Filipini, dežela tisočerih otokov

Filipini so področje, ki ga sestavljajo vulkanski otoki med južnokitajskim in Filipinskim morjem. Na zemljevidu otočje najdemo vzhodno od Vietnama in severovzhodno od otoka Borneo. Natančneje je najbližje Filipinom Malezija, ki zaseda severni del otoka Borneo. Zato pogosto naletimo na poimenovanje vzhodna Malezija, ki jo sestavljata administrativni regiji Sabah in Sarawak.

Sedem tisoč zelo različnih otokov

Vulkanski otoki so nastali v davni preteklosti, na naselitev pa je vplivala tudi nekoč nižja gladina morja. Filipini so se po mnenju strokovnjakov naselili preko otoka Borneo, otočja Sulu na zahodno ležeči filipinski otok Palawan. O tem pričajo arheološki ostanki na otoku Palawan, ki se nahaja v bližini otoka Borneo, med njima pa je še otočje Sulu. Sedem tisoč filipinskih otokov pogosto površnim opazovalcem ustvarja napačne ocene. Od te množice otokov ima zgolj slabih dva tisoč osemsto otokov svoje ime, naseljenih je manj kot dvesto otokov, na enajst veliki otokov obsega petindevetdeset odstotkov prebivalcev ter dajejo prebivališče osemindevetdeset odstotkom prebivalcev. Daleč največja otoka sta Luzon, Mindanao, Mindoro ter Palawan. Med otokoma Luzon, Mindanao je otoška skupina Visayas, sestavljajo jo sedem večjih otokov. To so otoki Panay, Negros, Bohol, Leyte, Samar, Masbat in Cebu. Filipini imajo zaradi množice večjih in manjših otokov skupno kar šestindvajset tisoč kilometrov obalne črte. Pogosto napačna predstava se nanaša tudi na površino otokov. Napačne predstave so pogosto posledica slik ravnega obalnega pasu. Filipini so nasproti tem predstavam gorata država, najvišja točka je skoraj sto metrov višja od najvišje slovenske gore. Gre za ugasli ognjenik Mt. Apo, ki se nahaja na jugu otoka Mindanao ob zaledju Davaojskega zaliva. Filipini imajo dve glavni gorski skupini, Sierra Madre in Cordillera Central. Dodatno imajo Filipini zelo zanimivo geološko formacijo, ki jo sestavlja preko tisoč dvesto šestdeset gričev z zanimivim imenom. Čokoladni grički so ena izmed prepoznavnih znamenitosti tako otoka Bohol kot tudi države Filipini.

Zanzibar je afriško otočje

Zanzibar je afriško otočje sredi zeleno modrega morja. Takšno podobno Zanzibar nudi vsem potnikom na letih iz celine. Kakšen odtenek najdemo je v veliki meri odvisno od cilja potovanja. Cilj potovanja je lahko osamljena plaža ali plaža z omejenim dostopom ali glavno mesto otočja Zanzibar, ki se nahaja v naravno oblikovanem pristanišču.

