operativni osnovi

V čem je strateški kontroling drugačen od operativnega?

Kot smo že omenili, je operativni kontroling naravnan na doseganje kratkoročnih ciljev. Torej tistih, ki jih podjetje morda ima v roku nekaj mesecev ali enega leta. Skrbi torej za podporo pri poslovodstvu, tako, da deluje kot podpora pri dviganju kapitala samega podjetja, torej dobičkonosnosti. Medtem ko je operativni kontroling zadolžen zato, da zagotovi strokovne podpore na področju podjetništva in razvoja podjetja pa je strateški veliko bolj naravnan na dolgoročne cilje, ki jih mora imeti vsako dobro podjetje.

Govorimo torej o strmenju k dolgoročnemu obstoju določenega podjetja, torej poglablja se v to, kako zagotoviti ta obstoj tudi v prihodnjih desetih ali pa dvajsetih letih. Največji cilj pa je seveda konstantna graditev ali nadgrajevanje samega podjetja, s katero si zagotovimo uspešnost le-tega. Gre jasno za kar kompleksno načrtovanje, ki pa se tudi venomer spreminja.

Namreč, tako kot se s časom spreminjajo vse stvari, se tudi načrti našega podjetja in poslovodenja lahko spreminjajo. A s pravimi strategijami in delanjem pravih potez se lahko izognemo nepravilnim odločitvam. Tak kontroling se torej predvsem ukvarja z morda malce abstraktnim razmišljanjem. Saj se ukvarja s tem, kakšna bodo morebitna tveganja in kakšne priložnosti v bližnji ali daljni prihodnosti, kot še z mnogimi drugimi takimi vprašanji. O teh pa morda kdaj drugič.

V katerem podjetju opraviti odkup zlata v Ljubljani?

Ste se dokončno odločili, da boste zlato, ki ga imate doma v različnih škatlicah za nakit, pa ga ne uporabljate, ker imate novega, prodali in za prejeto odkupnino raje kupili kaj novega, kar si res želite? Ljudje vedno pogosteje to delajo, zakaj pa ne, še posebej v primeru, da se želite s tem rešiti tudi neprijetnih spominov, ki vas vežejo na ta nakit. Vendar pa se potem kaj hitro pojavi vprašanje, katero podjetje izbrati, saj je možno marsikje opraviti odkup zlata, Ljubljana pa je mesto, kjer je teh odkupovalnic še največ. Če ste oseba, ki vse v naprej najraje preveri že po spletu, potem vas bo za odkup zlata v Ljubljani za evre zagotovo navdušilo tisto podjetje, ki ima kalkulator za izračun prodajne vrednosti že na svoji spletni strani. Na ta način še najhitreje najbolj okvirno lahko dobite občutek, koliko boste na koncu za svojo zlatnino res prejeli denarja. Vendar pa se morate zavedati, da četudi ima podjetje na svoji spletni strani tak kalkulator, to še ne pomeni, da bo tak odkup zlata v Ljubljani za evre še najboljša izbira. Kot rečeno ima za odkup zlata Ljubljana res veliko ponudnikov, toliko je tudi politik določanja provizije, predvsem pa razlike nastanejo zaradi razlik v določitvi čistine. Ravno zato je dobro, da ima za odkup zlata Ljubljana toliko ponudnikov, da najdete tistega, ki vam bo ocenil najboljšo čistino, kar pa lahko v kalkulatorjih zgolj simulirate. Seveda, če ima vaše zlato vgravirano čistino, potem je to popolnoma druga zgodba in da zlato nima dodanih kakšnih kamnov, saj je le – te treba določiti na povsem drugačen način. seveda to ne pomeni, da za odkup zlata Ljubljana ni primerna in da je več kompliciranja, tako je čisto povsod.