Dvoriščna zunanja vrata

Čeprav veliko pozornosti posvečamo predvsem ureditvi stanovanjskih prostorov, si tudi okolica doma zasluži pozornosti. To pomeni, da bomo dvorišče opremili z lično ograjo, ta pa mora imeti seveda tudi vrata, ki omogočajo enostaven prehod stanovalcev in hkrati varujejo pred nepooblaščenim dostopom morebitnih vsiljivcev. V ta namen se uporabljajo zunanja vrata, ki morajo biti dobro prilagojena svoji nalogi. Medtem ko si pri notranjih vratih običajno lahko privoščimo določene kompromise, zahtevajo zunanja pri izbiri nekaj več pozornosti. Pogosto se odločimo kar za po meri izdelana kovana vrata ali kakšna druga kakovostna zunanja vrata, saj se zavedamo, da gre za pomembno opremo, ki ne dopušča napak. To je še posebej pomembno pri vratih, ki omogočajo dostop do poslovnih prostorov, industrijskih in gospodarskih poslopij ter drugih območij, kjer nimamo stalnega nadzora nad dostopom. A tudi na domačem dvorišču so kakovostna zunanja vrata nepogrešljiva, še posebej za tiste, ki želijo izkoristiti vse prednosti sodobnih vrat.

Zunanja vrata za popolno udobje
Kako lahko zunanja vrata pripomorejo k udobju bivanja? Lahko jih opremimo z raznimi dodatki, ki razširijo funkcionalnost samih vrat. Gotovo bo najbolj koristil mehanizem za samodejno odpiranje, ki je zelo priljubljena izbira med tistimi, ki do dvorišča dostopajo z avtomobilom. V tem primeru morajo biti vrata opremljena z mehanizmom, ki omogoča samodejno odpiranje, ne da bi morali izstopati iz vozila. Tak mehanizem je mogoče upravljati na daljavo, kar ni koristno le pri dostopu z vozilom, temveč lahko zunanja vrata na ta način odpremo tudi obiskovalcem. Sodobna tehnologija ponuja še nekaj dodatkov, s katerimi lahko opremimo dvoriščna vrata. Priljubljena opcija je seveda osvetlitev, ki jo lahko povežemo s senzorjem gibanja, v zadnjem času pa je moč vedno pogosteje opaziti napredne domofone, s katerimi lahko zunanja vrata enostavno nadziramo kar iz udobja domačega naslanjača. Opcij je veliko, če izberemo kakovostna dvoriščna vrata. Preverite vrat ana spletni strani pirnar.si.

Vhodna vrata iz lesa

Zagotovo tudi vi menite, da je les eden od najbolj primernih in najboljših materialov na sploh, iz katerega lahko izdelamo marsikaj. Čeprav je sodobni čas na trg prinesel še številne druge materiale, ki so prav tako vredni svoje cene in zelo kakovostni, pa je les povsem brezčasen, saj nanj prisegajo tudi tisti, ki so pri izbiri materialov za svoje pohištvo in druge elemente med najbolj zahtevnimi.

Še posebej je les priljubljen pri izdelavi pomembnejših kosov pohištva, med katere sodijo tudi vrata in okna. V prispevku bodo imela osrednjo vlogo lesena vhodna vrata, ki jih lahko občudujemo pri številnih lastnikih velikih hiš in tudi drugje.

Lesena vhodna vrata dajejo pečat domačnosti

V prvi vrsti se moramo vsekakor zavedati, da obstajajo številne vrste lesa in da so nekatere med njimi veliko bolj primerne za izdelavo vrat kot druge. Na to nas vedno opozorijo tudi proizvajalci, ki jim dajemo izdelati lesena vhodna vrata in tudi druge vrste vrat. Ponavadi nam ponudijo najboljšo možnost, ki pa je vedno tudi nekoliko dražja. Kljub temu se nam še kako splača investirati v take kose pohištva, saj želimo, da z nami ostanejo desetletja dolgo in jih ne želimo zamenjati že po nekaj letih. Če se nam taka lesena vhodna vrata, ki so narejena iz najboljše vrste lesa, še vedno zdijo predraga, potem je morda najbolje, da se odločimo za katero od srednjih variant, torej da vrata ne bodo predraga in ne prepoceni.