Naselitev zaradi naravnih danosti ima tudi temno plat

Glavno mesto je Zanzibar City, pogosto zasledimo tudi imena Zanzibar Town ali preprosto Zanzibar. Sestavljeno je iz dveh delov : Stone town ali Kamnito mesto ter Ng’ambo, kar pomeni druga stran. Nahaja se na zahodnem delu otoka Unguja, svoj razvoj pa v veliki meri dolguje omenjenemu naravnemu pristanišču. Kamnito mesto je zgodovinsko središče, Ng’ambo pa bistveno večji novejši del mesta. Unguja je ime otoka v svahiliju, Zanzibar pa je arabsko poimenovanje. V prevodu pomeni dežela črncev. Poimenovanje ima temno plat, saj so z belim blagom v preteklosti trgovali. O tej temni plati zgodovine otoka Zanzibar pričajo jame, v katerih so imeli trgovci z belim blagom zaprte ljudi oziroma sužnje. Otok bi sicer lahko poimenovali po začimbah, ki jih tu najdemo v izobilju. Začimbe se nam danes zdijo nekaj vsakdanjega in nepomembnega, vendar je bilo pred stoletji vse drugače. Mnoge kolonialne poti in odprave je narekovala želja po začimbah, ki so uspevale v Indiji. Zaradi klimatskih značilnosti jih na stari celini ni bilo mogoče vzgajati, zato so jih uvažali. V petnajstem stoletju so se poti pretrgale zaradi njihovega zavzetja ali visokih dajatev, temu primerno se je iskalo alternativno pot v smeri zahod. Zanzibar je lahko lepa lekcija o tem, kako začimbe rastejo in uspevajo v izvirni obliki. S tem lahko obogatimo znanje ter dobimo čisto nov vpogled v svet začimb. Zanzibar je poleg tega lahko poučen izlet o mnogih naravnih danostih in značilnostih, katere si brez ogleda v živo težko predstavljamo.

Preverite termine potovanj z agencijo Oskar!

Last minute smučanje, izjemna priložnost

Last minute smučanje je izjemna priložnost za smučarske navdušence ter njihovo mlajšo ali manj mlajšo družbo.

Na last minute smučanje velikokrat nismo pripravljeni, zato so tudi praktično vedno in povsod izjemno presenečenje . Možnosti je veliko, izbiramo lahko smučišče, kraj bivanja, čas bivanja ter številne druge možnosti. Z vsakim podaljšanim dnem je lahko last minute smučanje tudi cenejše, saj so storitve v časovno daljših terminih ugodnejših. Zato je mnogim last minute smučanje tudi skušnjava, ali si privoščiti vikend, podaljšan vikend ali vse skupaj podaljšati na teden. Smučanje s spremljajočimi dogajanji in možnimi dodatnimi storitvam je nalezljivo, dan hitro mine tudi podaljšan vikend je kaj hitro na okrog. Zato je velikokrat last minute smučanje iz vikenda podaljšati na manjše počitnice. Cena samega bivanja je ugodna, številne dodatne ponudbe pa vse skupaj pocenjo. Odločimo se lahko za številne nadgradnje, saj last minute smučanje večina ne jemlje kot zgolj smučanje po snežnih poljanah ter spanje. Po končanem smučanju je na voljo v turističnih krajih doživeti številne kulturne prireditve in dogodke. V mesecu novembru so to praznovanja svetega Martina, svetega Andreja ter druga tipična novembrska praznovanja, veseli december pa je spet poglavje zase. Otvori ga sveti Miklavž, razposajeno vzdušje pa traja preko novega leta vse do praznika Svetih treh kraljev. Po novem letu pa se last minute smučanje nadaljuje z novim krogom praznikov, ki na območju visokogorskih smučišč traja vse do meseca maja. Klimatsko zdravilišče Rogla, termalna zdravilišča in druge podobne lokacije, pa nudijo za last minute smučanje dodano vrednost. V tem primeru se lahko do sitega naužijemo radosti na snežnih strminah, po končanem smučanju pa se lahko sprostimo v bazenih, savnah, privoščimo si masažo ter številne druge storitve. S tem postane last minute smučanje počitnice z odliko ali počitnice v prvem razredu.

Last minute smučanje je priložnost, ki jo zlepa ne gre zamuditi ali izpustiti iz rok.

Več

Hrvaška ima bogato zgodovino

Hrvaška zelo bogata zgodovina se kaže na vseh delih države. Geografsko je Hrvaška postavljena na del Evrope, ki je zelo pomemben za prehodnost med Evropo, Azijo in Afriko. Ozemlje, kjer se danes nahaja Hrvaška je pred mnogimi stoletji nudilo pomorske in kopenske poti, ki so povezovale Evropo z Afriko in Azijo. Na obalah hrvaškega Jadrana tako ne preseneča množica kulturnih spomenikov, ter mest, ki svoj obstoj temeljijo na starih in pomembnih lukah Sredozemlja.

