Izolacija podstrešja in mansarde prihrani stroške ogrevanja in hlajenja

Izolacija podstrešja in mansarde omogoča, da se doseže željen prihranek stroškov ogrevanja oziroma hlajenja. Prihranek, ki ga omogoča izolacija podstrešja in mansarde, je med drugim pomemben del Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah. Poraba energije za ogrevanje stavbe ali njeno hlajenje je lahko zelo različno, glede na to, kakšna je izolacija podstrešja in mansarde ter drugih delov objekta.

renova mansarde

Teorija in praksa na področju učinkovite rabe energije v stavbah

Pravilnik določa tehnične zahteve, ki morajo biti izpolnjene za učinkovito rabo energije v stavbah. V to področje spadajo izolacija podstrešja in mansarde ter drugih delov objekta, ogrevanje, hlajenje, prezračevanje ali njihov kombinacije, priprava tople vode in razsvetljave ter drugi dejavniki. Sama izolacija podstrešja in mansarde spada pod toplotno zaščito. Namen toplotne zaščite je zmanjševanje prehodov energije skozi površino toplotnega ovoja stavbe, zmanjšati podhlajevanje ali pregrevanje stavbe, zgotoviti sestavo gradbenih konstrukcije, da ne prihaja do poškodb ali drugih škodljivih vplivov zaradi difuzijskega prehoda vodne pare ter nadzorovati zrakotesnost stavbe. Dodatno mora izolacija podstrešja in mansarde ter drugih delov stavbe upoštevati vpliv toplotnih mostov na letno porabo po energiji za ogrevanje ali hlajenje. Vpliv toplotnih mostov mora biti čim manjši, toplotni mostovi tudi ne smejo povzročati škode stavbi ali njenim uporabnikom. Sama izolacija podstrešja in mansarde je lahko od primera do primera različna. Loči se po debelini, materialu, namenu uporabe prostora oziroma zahtevah in drugih podrobnostih. Dodatno se podrobnosti spremenijo, če govorimo o podstrešju ali o mansardi. V mansardi bomo želeli imeti ustrezno bivalno okolje z najprimernejšo temperaturo in vlago. Podstrešje načeloma ni namenjeno bivanju, izolacija mora predvsem preprečevati toplotne izgube v drugih bivalnih prostorih. Temperatura v drugih bivalnih prostorih je ob enakih pogojih zunaj različna, glede na izolacijo podstrešja. Poleti se pozna dodatna vročina, pozimi pa hitrejše ohlajevanje prostorov. Priporočljiva debelina materiala, s katerim se izvede izolacija podstrešja in mansarde je trideset centimetrov. Za več nasvetov in informacij o obnovi ter izolaciji mansarde ali podstrešja obiščite stran www.merkur.si.

Ležišča za brezskrben in zdrav spanec

Ležišča izberemo z namenom zagotoviti si brezskrben spanec in dober počitek. V raznih ponudbah velikokrat vidimo ležišča z dva ali trikratno ceno osnovnih izvedb. Koliko boljša so takšna ležišča od osnovne izvedbe najlažje ugotovimo z preprostim poizkusom.