Posebna lesena vhodna vrata

Če damo lesena vhodna vrata izdelati po naročilu, si lahko na njih omislimo tudi kaj zelo posebnega, nekaj, kar je morda povezano direktno z nami in bo vsak obiskovalec že na vratih vedel, da v hiši stanujemo mi. Morda je to kak poseben motiv ali kaj podobnega. Pri naročanju vrat, ki so narejena po naših željah, v resnici nimamo nobenih meja.

Vhodna vrata z dolgo življenjsko dobo

Le kdo med nami si ne želi imeti prekrasno urejenega doma, kamor se radi vračamo po opravljenem delu. To pa je v veliki meri odvisno od tega, kako ga opremimo. Še posebej pomemben vtis na celoten izgled vsakega doma naredijo vhodna vrata, ki jih vsak obiskovalec in tudi mi najprej opazimo. Ravno zato je pomembno, da so narejena iz najboljših materialov, ki omogočajo, da so dovolj trdna in trpežna. Poleg tega, da vhodna vrata poskrbijo za našo varnost in izolacijo, pa je pomemben tudi njihov izgled, ki je v veliki meri odvisen prav tako od izbranega materiala.

Na trgu lahko izbiramo med številnimi vrstami vhodnih vrat, ki se med seboj razlikujejo predvsem po materialih. Z lahkoto lahko trdimo, da so še vedno najbolj priljubljena lesena vhodna vrata, vzporedno z njimi pa zagotovo tudi vhodna vrata PVC. Obe vrsti vhodnih vrat se ponašata s številnimi prednostmi, tako da se le s težavo odločamo za prava. Za obe vrsti pa lahko trdimo, da so vhodna vrata, ki nam poleg drugih prednosti ponujajo zelo dolgo življenjsko dobo, tudi do več desetletij.

Lesena vhodna vrata

Če bi se sprehodili med hišami naše domovine, bi ugotovili, da je veliko vhodnih vrat še vedno narejenih iz zelo kakovostnega lesa in da taka vhodna vrata dajejo občutek domačnosti, topline in prav poseben vtis prijetnosti. Proizvajalec nam pri naročilu takih vrat kar sam svetuje, katera vrsta lesa je za njih najprimernejša. Vsekakor nas taka vhodna vrata stanejo kar nekaj denarja, a ob misli na to, koliko časa nam bodo ob primernem vzdrževanju služila, nam denarja, ki jih odštejemo zanja ni škoda zapraviti.

Vhodna vrata PVC

Vse bolj pa so priljubljena tudi vhodna vrata PVC, ki sicer ne dajejo takega vtisa domačnosti, so pa kljub temu zelo privlačnega videza in izjemno kakovostna ter funkcionalna.

Kje lahko naročimo vrata po meri?

Si lahko predstavljate, da bi živeli v stanovanju ali hiši, kjer ne bi bilo prav nobenih vrat. Čeprav so sodobna stanovanja vedno pogosteje zasnovana tako, da so prostori med seboj čim bolj povezani, pa morajo določeni prostori vsekakor nujno vsebovati tudi primerna vrata. Pri tem imamo v mislih tudi kopalnice, toaletne prostore in še kaj.

Ko se odločamo za nakup oziroma izdelavo novih vrat, pogosto ne vemo natanko, na koga naj se obrnemo. Sploh pa se to dogaja tistim, ki prvič nakupujejo oziroma naročajo kaj takega. Po eni strani za mnenje lahko vprašamo prijatelje ali znance, če pa imamo veliko srečo, pa morda priznani proizvajalec, ki izdeluje tudi vrata, živi blizu nas. Če nič od tega ne pride v poštev za nas, nam preostane še ena rešitev, ki pa je zagotovo izvedljiva tudi za nas. Proizvajalca vrat bomo našli s pomočjo spleta. Čeprav je znano, da nekateri ljudje še vedno dvomijo v spletno nakupovanje in naročanje izdelkov, pa so raziskave pokazale, da je ta način nakupovanja in naročanja eden od najbolj priročnih in hkrati tudi zanesljivih.