Hrvaška ima poleg tega tudi bogato kulturno dediščino na kopnem delu. Stara mesta, ostanki kulturne dediščine, imajo enako bogato zgodovino, kot predeli ob morju. Še veliko več jih je skritih in čakajo, da jih arheologi odkrijejo. Arheologija je namreč aktivnost, ki nikoli ne počiva in vedno znova odkriva zastrto preteklost. Nedavno so na hrvaški obali našli ostanke pristanišča iz časa antike. Kar ni tolikšno presenečenje, kot se na prvi pogled zdi. Hrvaška obala je bila zelo pomembna in nič drugačna, kot druge obale v širši regiji. Tako lahko na podlagi najdenih ostankov pristanišč v širši regiji, sklepamo zgodovinske dogodke in dejstva, na celotni regiji. Že pogled na lego mest, ki temeljijo na starejših krajih naselitve kaže, da so bila zasnovana na enak način v širši regiji. Najdeni ostanki pristanišča so zato samo eni od mnogih, zagotovo jih je tudi v bližini drugih hrvaških pristanišč še več, potrebno jih je samo poiskati. Hrvaška zgodovina je tudi tesno povezana z morjem in morsko obalo. Na njej je

Hrvaška pravzaprav nastala oziroma je v pisnih virih prvič omenjena. Sama dejstva iz dokumentov dokazujejo, da je bilo takratno ozemlje povezano z vsemi takrat znanimi kulturami, državami in ureditvami. Dežele Jadrana so povezane med seboj tudi danes na mnoge načine. Na sodoben način tkejo nove in nove vezi, nič drugače, kot so to počeli naši davni predhodniki. Hrvaška je dežela z bogato zgodovino.

Več o tem

Potapljanje, ogled sveta pod vodo

Potapljanje je ogled podvodnega sveta .

Za potapljanje se ljudje odločijo na več načinov. Na eni strani imamo željo iz otroških ali mladostnih let, na drugi strani gre za načrtno odločitev iz različnih razlogov. Prve korake v potapljanje storimo takoj ko se naučimo plavanja. Iz takšnih ali drugačnih razlogov se moramo občasno potopiti. Včasih nam na morsko dno pade kakšen predmet, včasih nas zanima kakšna stvar , ki leži na morski gladini, včasih iz čiste zabave. S tem se počasi začnemo zavedati, da je potapljanje zahtevno. Pod morsko gladino lahko ostanemo le omejen čas, pri gibanju imamo tudi mnoge ovire. Če jih želimo premagati, se moramo odločiti za potapljanje bolj zahtevne stopnje. Potrebujemo pripomočke, ki nam omogočajo boljši vid ter daljši čas dihanja pod morsko gladino. Boljši vid za potapljanje potrebujemo zaradi orientacije in boljšega pregleda nad dogajanjem. Zrak, ki ga potrebujemo za potapljanje, je lahko zagotovljen na različne načine. Z vajo lahko ostanemo dlje časa pod morsko gladino, poleg tega pa zrak za dihanje zagotovimo z nekaterimi drugimi pripomočki. Zelo pomembno je, da pri dihanju postopamo pravilno in ne delamo napake. Napake so lahko usodne za določene poškodbe, v skrajnem primeru tudi z najhujšimi posledicami. Strokovni nasveti so pri tem zelo dobrodošli. Podobno kot pri mnogih drugih aktivnostih, ki se jih učimo, lahko dobre nasvete dobimo le od strokovnjakov. Njihova pomoč je v začetnih korakih zelo dobrodošla, saj se bomo na ta način takoj naučili pravilnega ravnanja in postopanja, ter ne bomo delali napak. Še slabše pa je, da se najprej sami naučimo, največkrat napačno. Nato pa moramo vse napake izbrisati iz spomina in zavesti, ter se naučiti znova. Kar je bistveno bolj zahtevno, miselni vzorci pa velikokrat ostanejo v večji ali manjši meri, ter predstavljajo oviro za nadaljnji napredek.