ležišča

Priznani proizvajalci so izhodišče dobre izbire

Blagovna znamka ležišča ima enako težo in pomen kot blagovna znamka katerega koli drugega izdelka ali storitve. Najlažje bomo to razumeli, če se ozremo na svoje profesionalno področje. Ker proračun najpogosteje ni brezkončen, moramo hkrati sklepati kompromise ob hkratnem brezkompromisnem vztrajanju pri najbolj osnovnih zahtevah. Iz svojega profesionalnega področja se pri tem lahko veliko naučimo ter si z njim pomagamo pri izbiri najboljšega ležišča za svoj proračun. Pogosto nam pri tem pomagajo že proizvajalci ležišča, ki svojo ponudbo razdelijo na več razredov ter nudijo na razne načine možnosti individualizacije. Pri tem je najpomembneje, da ne sklepamo kompromisov na račun svojega zdravja. Posebno v primerih težav z alergijami, hrbtenico ter v primeru raznih drugih težav. V primeru takšnih zahtev, morajo ležišča najprej njim ustrezati. Ko zagotovimo osnovne zahteve, se lahko odločimo za sklepanju kompromisov pri drugih lastnostih. Težave s hrbtenico niso danes nobena redkost, posebno so prisotne pri profesionalnih opravilih z dolgotrajnim vztrajanjem v nespremenjenem položaju, večjimi obremenitvami telesa ter v raznih drugih podobnih primerih. V tem primeru moramo razmisliti o primernosti ortopedskih ležišč. Alergije na pršice, drobne delce v zraku, bakterije so danes prav tako pogosta težava. Blažijo jih ležišča z antialergijskimi lastnostmi. Med specifične zahteve sodi tudi prekomerno potenje, kar zahteva za uporabnika usmeritev k vrhunskim materialom s sposobnostjo dobrega prezračevanja. Med bolj osnovne zahteve spada predvsem primerno primernost trdote ležišča glede na položaj spanca. Poznamo tri osnovne položaje spanja : spanje na hrbtu, trebuhu ali boku. Spanju na hrbtu najbolj koristi trda podlaga, spanju na trebuhu mehka ležišča, spanju na boku pa ležišče s spominsko peno.

Tudi za hlajenje poskrbi podjetje Inštalacije Štrus

Vzdrževanje prijetne bivalne klime danes pridobiva vedno bolj na svojem pomenu. Če ji še nekaj let nazaj nismo dajali kaj veliko pomena, pa je danes popolnoma drugače, saj se zavedamo, da tudi klima izjemno vpliva na to, kako se počutimo in posledično tudi koliko smo učinkoviti, kar je predvsem pomembno na delovnem mestu in tudi kako dobre volje smo doma. Pri tem pa strokovnjaki iz podjetja Inštalacije Štrus pravijo, da ni pomembno samo to, da imamo pozimi toplo, potrebno je poskrbeti tudi za lepo ohlajeno stanovanje poleti. Če se je ogromno časa pozabljalo za hlajenje, pa se danes na srečo ne več, saj se tudi vremenske razmere čedalje bolj spreminjajo in poletja postajajo vedno bolj vroča. Seveda to ne pomeni, da poletja nekdaj niso bila vroča, vendar pa so bila obdobja izjemno vročega vremena bistveno krajša.

Če bo kdo dobro poskrbel za hlajenje, je to vsekakor podjetje Inštalacije Štrus

Za hlajenje imamo sicer danes zelo razširjeno rešitev, po kateri hrepenimo čisto vsi v vročih poletnih dneh, ko potrebujemo ohladitev. Vendar pa se zavedajte, da so klimatske naprave kot prvo za zdravje izjemno nevarne, hkrati pa tudi izjemno energetsko potratne. Če si želite, da bo hlajenje pri vas doma energetsko učinkovito in tudi da bo hlajenje hkrati tudi zdravo, se resnično po rešitev zatecite k omenjenemu podjetju, saj imajo pripravljene resnično dobre rešitve. Hlajenje bo z njihovimi rešitvami takšno, da ga niti občutili ne boste, tako da bo lahko v tem prostoru povsem brez skrbi tudi vaš najmlajši otrok. Pravzaprav vedno bolj v ospredje prihaja stropno hlajenje in ogrevanje, saj tako tudi ni tistega neprijetnega zraka v stanovanju, prav tako pa tudi zaradi takšnega hlajenja ne prihaja do dvigovanja prahu, saj se zrak le menja, ne pa tudi meša zaradi pihanja. Za še enkrat, če vam bo katero podjetje našlo pravo rešitev tako za hlajenje kot tudi za ogrevanje, je to vsekakor Štrus.