Izbirajte med najboljšimi

Če želite, da bodo v vašem domu najboljša vrata, ki jih boste radi razkazovali tudi drugim, potem morate najti tudi najboljšega proizvajalca. Če ga boste iskali po spletu, izbirajte med poznanimi in priznanimi proizvajalci. Čeprav bodo vrata pri takih mojstrih stala nekoliko več denarja, pa se vam bo investicija v to čez nekaj let še kako zelo obrestovala.

Nikakor pa se ne zapletajte s povsem neznanimi imeni, za katera do sedaj še niste slišali. Pri njih vas bodo morda sprva zamikale zelo nizke cene, ki bi jih plačali za vrata. Toda, priporočamo vam, da se takih mojstrov raje izogibajte, saj zase in za svoje bližnje vedno in povsod želite le najboljše, še posebej pa takrat, ko gre za pomembnejše kose pohištva, kot so na primer vrata.

Za kontakt obiščite salon Pirnar  ali  obiščite spletno stran podjetja : https://www.pirnar.si/vhodna-vrata/onetouch/

Izolacija podstrešja in mansarde prihrani stroške ogrevanja in hlajenja

Izolacija podstrešja in mansarde omogoča, da se doseže željen prihranek stroškov ogrevanja oziroma hlajenja. Prihranek, ki ga omogoča izolacija podstrešja in mansarde, je med drugim pomemben del Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah. Poraba energije za ogrevanje stavbe ali njeno hlajenje je lahko zelo različno, glede na to, kakšna je izolacija podstrešja in mansarde ter drugih delov objekta.

renova mansarde

Teorija in praksa na področju učinkovite rabe energije v stavbah

Pravilnik določa tehnične zahteve, ki morajo biti izpolnjene za učinkovito rabo energije v stavbah. V to področje spadajo izolacija podstrešja in mansarde ter drugih delov objekta, ogrevanje, hlajenje, prezračevanje ali njihov kombinacije, priprava tople vode in razsvetljave ter drugi dejavniki. Sama izolacija podstrešja in mansarde spada pod toplotno zaščito. Namen toplotne zaščite je zmanjševanje prehodov energije skozi površino toplotnega ovoja stavbe, zmanjšati podhlajevanje ali pregrevanje stavbe, zgotoviti sestavo gradbenih konstrukcije, da ne prihaja do poškodb ali drugih škodljivih vplivov zaradi difuzijskega prehoda vodne pare ter nadzorovati zrakotesnost stavbe. Dodatno mora izolacija podstrešja in mansarde ter drugih delov stavbe upoštevati vpliv toplotnih mostov na letno porabo po energiji za ogrevanje ali hlajenje. Vpliv toplotnih mostov mora biti čim manjši, toplotni mostovi tudi ne smejo povzročati škode stavbi ali njenim uporabnikom. Sama izolacija podstrešja in mansarde je lahko od primera do primera različna. Loči se po debelini, materialu, namenu uporabe prostora oziroma zahtevah in drugih podrobnostih. Dodatno se podrobnosti spremenijo, če govorimo o podstrešju ali o mansardi. V mansardi bomo želeli imeti ustrezno bivalno okolje z najprimernejšo temperaturo in vlago. Podstrešje načeloma ni namenjeno bivanju, izolacija mora predvsem preprečevati toplotne izgube v drugih bivalnih prostorih. Temperatura v drugih bivalnih prostorih je ob enakih pogojih zunaj različna, glede na izolacijo podstrešja. Poleti se pozna dodatna vročina, pozimi pa hitrejše ohlajevanje prostorov. Priporočljiva debelina materiala, s katerim se izvede izolacija podstrešja in mansarde je trideset centimetrov. Za več nasvetov in informacij o obnovi ter izolaciji mansarde ali podstrešja obiščite stran www.merkur.si.