Potapljanje je zato dobro začet pod strokovnim vodstvom in v varnem okolju izkušenih potapljačev.

 

Več si preberite tukaj.

Italija, bližnja smuka

Italija je bližnja smuka je izraz, ki ga poznajo Slovenci predvsem na severu in zahodu.

Na severu in zahodu Slovenije je Italija bližnja soseda. Slovenci v omenjenih predelih naše dežele poznajo njihovo kulturo, način življenja, jezik, kraji jim niso tuji. Počutje kot doma je zelo pomembna lastnost vsakega turističnega kraja. V mnogi primerih se morajo zanjo turistični delavci zelo potruditi. Smučanje v severno vzhodnem delu Italije ima to lastnost že prirojeno. Zato je Italija našim smučarjem blizu. Svoje doda tudi dejstvo, da so pogoji za smuko odlični in se smučišča posodabljajo iz leta v leto. Mnogim je Italija s smučarskega vidika blizu zaradi strmenja k napredku. Izboljševanje ponudbe se lepo vidi na objektih današnji dni ter njihova primerjava s stanjem izpred desetletja ali več. Skromne objekte, ki so omogočali osnovno udobje so do današnjih dni zamenjali sodobni nasledniki. Slednji omogočajo, da se Italija in njena smučišča ob meji, brez težav uvrstijo med odlična smučišča v širšem območju regije. Italija seveda ne ponuja svojih smučišč le ob meji s Slovenijo. Smučišča v državi Italija se od meje s Slovenijo širijo proti zahodu in se razprostirajo vse do Francije na zahodnem delu Alp. Izbira, ki jo Italija ponuja smučarjem je velika in raznovrstna. Turistična ponudba svojo odličnost kaže na razne načine. Zgovoren je podatek, da moramo za nekatere kraje rezervacije oddati in potrditi velik pred nastopom počitnic oziroma predvidenega časa smučanja ali bivanja v izbranem kraju. Takšna zasedenost govori o dobrem razmerju med kakovostjo turistične ponudbe in dostopnostjo širšemu krogu smučarjev. Zato velja o smučanju v Italiji v veliko primerih razmišljati pravočasno. Za vse, ki smučišča obiskujejo tradicionalno, je takšno razmišljanje samoumevno. Iz izkušnje vedo, da je potrebno nekatera italijanska smučišča izbirati in rezervirati že v jeseni.

Italija jim v zameno ponudi odlično kakovost po dostopnih cenah v njim najboljšem terminu in zanje najboljši turistični ponudbi.

Francija omogoča razne užitke

Francija je država, ki turistom omogoča razne užitke .

Celotna ponudba, ki jo smučanje v državi Francija ponuja možnost izvajanja raznih aktivnosti in preživljanja časa na zelo različne načine. Turistična odličnost se odraža v tem, da lahko vsak obiskovalec dobi svoje oziroma mu turistična ponudba ponudi vse najboljše zanj. Francija se vseh teh zelo različnih zahtev, potreb zaveda, temu primerno jih vključujejo v ponudbo in jih leto za letom spreminja in dopolnjuje. Zelo pomembno pri naboru turističnih storitev za državo Francijo je, da se zaveda zahtevnosti celovite ponudbe. Francija v zimskih mesecih zagotovo v prvi vrsti zanima osebe, ki imajo radi smučaje in znajo smučati. Osebe, ki ne znajo smučati, bi lahko napačno mislili, ne zanima. Vendar, če govorimo o večjih ali manjših skupinah, lahko odločijo o tem ali se bo za destinacijo Francija sploh odločila oseba, ki zna in želi smučati. Družine, pari, prijatelji, znanci in druge skupine potujejo, letujejo in počnejo mnoge podobne aktivnosti skupaj. Kar pomeni, da mora biti potovanje, letovanje in v tem primeru smučanje v državi Francija zanimivo za vse člane skupine. Oseba, ki ne smuča iz določenega razloga, kateri v tem primeru praktično ni pomemben, bo oklevala ali se na smučanje sploh odpraviti. V primeru, da ji turistična ponudba ne omogoča dovolj zanimive, privlačne, izkušnje vredne aktivnosti izven smučanja, zanjo smučanje ne bo zanimivo in si ga ne bo želela ter bo raje ostala doma. Kar kot magnet za seboj povleče v enako odločitev tudi osebo ali osebe, ki sicer smuča oziroma smučarje. Obratno bodo zanimive, privlačne in obiska vredne turistične storitve motivirale tudi osebo, ki ne smuča, da se odpravi na smučanje z drugimi smučarskimi navdušenci iz skupine. Na ta način imamo med obiskovalci osebo več, namesto dveh ali več oseb manj.