Peleti so dostopen vir ogrevanja

Peleti so dostopen vir ogrevanja. To oceno so peleti prejeli na podlagi izkušenj velikega števila uporabnikov. Druga pomembna ocena je ekološko kurivo. Uporabnikom peleti predstavljajo dostopen ekološki prispevek v času kurilne sezone. Med pozitivne lastnosti sodijo tudi dostopnost energenta ter enostavnost uporabe.

Kupci prisegajo na kakovost

Kakovostni razred igra pomembno vlogo pri odločanju. Za kupce najbolj zanimivi so peleti najvišjega kakovostnega razreda, bistveno manj zanimanja je za nižji kakovostni razred. Za najmanjši kakovostni razred je komaj omembe vredno zanimanje na trgu. Kar z drugo besedo pomeni, da so kakovostni peleti prepoznani kot najboljša odločitev oziroma višje investicije vredna odločitev. S tem peleti kažejo na podoben vzorec odločanja, kot velja za najbolj star in klasičen energent. To so drva, pri katerih je enako značilno zavedanje kakovosti ter smiselnosti investicije v višjo kakovost. Pozornost kljub vsemu ni odveč, saj lahko kupca pri odločanju marsikaj zavede. Najbolj enostavno se je zanesti na zdravo kmečko logiko ali o energentih pridobiti dodatno znanje. Drva lahko dobro izbira zdrava kmečka logika pride, peleti so za razliko označeni. Vsi vemo, da enaka drevesna vrsta daje različno učinkovitost ogrevanja glede na lokacijo rasti, sečnjo, sušenje in shranjevanje. Vendar moramo biti v vse naštete lastnosti prepričani oziroma moramo zaupati poštenosti dobavitelji. Peleti imajo za razliko standardizirane oznake, pri katerih lahko kupec v vsakem trenutku izve natančne informacije. To so informacije o kakovostnem razredu, ostanku pepela, poreklu vsebine, gostoti nasutja, mehanski obstojnosti, vsebnosti vode, proizvajalcu in distributerju ter energijski vrednosti. Navedene informacije lahko razdelimo na zelo pomembne, pomembne in manj pomembne. Zelo pomembne so informacije o kakovostnem razredu, poreklu surovine in ostanku pepela. Med pomembne sodijo informacije o tem, kakšno vsebnost vode imajo peleti, informacije o izdelovalcu, distributerju, gostoti nasutja ter mehanski obstojnosti. Med manj pomembne sodi energijska vrednost, peleti imajo to informacijo zapisano na embalaži ali na drugih ustreznih mestih. Več o peletih si lahko preberete tukaj.

Naj bodo izbrane barve za les večne

Kako lepo se to sliši, kajne. Pa saj po eni strani so vse barve za les večne, če boste barvo vsako leto na najbolj izpostavljenih mestih obnovili, staro malenkost obrusili in nanesli vsako leto nov sloj.

Pa imate res toliko časa in energije in hkrati tudi dovolj časa za počitek, da lahko vse lesene površine, predvsem tiste, ki so zunaj, obnovite vsako leto? In še bolj pomembno, lahko čisto ves les v hiši obnovite vsaj vsakih pet let? To pa prav gotovo ne več, saj ostrešja ne boste odkrivali, stare hiši z lesenimi tlaki sploh ne morete obnavljati, lesni črvički in ostali škodljivci pa so ves čas na delu. Zato je res pomembno, da so barve za les kakovostne in trajne.

obstojne barve za les
obstojne barve za les, ki jih nanesete le enkrat

Ali obstajajo večno obstojne barve za les?

Da obstajajo, le malo bolj boste seveda morali pogledati, obiskati malo bolj specialno trgovino, ki barve za les ne prodaja samo kot nek dodatni program na primer parketom ali laminatom, ampak ima malo večjo in bolj široko izbiro.