Ležišča za brezskrben in zdrav spanec

Ležišča izberemo z namenom zagotoviti si brezskrben spanec in dober počitek. V raznih ponudbah velikokrat vidimo ležišča z dva ali trikratno ceno osnovnih izvedb. Koliko boljša so takšna ležišča od osnovne izvedbe najlažje ugotovimo z preprostim poizkusom.

ležišča

Priznani proizvajalci so izhodišče dobre izbire

Blagovna znamka ležišča ima enako težo in pomen kot blagovna znamka katerega koli drugega izdelka ali storitve. Najlažje bomo to razumeli, če se ozremo na svoje profesionalno področje. Ker proračun najpogosteje ni brezkončen, moramo hkrati sklepati kompromise ob hkratnem brezkompromisnem vztrajanju pri najbolj osnovnih zahtevah. Iz svojega profesionalnega področja se pri tem lahko veliko naučimo ter si z njim pomagamo pri izbiri najboljšega ležišča za svoj proračun. Pogosto nam pri tem pomagajo že proizvajalci ležišča, ki svojo ponudbo razdelijo na več razredov ter nudijo na razne načine možnosti individualizacije. Pri tem je najpomembneje, da ne sklepamo kompromisov na račun svojega zdravja. Posebno v primerih težav z alergijami, hrbtenico ter v primeru raznih drugih težav. V primeru takšnih zahtev, morajo ležišča najprej njim ustrezati. Ko zagotovimo osnovne zahteve, se lahko odločimo za sklepanju kompromisov pri drugih lastnostih. Težave s hrbtenico niso danes nobena redkost, posebno so prisotne pri profesionalnih opravilih z dolgotrajnim vztrajanjem v nespremenjenem položaju, večjimi obremenitvami telesa ter v raznih drugih podobnih primerih. V tem primeru moramo razmisliti o primernosti ortopedskih ležišč. Alergije na pršice, drobne delce v zraku, bakterije so danes prav tako pogosta težava. Blažijo jih ležišča z antialergijskimi lastnostmi. Med specifične zahteve sodi tudi prekomerno potenje, kar zahteva za uporabnika usmeritev k vrhunskim materialom s sposobnostjo dobrega prezračevanja. Med bolj osnovne zahteve spada predvsem primerno primernost trdote ležišča glede na položaj spanca. Poznamo tri osnovne položaje spanja : spanje na hrbtu, trebuhu ali boku. Spanju na hrbtu najbolj koristi trda podlaga, spanju na trebuhu mehka ležišča, spanju na boku pa ležišče s spominsko peno.

Tudi za hlajenje poskrbi podjetje Inštalacije Štrus

Vzdrževanje prijetne bivalne klime danes pridobiva vedno bolj na svojem pomenu. Če ji še nekaj let nazaj nismo dajali kaj veliko pomena, pa je danes popolnoma drugače, saj se zavedamo, da tudi klima izjemno vpliva na to, kako se počutimo in posledično tudi koliko smo učinkoviti, kar je predvsem pomembno na delovnem mestu in tudi kako dobre volje smo doma. Pri tem pa strokovnjaki iz podjetja Inštalacije Štrus pravijo, da ni pomembno samo to, da imamo pozimi toplo, potrebno je poskrbeti tudi za lepo ohlajeno stanovanje poleti. Če se je ogromno časa pozabljalo za hlajenje, pa se danes na srečo ne več, saj se tudi vremenske razmere čedalje bolj spreminjajo in poletja postajajo vedno bolj vroča. Seveda to ne pomeni, da poletja nekdaj niso bila vroča, vendar pa so bila obdobja izjemno vročega vremena bistveno krajša.