Francija je smučarska destinacija, katero vsekakor velja izkusiti na lastni koži.

Hotel Hrvaška stoletje odličnosti

Hotel Hrvaška ima za seboj več kot stoletje odličnosti .

Nastanek hotel Hrvaška dolguje napredku znanosti in tehnologije. Napredek znanost je omogočal spoznanje o blagodejnosti počitka na morski obali, tehnologija pa je z napredovanjem omogočala doseganje teh blagodejnih učinkov na enostaven, preprost in dostopen način. Skozi čas je enostaven, preprost in dostopen način, pridobival vedno več privržencev. Hotel Hrvaška se je zato razvil povsod, kjer so bile možnosti za razvoj dane. Možnosti za razvoj so bile dane s pomočjo naravnih in kulturnih danosti območja. Naravne danosti, ki jih hotel Hrvaška s pridom izkorišča so velike in mnogotere. Predvsem v obalnem pasu hotel Hrvaška nudi izjemno mediteransko klimo z obilico sončnimi žarki v poletnem času ter blagimi zimami za vse, ki želijo hotel Hrvaška izven sezone. V vsakem primeru je hotel Hrvaška odlična ponudba, če se odločimo za letno ali zimsko varianto oddiha. Vsaka od variant je po svoje zanimiva in privlačna. Najbolj priljubljena je letna varianta, kar pa še ne pomeni, da zimska različica ni privlačna. V zimskih mesecih se obala Jadrana spremeni v prijetno zavetje pred mrzlimi zimskimi temperaturami evropske celine. Takrat je obisk še posebej prijeten, saj se lahko uživa v bistveno bolj prijetnih temperaturah, kot v domačem kraju. Veliko turistov se je že obogatilo s to izkušnjo, zato velikokrat izven sezone izkoristijo priložnost, ter se odpravijo na obalo Jadrana. Takšne turiste srečamo na obalah Jadrana ob pomembnejših praznikih, ki hkrati prinašajo proste dneve, s tem pa priložnost za oddih. Poletja so posebej prijetna zaradi obilice sončnih žarkov. V tem pogledu se obala Jadrana uvršča med najbolj sončne dežele Mediterana. Poseben čar bivanja daje množica naravnih in kulturnih lepot dežele. Pri tem si lahko vsak gost izbere sebi najboljšo destinacijo. Naravne in kulturne lepote namreč lahko nudijo pester nabor lokacij.

Hotel Hrvaška je ponudba vredna obiska v vseh letnih časih.

Več si preberite tukaj.

Kamp prikolica, odličnost mobilnosti

Kamp prikolica je odličnost mobilnosti počitniškega doživetja.

