Ne naredite napake pri registraciji domene

Ob začetku poslovanja je eden izmed pomembnejših korakov prav registracija domene. Izbira elektronskega naslova je izjemno pomembna, saj si stranke dobro izbrano domeno lažje zapomnijo. Prav tako dobro izbrano ime pripomore k večji prepoznavnosti, stranke pa vas tudi v poplavi spletnih strani lažje najdejo. Običajno registriramo takšno domeno, ki ima neposredno povezavo z imenom podjetja ali ključno dejavnostjo, ki jo naše podjetje opravlja. Seveda je potrebno prej preveriti, da nima konkurenčno podjetje zakupljene podobne domene. Registracija domene lahko preide v velike težave in celo v propad podjetja še pred samim začetkom poslovanja.

Preberi več o Ne naredite napake pri registraciji domene

Poceni gostovanje za vsak žep

Iskanje spletnega gostovanja je sicer zelo enostavno, saj ponudnikov, pri katerih lahko zakupite prostor na strežniku kar mrgoli, malce težje pa je najti najcenejše gostovanje, ki bi ne bi bilo le poceni, ampak bi hkrati uporabniku omogočalo tudi kvalitetno storitev, s katero bi bil resnično zadovoljen.

Poznamo različne vrste spletnih gostovanj, na primer Worpress in Joomla gostovanje, ki se ga bodo poslužili tisti, ki bi radi do svoje spletne strani prišli čim hitreje, na najbolj enostaven način, predvsem pa si za to ne želijo zapraviti preveč denarja. Takšne stranke si zagotovo želijo najti tudi najcenejše gostovanje za svojo spletno stran, seveda pa si ga želijo tudi vsi ostali.

 

Če želite najti zares najcenejše gostovanje, se vam splača malce pobrskati po svetovnem spletu in poiskati čim več različnih ponudb podjetij, ki ponujajo to spletno storitev. Lahko se odločite za gostovanje pri tujih ali domačih podjetjih, vedeti pa morate, da ni vseeno, v katerem jeziku vam bo dosegljiva tehnična pomoč, saj se boste v slovenščini zagotovo lažje domenili o vsem, zastavili morebitna vprašanja svojemu ponudniku in komunicirali z njim.

Poleg tega je tuje gostovanje locirano na strežnikih v tujini, kar pomeni, da je pot od vaše spletne strani do uporabnika spleta daljša, če je ta prav tako lociran v Sloveniji. Stran zaradi tega lahko deluje počasneje, kot bi morala, kar uporabnikom ne bo všeč, zato je morda bolje, da si najcenejše gostovanje uredite kar doma.

Že prej omenjena tehnična podpora, ki jo boste morda potrebovali, ko bo šlo kaj narobe ali pa boste zgolj želeli naročiti le še kakšno dodatno storitev pri gostovanju, je zelo pomemben faktor, ko se odločate, katerega ponudnika spletnega gostovanja izbrati. Tudi najcenejše gostovanje lahko postane drago, če boste imeli z njim težave oziroma bo zaradi njega prišlo do motenj v delovanju vaše spletne strani. Če ne drugega, boste z reševanjem nastalih problemov zapravljali svoj dragoceni čas, če imate komercialno naravnano spletno stran pa lahko zaradi takšnih motenj izgubite tudi stranke in dobiček.

 

Najcenejše gostovanje torej ni le tisto, ki vam omogoča dobiti spletno storitev po najnižji ceni, ampak morate v izračun le te všteti tudi svoj čas ter energijo. Če jo boste morali namenjati reševanju težav z gostovanjem, vas bo to drago stalo, če pa bo z gostovanjem vse v najlepšem redu, boste lahko svoj čas in energijo posvetili razvoju spletne strani, ki bo tako postala uspešna, obiskana in dobičkonosna. Ker vemo, da je to nekaj, kar si želite, pomislite na to tudi takrat, ko na svetovnem spletu iščete najcenejše gostovanje in izberite takšnega ponudnika spletnih storitev, ki mu lahko resnično zaupate in pri katerem veste, da boste za svoj denar dobili kvalitetno opravljeno delo. Pomembno je tudi, na kakšnih strežnikih po gostovala vaša spletna stran, zato ne pozabite povprašati svojega ponudnika tudi o tem.

 

Več si preberite tukaj.

