Kako kupovati igrače

Igrače so v otroškem življenju najpomembnejši predmeti, s katerimi imajo stik. Zelo pomembno pa je, da znajo posamezniki, ki kupujejo igrače, izbrati prave. Težave z neprimerno izbiro nastopajo predvsem pri tistih, ki kupujejo igrače za otroke svojih prijateljev ali znancev, sami pa otrok nimajo, zato nimajo izkušenj s primernostjo različnih vrst in velikosti igrač. Majhnim otrokom je povsem neprimerno kupovati igrače, ki so sestavljene iz majhnih delov ali pa so tudi same majhne. Nekakšno pravilo prek prsta je, da za majhne otroke niso primerne igrače, ki so dovolj majhne, da jih lahko v celoti spravijo v usta. Nevarno je namreč to, da bi jih nato pogoltnili, kar seveda lahko vodi v hude posledice. Če sami nimate izkušenj z otroci, je najbolje, da vprašate prodajalko, ki vam bo svetovala, katere igrače so primerne za določeno starost otroka.

Najbolj kvalitetne igrače so tiste, s katerimi otrok ne pridobi le predmeta, s katerim se lahko zabava, ampak so predvsem tiste, ki poleg zabave omogočajo tudi učenje novih spretnosti. Razne zložljive igrače spodbujajo kreativnost in pomagajo pri razvoju logičnih spretnosti. Igrače, ki se uporabljajo na tak način, da je potrebno pri igri rešiti kakšno uganko ali rešiti zapleteno situacijo ali scenarij poleg zabave spodbujajo še razvoj miselnih spretnosti. Zelo koristne so tudi tiste igrače, ki krepijo spominske spretnosti.

Vsekakor pa je potrebno imeti v mislih, da so igrače vselej prvenstveno namenjene zabavi. Če se otrok med igro ne zabava, potem tudi ne bo pridobil nikakršnih novih veščin. Otrok se ne sme siliti v igro, če mu igrače niso všeč, samo zato, ker so starši ugotovili, da je nekaj igrača koristna za pridobivanje določene spretnosti. Pod prisilo se otroci težko učijo česarkoli novega, zato je pomembno, da so tudi sami vključeni v proces, ko se kupujejo nove igrače. Takrat morajo starši otroka usmerjati pri izbiri takšne igrače, ki je zabavna in poučna hkrati.

Poskusite z Deglingos medvedkom

Lesene igrače, priljubljena izbira mnogih staršev

Lesene igrače so mnogim poznane iz otroštva in morda je prav zato vedno več staršev, ki za svojega otroka izberejo tovrstne igrače. Takšna izbira pravzaprav niti ne preseneča, saj so lesene igrače narejene iz veliko bolj prijaznega materiala, kot nekatere njihove konkurentke. Če ima kdo občutek, da so lesene igrače stare, potem se zelo moti, saj jih nenehno razvijajo in seveda dopolnjujejo. Takšne igrače so narejene iz lesa, ki je zelo dober gradnik in ima veliko raznolikih možnosti oblikovanja, za povrh je za otroke izjemno varen, prijeten na dotik in seveda zelo vzdržljiv. Lesene igrače tako najdemo v skoraj vsaki trgovini, ki je namenjena otrokom. Najrazličnejše lesene sestavljanke, s katerimi otrok razvija svojo domišljijo ,spodbuja spretnost in razvija motoriko so odlična izbira že hitro v otrokovem življenju. Lesene miselne sestavljenke, kocke, ki vsebujejo magnet bodo k igri zvabile prav vsakega otroka. Ne le funkcionalnost, lesene igrače so istočasno prijazne nam in seveda okolju, kar je v današnjem času velikega pomena. Otroci imajo lesene igrače radi, saj si z njimi močno krepijo domišljijo, obenem pa je les material, ki naravnost izžareva toplino in otroku daje občutek varnosti. Okolju in ljudem najbolj prijazne so lesene igrače.

Poiščite takšne, ki bodo primerne tudi za vašega malčka, tukaj

Čemu služijo pametne igrače

Igrače pri otrocih opravljajo veliko funkcij. Tista najbolj pomembna funkcija igrače je nedvomno zabava. Po vseh kulturah na svetu se uporabljajo igrače. Tudi zgodovinsko gledano so se igrače pričele v človeških družbah pojavljati že zelo zgodaj, kmalu zatem, ko datirajo prva uporabljena orodja. Pri vseh višje razvitih živalskih vrstah lahko opazimo, da živali uporabljajo igro kot način pridobivanja novih spretnosti. Tudi pri ljudeh ni nič drugače. Igrače so pripomočki, ki lahko zelo močno vplivajo na razvoj otroka, zato jih je potrebno zelo skrbno izbirati. V pomoč vam je lahko brskanje po spletnih straneh. Če natančno opazujete otroka med igro, boste lahko velikokrat opazili, da je izraz na njegovem obrazu izjemno resen in spominja na resnobnost odraslega človeka, ko rešuje kakšen pomemben problem. Za otroka so uganke in vprašanja, ki jih prinašajo igrače zelo pomembne in če določene igrače niso primerne za njegovo starost, ga lahko celo frustrirajo in žalostijo. Zaradi tega je zelo pomembno, da v otrokovo življenje ne vnašamo zmede s slabo izbranimi primerki igrače.

Na vsaki embalaži igrače je zabeležena primerna starostna skupina. V nekaterih primerih je potrebno navedek proizvajalca upoštevati že zaradi varnostnih razlogov, velikokrat pa tudi zato, da bo otrok sploh sposoben izdelek uporabljati in se z njim primerno igrati.

Predvsem je pomembno, da starši ne zanemarjajo didaktični vidik igrače. Ni namreč naključje, da vrtci in šole po vsem svetu uporabljajo igrače kot učne pripomočke. Določene igrače so izdelane na takšen način, da predstavljajo za otroka izziv, lahko pa jih kupite tudi za domačo igralnico. Razne sestavljanke, kocke, namizne igre in podobno lahko pomagajo pri učenju osnovnih matematičnih operacij, kot so seštevanje, odštevanje, množenje in deljenje. Takšne igrače so namenjene urjenju logičnih spretnosti. Druge igrače, predvsem sestavljive kocke, pa so namenjene urjenju prostorske predstave in raznih motoričnih spretnosti. Najbolj produktivno je torej to, da igrače služijo tako funkciji zabave kot tudi pridobivanju ali utrjevanju različnih spretnosti. Otroci so izjemno dojemljiva bitja in z uporabo pametne igrače se lahko naučijo marsikaj.