Seveda pa je tako, v kolikor sami ne boste nič pogledali po spletu, ni nujno, da boste naleteli v še tako dobri trgovini na tistega prodajalca, ki je zadolžen za oddelek, ki vas zanima, zato niti ni nujno, da boste v trgovini res dobili najboljše nasvete za najboljše barve za les, ki so tudi večne.

Tako da ja, obstajajo tudi večno obstojne barve za les, ki jih nanesete le enkrat in večno držijo, kar pomeni, da bodo vaše lesene površine večno zaščitene, vi pa mirni pred bojaznijo, da bi vaše lesene površine začele propadati ali pa bi jih celo začeli najedati črvički ali pa drugi lesni škodljivci. Je pa tako, da morate res nekaj več časa posvetiti začetni izbiri in takšne barve za les tudi pravilno nanesti, s čimer si boste resnično zagotovili vseživljenjsko odpornost lesa.

Klima za ogrevanje hiše je izjemno dobrodošla v zimskih dneh

Vsak sodoben dom oziroma stanovanje ima zagotovo klimo. Ta je izjemno dobrodošla takrat, ko so temperature nizke ali pa ekstremno visoke. Njena naloga je namreč ohlajati ali pa segrevati prostor. Težko si predstavljamo biti brez nje, še posebej ko jo enkrat začnemo stalno uporabljati.

Najbolj problematično je prehodno obdobje med jesenjo in zimo. Saj pogosto še ne zakurimo peči ali vključimo toplotne črpalke. Klimatske naprave so odlična izbira v takšnih trenutkih. V zimskih dneh in tudi že poznih jesenskih dneh in pa tudi zgodaj spomladi je klima za ogrevanje hiše primerna rešitev, s katero si pomagamo, ko nas zebe.

 

Gretje s klimo je smiselno pozno jeseni in spomladi
Gretje s klimo se splača

Klima za ogrevanje hiše ima številne prednosti

Čeprav je asociacija na klimo predvsem hlajenje, je v zadnjem času ta naprava izjemno primerna ter iskana tudi za ogrevanje najrazličnejših prostorov. Ima številne pozitivne lastnosti, zato se veliko ljudi odloča za tovrstno segrevanje. Pri ogrevanju klima opravlja filtracijo prašnih delcev v zraku. Klima za ogrevanje hiše ima tudi filter, ki odstranjuje drobne delce. Tako izločimo prašne delce iz ozračja.

Nekatere klime pa imajo še dodatne funkcije. Med njimi tudi odstranjevanje neprijetnih vonjav ter ionizator. Ker ventilator segreti zrak hitro razporedi po prostoru, je ta izjemno hitro segret. Klima za ogrevanje hiše pa se prav tako zažene hitreje od primerljivih grelnih teles.

Gretje s klimo je tudi poceni

Poleg navedenih lastnosti ima klimatsko segrevanje še eno izjemno veliko prednost, ki je ponavadi odločilna pri odločanju ljudi za način gretja v posameznih prostorih. Njeno gretje je izjemno poceni, zato ne potrebujemo veliko denarja, da se grejemo na ta način. Klima za ogrevanje hiše ali toplotna črpalka, je pogosto vprašanje lastnikov stanovanjskih hiš.

Klime so postale tako del našega življenja. Skorajda da že praktično ni hiše, v kateri ne bi imeli klimo. Čeprav so nekateri v povezavi z njo precej skeptični, pa ima ta sistem številne prednosti, ki poskrbijo za to, da jo ljudje brezskrbno uporabljajo.

Plinski žar dobro izberemo s praktičnim preizkusom pred nakupom

Plinski žar dobro izberemo, ko predhodno opravimo praktični preizkus enakega ali podobnega modela.