Če bo kdo dobro poskrbel za hlajenje, je to vsekakor podjetje Inštalacije Štrus

Za hlajenje imamo sicer danes zelo razširjeno rešitev, po kateri hrepenimo čisto vsi v vročih poletnih dneh, ko potrebujemo ohladitev. Vendar pa se zavedajte, da so klimatske naprave kot prvo za zdravje izjemno nevarne, hkrati pa tudi izjemno energetsko potratne. Če si želite, da bo hlajenje pri vas doma energetsko učinkovito in tudi da bo hlajenje hkrati tudi zdravo, se resnično po rešitev zatecite k omenjenemu podjetju, saj imajo pripravljene resnično dobre rešitve. Hlajenje bo z njihovimi rešitvami takšno, da ga niti občutili ne boste, tako da bo lahko v tem prostoru povsem brez skrbi tudi vaš najmlajši otrok. Pravzaprav vedno bolj v ospredje prihaja stropno hlajenje in ogrevanje, saj tako tudi ni tistega neprijetnega zraka v stanovanju, prav tako pa tudi zaradi takšnega hlajenja ne prihaja do dvigovanja prahu, saj se zrak le menja, ne pa tudi meša zaradi pihanja. Za še enkrat, če vam bo katero podjetje našlo pravo rešitev tako za hlajenje kot tudi za ogrevanje, je to vsekakor Štrus.

Peleti so dostopen vir ogrevanja

Peleti so dostopen vir ogrevanja. To oceno so peleti prejeli na podlagi izkušenj velikega števila uporabnikov. Druga pomembna ocena je ekološko kurivo. Uporabnikom peleti predstavljajo dostopen ekološki prispevek v času kurilne sezone. Med pozitivne lastnosti sodijo tudi dostopnost energenta ter enostavnost uporabe.

Kupci prisegajo na kakovost

Kakovostni razred igra pomembno vlogo pri odločanju. Za kupce najbolj zanimivi so peleti najvišjega kakovostnega razreda, bistveno manj zanimanja je za nižji kakovostni razred. Za najmanjši kakovostni razred je komaj omembe vredno zanimanje na trgu. Kar z drugo besedo pomeni, da so kakovostni peleti prepoznani kot najboljša odločitev oziroma višje investicije vredna odločitev. S tem peleti kažejo na podoben vzorec odločanja, kot velja za najbolj star in klasičen energent. To so drva, pri katerih je enako značilno zavedanje kakovosti ter smiselnosti investicije v višjo kakovost. Pozornost kljub vsemu ni odveč, saj lahko kupca pri odločanju marsikaj zavede. Najbolj enostavno se je zanesti na zdravo kmečko logiko ali o energentih pridobiti dodatno znanje. Drva lahko dobro izbira zdrava kmečka logika pride, peleti so za razliko označeni. Vsi vemo, da enaka drevesna vrsta daje različno učinkovitost ogrevanja glede na lokacijo rasti, sečnjo, sušenje in shranjevanje. Vendar moramo biti v vse naštete lastnosti prepričani oziroma moramo zaupati poštenosti dobavitelji. Peleti imajo za razliko standardizirane oznake, pri katerih lahko kupec v vsakem trenutku izve natančne informacije. To so informacije o kakovostnem razredu, ostanku pepela, poreklu vsebine, gostoti nasutja, mehanski obstojnosti, vsebnosti vode, proizvajalcu in distributerju ter energijski vrednosti. Navedene informacije lahko razdelimo na zelo pomembne, pomembne in manj pomembne. Zelo pomembne so informacije o kakovostnem razredu, poreklu surovine in ostanku pepela. Med pomembne sodijo informacije o tem, kakšno vsebnost vode imajo peleti, informacije o izdelovalcu, distributerju, gostoti nasutja ter mehanski obstojnosti. Med manj pomembne sodi energijska vrednost, peleti imajo to informacijo zapisano na embalaži ali na drugih ustreznih mestih. Več o peletih si lahko preberete tukaj.

Naj bodo izbrane barve za les večne

Kako lepo se to sliši, kajne. Pa saj po eni strani so vse barve za les večne, če boste barvo vsako leto na najbolj izpostavljenih mestih obnovili, staro malenkost obrusili in nanesli vsako leto nov sloj.

Pa imate res toliko časa in energije in hkrati tudi dovolj časa za počitek, da lahko vse lesene površine, predvsem tiste, ki so zunaj, obnovite vsako leto? In še bolj pomembno, lahko čisto ves les v hiši obnovite vsaj vsakih pet let? To pa prav gotovo ne več, saj ostrešja ne boste odkrivali, stare hiši z lesenimi tlaki sploh ne morete obnavljati, lesni črvički in ostali škodljivci pa so ves čas na delu. Zato je res pomembno, da so barve za les kakovostne in trajne.

obstojne barve za les
obstojne barve za les, ki jih nanesete le enkrat

Ali obstajajo večno obstojne barve za les?