Vsaka kamp prikolica ima dve poglavitni funkciji. V prvi vrsti jo lahko prepeljemo na poljubno lokacijo, kjer lahko v njej bivamo poljubno dolgo. Poljubna lokacija je zelo pomembna za kakovost bivanja na počitnicah, saj si ga izberemo po svojih željah in zahtevah. Kakovost bivanja je nadalje omogočena z vsemi bivanjskimi lastnostmi, katere ima vsaka kamp prikolica. Tudi najbolj osnovna kamp prikolica ima vse potrebno za bivanje v njej. Najbolj osnovna
kamp prikolica je v bistvu pokrito bivališče, z najbolj osnovnimi elementi. V nekaterih primerih je to zgolj preprosto ležišče. Od te osnovne opreme dalje je lahko kamp prikolica nadgrajena v praktično neskončno število možnih elementov, kombinacij elementov in vseh značilnostih. Kamp prikolica mora biti predvsem optimalno izbrana. Kar pomeni, da ne pretiravamo z nobeno od lastnosti. Seveda so lastnosti in njihovo razumevanje zelo odvisni od lastnika oziroma uporabnika kamp priklice. Nekaterim veliko pomeni udobno ležišče, za druge elemente pa mu ni kaj prida mar, saj bo druge lastnosti iskal in našel v kampu ali okolici kampiranja. Spet drugi imajo radi hišo v malem. Želijo imeti na kratko vse, kar pomeni, da s postavitvijo prikolice dobijo hišo. V njej ne manjka ne kuhinja, ne kopalnica in vsi podobni prostori. Zelo pametno je, da se o teh lastnosti pred nakupom dodobra seznanimo, saj je vsak odvečen element predvsem nekoristno zapravljen denar v uporabi pa nekoristen strošek. Za dobro spoznanje o tem, kaj je za posameznika optimalna kamp prikolica je na voljo več virov informacij. Poleg raznih virov, pa je najbolje seznanitev s kamp prikolico v živo. Zelo priročni so sejmi, kjer lahko vidimo in primerjamo večino možnosti na trgu. Pomembna je predvsem velikost ter razporeditev prostorov in obseg elementov.

Kamp prikolica je zelo zahteven nakup, ki ga opravimo s predhodno množico koristnih informacij in napotkov.

Francija, mojstrovina načrtovanja

Francija je mojstrovina načrtovanja .

Francija je svoje smučarske možnosti in danosti izkoristila na čisto svoj način. Čas v katerem so začeli izkoriščati smučarske možnosti in danosti je drugačen, kot čas začetka izkoriščanja smučarskih možnosti in danosti v drugih deželah z oblico snega. Zato ne preseneča, da je smučanje v Francija zgodba zase. Temu primerno je Francija tudi izkušnja zase. O tem, da je Francija odlična izkušnja govorijo predvsem vsi, ki se vedno znova vračajo. Kar je posebno odlična novica ob dejstvu, da Francija pomeni izkušnjo oddaljenosti. Francija je od Slovenije oddaljena nekaj sto kilometrov, kar pomeni, da je del počitnic namenjen potovanju. Slednjega pri bližnjih smučiščih ni. Kar ni nujno slabo, saj nas potovanje lahko bogati z novimi izkušnjami. Potujemo po dobrih povezavah, kar pomeni, da lahko prijetno s koristnimi na poti izkusimo marsikatero prijetno turistično dogodivščino. Vsi, ki so to že izkusili, znajo povedati, da je Francija blizu, potovanje pa prijetno in zanimivo. Oddaljenost jih ne moti, nekatere celo navdušuje, saj preden prispejo v Francijo lahko izkusijo marsikaj doživetja vrednega. Francija je vedno bolj zanimiva zimska destinacija mnogih Slovencev. Dobra turistična ponudba je zagotovo razlog, da se odločijo za bodisi prvi obisk ali ponovitev obiska. Možnosti potovanja je veliko. Ljudje se lahko odločijo za različne načine premagovanja razdalji. Kaj bodo izbrali je odvisno od njihovih izkušenj v preteklosti in želje po raziskovanju novega. Mnogi bodo lahko izkoristili priložnost vedo novih privlačnih načinov potovanja. Ki niso nujno samo dobri, ampak so tudi vedno bolj dostopni. Tako kot drugod po svetu je moč dobiti dobro potovanje za sprejemljivo ceno, lahko bi rekli za drobiž glede na cene iz preteklosti. Poleg tega je pisana paleta najrazličnejših možnosti razlog za dodatno navdušenje in hkrati zanimanje mnogih Slovencev.

Francija je zanimiv zimski cilj.