Izbrani plinski žar ima lahko več ali manj dodatne opreme, kar pa v veliki meri vpliva na dobro uporabniško izkušnjo v prihodnosti. Primer dodatne opreme je oprema za odstranjevanje maščob ter drugih snovi. Takšna oprema ne zahteva veliko doplačila, vendar je lahko uporabna vrednost neprimerno boljša. Praktično preizkušen plinski žar nam omogoča, da takšne malenkosti hitro opazimo ter naredimo med ponudbo selekcijo. Če nam praktičen preizkus pokaže uporabno vrednost dodatne opreme jo preprosto izberemo. Obratno plinski žar brez te opreme ne izberemo, pa če je ponujen s še tako privlačnimi lastnostmi. Poleg opreme je pomembno izbirati glede na uporabo žara v prihodnosti. Uporaba je v osnovi lahko doma ali zdoma, največkrat na letovanji, potovanjih in podobno. Doma uporabljen plinski žar je lahko na enem mestu ali na poljubnem mestu. Na enem mestu uporabljen plinski žar med drugim pomeni, da ga ne bomo vedno znova premikali. Obratno večinoma doma in na poljubnih mestih uporabljen plinski žar, lahko pomeni tudi možnost uporabe na potovanjih. Izbrana mora biti zgolj primerna velikost, ki bo omogočala možnostim primerno prenašanje. Najlažje bomo prenašali plinski žar kompaktnih mer, nekoliko težje pa plinski žar večjih kapacitet. Osnova za izbiro je lahko prtljažnik našega vozila, saj ga bomo z njim najverjetneje najpogosteje prevažali. Majhen osebni avtomobil ima temu primerno manj manevrskega prostora pri izbiri, kot enoprostorec ali kombi. Poleg samega žara moramo upoštevati tudi jeklenko, pribor ter vse ostalo. Velik plinski žar bomo tako lahko prepeljali tudi v manjšem avtomobilu, vendar smo brez upoštevanja prostora za jeklenko in ostalo naredili račun brez krčmarja. Predvsem pa pri izbiri ne gre pretiravati, včasih je mogoče tudi s kompromisi in prilagoditvami najti dobre rešitve.

Plinski žar nudi cenovno ugodno peko ter številne druge prednosti v primerjavi z drugimi alternativami.

Ležišča za brezskrben spanec

Ležišča za brezskrben spanec se prilagajajo uporabniku v največji možni meri.

Koliko namenimo za ležišča kaže tudi na našo pripravljenost investiranja v zdravo življenje ter kakovost življenja zase oziroma uporabnike. Investicija v ležišča zase pomeni, da jih investitor edini uporablja. Investicija za uporabnike pa pomeni, da poleg investitorja ležišča uporabljajo tudi druge osebe. Največkrat je to zakonec ali partner ter družinski člani. Zase najbolj primerna ležišča bo investitor najlažje izbral, saj sam najbolje pozna njemu najbolj ustrezne lastnosti. Predvsem pri izbiri za otroke pa je dobro pridobiti dodatne informacije stroke, referenc ter neodvisna mnenja na podlagi izkušenj. Najbolj se med seboj ležišča ločijo po trdoti površine, na kateri ležimo. Lahko so trda, bolj ali izrazito mehka. Načeloma mora imeti človeško telo med spanjem optimalno podporo, da lahko zadrži hrbtenico ter druge dele telesa v optimalnem položaju. Neprimerna podpora ne pomeni zgolj neprimerno izbranega ležišča, ampak tudi povzročanje škode in deformacij telesu. Dnevno spimo približno tretjino dneva, večinoma nepremično oziroma v enem položaju dlje časa. Toliko časa so prisotni tudi vplivi, ki lahko vodijo do številnih okvar oziroma negativnih posledic spanja. Zato je potrebno temu primerno izbirati ter tudi ocenjevati smiselnost morebitne višje investicije. Poleg same podpore telesu je potrebno pri izbiri najbolj primernega ležišča pomisliti na znojenje, alergije, hrbtenico, položaj spanja ter ali spimo sami ali v dvoje. Znojenje je enako pomemben dejavnik, kot položaj telesa. Podobno kot optimalno podporo telesa je pomembno imeti optimalno temperaturo ter vlago. Pozimi smo največkrat temperaturo uravnavamo z odejami, poleti pa mnogi spijo brez odej. Ohlajeno spalno površino omogočajo posebna ležišča z gel peno. Vedno bolj pogosto, pa se za uravnavanje temperature poleti uporablja klimatske naprave. V tem primeru lahko ohranimo obstoječe ležišče ter nastavitve temperature prilagodimo svojim potrebam. Pri nastavitvah temperature ni zdravo pretiravati.