Spletno gostovanje in registracija domene

Spletno gostovanje vam ponuja, da je vaša spletna stran vidna na internetu po vsem širnem svetu. Ko se odločite za spletno gostovanje morate premisliti za kolikšno količino spletih strani oziroma podatkov gre. Običajno manjša podjetja in posamezniki zahtevajo manj spletnega prostora, kot pa večja podjetja z večjo količino strani. Na podlagi tega se lahko odločate za kateri paket se boste odločili. Kot spletni gostitelj se odločate med več paketi, ki vam jih ponujajo. Od manjših za manjšo ceno pa do večjih paketov z malo večjo ceno. Velikosti paketov se gibljejo nekje med 100Mb in pa 30Gb ali več. Pri spletnem gostovanju pa je vse bolj pomembna lokacija vaše strani saj to posledično vpliva na dostopnost in hitrost nalaganja. To pa postavlja vedno večji kriterij pri uvrščanju vaše strani na Googlu, saj si vsak želi imeti svojo spletno stran med prvimi zadetki. Lokacija strežnikov prispeva tudi k boljši odzivnosti vaše strani. Povprečen odzivni čas vaše strani bo iz Slovenije okrog 30 milisekund, in ne več kot 70 milisekund iz različnih koncev Evrope.

Lahko pa se odločite tudi za svojo lastno domeno in jo ustvarite po lastni želji. Domeno morate registrirati pri pooblaščenih registratorjih domen. Ko se odločite za enega od registratorjev enostavno zaženete postopek registracije domene kar prek spleta. Najprej morate izbrati ime domene in jo preveriti, da ta ni že zasedena, nato pa izberete še končnico vaše domene npr. .si .com .org .net. Za dokaz svoje identitete boste morali izpolniti poseben obrazec in navesti podatke o nosilcu: naziv organizacije oz. ime in priimek, naslov stalnega bivališča oz. sedež organizacije, uradni elektronski naslov nosilca, telefon, faks. Odgovorno osebo pri nosilcu ter tehnično kontaktno osebo, lahko zunanjega izvajalca, registrarja. To lahko storite kar prek interneta s pomočjo dokumenta v PDF formatu in nato vrnete registratorju. Na podlagi tega dokumenta vam bo domeno tudi registriral. Ne smete pa pozabiti, da imate domeno samo za določen rok, pob preteku le tega morate domeno odstraniti oziroma podaljšati.

Registracija domene ali poimenovanje spletne strani

Nastop podjetja na internetu se začne z izdelavo spletne strani, še pred tem pa je pomebno opravilo registracija domene in zagotoviti ustrezno spletno gostovanje. Iskanje pravih ponudnikov teh treh storitev je včasih lahko precej mukotrpno, lahko pa najdemo ponudnika, ki kakovostno opravi vse te storitve.

Lahko rečemo, da je prav spletna stran najbolj pomemben del prepoznavnosti na internetu. Običajno podjetja izdelavo spletne strani, registracijo domene in spletno gostovanje med seboj ločijo in jim ne namenjajo skupnega cilja. In vendar sta izgled in vsebina spletne strani močno povezana z imenom spletne strani – domeno in obratno.

Izbor domene se najprej prične z ustrezno končnico. Če podjetje posluje globalno je seveda najbolj primerna kočnica .com, v kolikor je podjetje bolj usmerjeno na domači trg pa kočnica .si. Lahko izberete tudi katerokoli drugo kočnico, vendar je pomembno, da le ta ponazarja geografski izvor ali namen speltne strani. Zavedati se je potrebno, da izbor imena domene ni prav nič enostaven, saj je na svetu registriranih že preko 200 milijonov različnih domen. Pred vsako registracijo lahko preverimo ali morda izbrano ime nemara že obstaja. To lahko preverite tudi na spletni strani www.e-streznik.com.

Ime domene je lahko sestavljeno iz večih besed, ki so napisane skupaj ali ločene z vezajem. Pogosto podjetja poimenujejo domeno po svojem podjetju. Če je spletna stran vezana zgolj na en produkt, se domena lahko imenuje po tem produktu, saj je v tem primeru tudi lažje promovirati spletno stran na internetu.

Izbrano ime bo zagotovo bolj prepoznavno in uspešno, v kolikor uporabimo kanček domišljije, inovativnosti in drznosti.

Kaj je spletno gostovanje?

Spletno gostovanje je spletna storitev, ki posameznikom, podjetjem ali organizacijam omogoča, da postane njihova spletna stran preko svetovnega spleta dostopna ogledu širše množice ljudi. Besedi spletno gostovanje uporabljamo tudi v primerih, ko spletni uporabniki klikajo ter seveda posledično tudi obiščejo našo spletno stran. Spletna stran določenega posameznika ali podjetja je objavljena na strežniku, ki ga moramo zakupiti, če želimo spletno gostovanje. S spletnim gostovanjem se ukvarjajo strokovnjaki, imenovani tudi spletni gostitelji.