Da obstajajo, le malo bolj boste seveda morali pogledati, obiskati malo bolj specialno trgovino, ki barve za les ne prodaja samo kot nek dodatni program na primer parketom ali laminatom, ampak ima malo večjo in bolj široko izbiro.

Seveda pa je tako, v kolikor sami ne boste nič pogledali po spletu, ni nujno, da boste naleteli v še tako dobri trgovini na tistega prodajalca, ki je zadolžen za oddelek, ki vas zanima, zato niti ni nujno, da boste v trgovini res dobili najboljše nasvete za najboljše barve za les, ki so tudi večne.

Tako da ja, obstajajo tudi večno obstojne barve za les, ki jih nanesete le enkrat in večno držijo, kar pomeni, da bodo vaše lesene površine večno zaščitene, vi pa mirni pred bojaznijo, da bi vaše lesene površine začele propadati ali pa bi jih celo začeli najedati črvički ali pa drugi lesni škodljivci. Je pa tako, da morate res nekaj več časa posvetiti začetni izbiri in takšne barve za les tudi pravilno nanesti, s čimer si boste resnično zagotovili vseživljenjsko odpornost lesa.

Klima za ogrevanje hiše je izjemno dobrodošla v zimskih dneh

Vsak sodoben dom oziroma stanovanje ima zagotovo klimo. Ta je izjemno dobrodošla takrat, ko so temperature nizke ali pa ekstremno visoke. Njena naloga je namreč ohlajati ali pa segrevati prostor. Težko si predstavljamo biti brez nje, še posebej ko jo enkrat začnemo stalno uporabljati.

Najbolj problematično je prehodno obdobje med jesenjo in zimo. Saj pogosto še ne zakurimo peči ali vključimo toplotne črpalke. Klimatske naprave so odlična izbira v takšnih trenutkih. V zimskih dneh in tudi že poznih jesenskih dneh in pa tudi zgodaj spomladi je klima za ogrevanje hiše primerna rešitev, s katero si pomagamo, ko nas zebe.

 

Gretje s klimo je smiselno pozno jeseni in spomladi
Gretje s klimo se splača

Klima za ogrevanje hiše ima številne prednosti

Čeprav je asociacija na klimo predvsem hlajenje, je v zadnjem času ta naprava izjemno primerna ter iskana tudi za ogrevanje najrazličnejših prostorov. Ima številne pozitivne lastnosti, zato se veliko ljudi odloča za tovrstno segrevanje. Pri ogrevanju klima opravlja filtracijo prašnih delcev v zraku. Klima za ogrevanje hiše ima tudi filter, ki odstranjuje drobne delce. Tako izločimo prašne delce iz ozračja.

Nekatere klime pa imajo še dodatne funkcije. Med njimi tudi odstranjevanje neprijetnih vonjav ter ionizator. Ker ventilator segreti zrak hitro razporedi po prostoru, je ta izjemno hitro segret. Klima za ogrevanje hiše pa se prav tako zažene hitreje od primerljivih grelnih teles.

Gretje s klimo je tudi poceni

Poleg navedenih lastnosti ima klimatsko segrevanje še eno izjemno veliko prednost, ki je ponavadi odločilna pri odločanju ljudi za način gretja v posameznih prostorih. Njeno gretje je izjemno poceni, zato ne potrebujemo veliko denarja, da se grejemo na ta način. Klima za ogrevanje hiše ali toplotna črpalka, je pogosto vprašanje lastnikov stanovanjskih hiš.

Klime so postale tako del našega življenja. Skorajda da že praktično ni hiše, v kateri ne bi imeli klimo. Čeprav so nekateri v povezavi z njo precej skeptični, pa ima ta sistem številne prednosti, ki poskrbijo za to, da jo ljudje brezskrbno uporabljajo.