To so v večji meri podjetja, ki se ukvarjajo s tem, da svojim strankam zagotavljajo prostor na lastnem oziroma na najetem strežniku. Spletno gostovanje je večinoma plačljivo, a sam obseg storitve spletnega gostovanja se med seboj močno razlikuje. Spletno gostovanje spletne strani, ki je osebna last, torej last posameznika je lahko tudi brezplačno, poceni ali pa oglaševano z oglasi. Gostovanje spletnih strani, ki so poslovna last, torej last podjetij ali drugih organizacij pa je seveda občutno dražje. Za spletno gostovanje osebne spletne strani običajno zadostuje že eno stransko gostovanje, gostovanje za bolj zahtevne strani pa obsega večji paket storitev. Različni paketi spletnih gostovanj ponujajo različne storitve kot so prostor na disku, število e-mail predalov, različne baze ter število poddomen. Vsak posameznik potrebuje drugačno spletno gostovanje.

Poslovni paket za gostovanje spletnih strani

Vsako podjetje, ki želi svojo spletno stran predstaviti na internetu, seveda najprej potrebuje ustrezno gostovanje na strežniških sistemih. Zmogljivost gostovanja se izbere glede na obsežnost spletne strani in pričakovano število obiskov na spletni strani.

V veliko pomoč pri izboru ustreznega gostovanja so že v naprej pripravljeni paketi, ki vsebujejo različne elemente za upravljanje in nadzor spletnega mesta. Prvi kriterij za izbor ustreznega paketa gostovanja je velikost spletnega prostora. Za manjše spletne predstavitve in enostavnejše spletne strani zadostuje nekje od 1000 MB do 2000 MB spletnega prostora. Obsežnejše spletne strani pa za svoje nemoteno delovanje potrebujejo poslovni paket z 5000 MB prostora in več. Zavedati se moramo, da resne poslovne spletne strani z zahtevno grafično zasnovo, mnogimi galerijami in video predstavitvami porabijo precej MB prostora. Pri tem ne smemo zanemariti niti porabe spletnega prostora za spletno pošto.

Pri izbiri paketa bodimo pozorni tudi na število poštnih predalov in že omenjeni mesečni promet na naši spletni strani. Če paket ponuja neomejene količine za ti dve postavki, smo lahko prepričani v njegovo ustreznost.

Upravljanje celotnega spletnega mesta nam omogoča nadzorna plošča. Najbolj popularna in enostavna za uporabo je kontrolna plošča cpanel, preko katere lahko urejamo naše domene, spletne naslove, dostope, spam in protivirusno zaščito in še kaj.

Na koncu o izboru odloča tudi cena paketa, podpora za uporabnike in zanesljivost delovanja strežnika.

Gostovanje spletne strani in nakup domene

Besedo gostovanje spletnih strani (ali pa tudi spletno gostovanje) uporabljamo takrat, kadar internetni uporabniki klikajo in obiskujejo našo spletno stran. Ta stran pa je objavljena nekje na strežniku, ki ga mi zakupimo če želimo imeti spletno gostovanje oz. gostovanje spletnih strani. Strežnik je naprava, podobna računalniku, ki se nahaja v »data centru«, obiskovalcem pa omogoča dostop do naše spletne strani. Gostovanje spletnih strani je zelo enostavna, učinkovita in preprosta stvar, ki vam omogoča, da je vaša stran vidna na spletu. Če želimo imeti svojo spletno stran pa poleg strežnika potrebujemo tudi svojo domeno. Domena je naslov vaše spletne strani, ki pa jo morate pred tem registrirati (.si, .com, .net, .org itd). Registracija domene je zelo preprosta stvar. Vse kar potrebujete je to, kako se bo imenovala vaša domena (npr. www.ceveljcek.si). Domeno potrebujete tudi za to, da s tem privabljate obiskovalce na vašo spletno stran. Registracijo domene lahko opravite pri vsakem registratorju domen. Če pa je domena že zasedena oziroma jo že uporablja nek drug uporabnik, je ne morete uporabiti. Ko pa enkrat zakupite domeno, pa vam je nihče več ne more vzeti, pri tem pa podpišete tudi razne obrazce in papirje, da ste vi lastnik te domene in tako ne more priti do raznih konfliktov. Domene se razlikujejo tudi glede na to, za koga in kaj se uporabljajo (npr.:
.org – se uporablja za organizacije)

Če želite tudi vi uporabljati spletno gostovanje, pa so vam na voljo podjetja, ki se s tem ukvarjajo. Nudijo vam različne pakete spletnih gostovanj, ki vam ponujajo različne storitve (npr. prostor na disku, število e-mail predalov, različne baze, število poddomen itd.) Pri nekaterih prodajalcih pa si lahko uporabnik sam »naredi« paket po svoji želji. Vsi ti paketi so primerni tako za manjše kot tudi za večje uporabnike. Paketi so si med seboj kar podobni, razlikujejo se le v ceni, ponudbi in količini storitev.