Ležišča so namenjena dobremu in zdravemu počitku ter regeneracij.

Cene notranjih vrat ter podbojev

Pri prenovi doma je pogosta zamenjava notranjih vrat. Cene notranjih vrat so odvisne glede na način izdelave ter izbire materialov. Cenejše imajo jedro iz kartona ter lesene lupine. Takšna vrata so izdelane na podlagi masivne proizvodnje. V kolikor želite notranja vrata iz masivnega lesa, potem morate naročiti izdelavo pri mizarju. Skupina strokovnih usposobljenih mizarjev zagotavlja visoko kvalitetne storitve.

Podboji notranjih vrat

Podboji so lahko leseni, izdelani po meri ali železni izdelani v tovarni. V kolikor želite doseči bolj domač, topel izgled potem izberite vrta izdelana po meri. Le-ta zagotavljajo odpornost proti obrabi. Leseni podboji notranjih vrat omogočajo lažjo montažo. V kolikor je pri izdelavi prišlo do napak, so le-te hitreje rešljive. Cene notranjih vrat in podbojev se pričnejo pri 200 €. Zgornjih omejitev cen ni, mizarji se lahko popolnoma prilagajajo vašim željam ter potrebam. Slabost notranjih vrat izdelanih po meri je daljši dobavni roki.

Postopek izdelave vrat

Najprej je potrebno posekati drevesa ter les razrezati na primerne dimenzije. Nato sledi sušenje lesa. Pri sušenju je potrebno vzdrževati stalno vlažnost lesa. V kolikor je vlaga v lesu previsoka, les začne gniti. Če je vlaga v lesu premajhna potem začne les pokati ter se krčiti. Zelo iskan je tudi les, kateri je dlje časa ležal na dnu reke ali jezera. Le-ta poskrbi za posebno teksturo lesa, saj les vpije veliko vode ter različnih mineralnih snovi, katere ustvarijo posebno barvo lesa. Cene notranjih vrat iz takšnega lesa presegajo nekaj tisočakov, tako si jih lahko izbere le peščica premožnih ljudi. V Sloveniji imamo veliko možnosti izkoriščanja naravnih bogastev.

Moderne lesene stopnice po meri

Stopnice predstavljajo pomemben del doma. Imajo povezovalno vlogo med posameznimi etažami. Da bi vam olajšali izbiro primernih stopnic smo napisali vodnik pri izbiri stopnic. Odločilen dejavnik pri izbiri je zagotovo cena samih stopnic. Na podlagi proračuna ter vaše idejne zasnove, lahko pričnete z izbiro izvajalca. Kvalitetne mizarje lahko najdete na spletu.

Varnost ter umestitev v prostor se medsebojno dopolnjujeta. Zelo pomembno je, da stopnice ne drsijo. Morajo biti trdne. Lesene stopnice po meri omogočajo boljši izkoristek prostora pod stopnicami. Prostor je v večini primerov neizkoriščen. V kolikor imate manj stanovanjske površine vam prostor pod stopnicami pride še kako prav. Lahko imate narejeno omaro oziroma predalnike po meri.

Izkoristite prostor pod stopnicami

Prostor pod stopnicami lahko spremenite v knjižno polico ali omaro za čevlje. Pod stopnicami lahko shranjujete kolesa ali imate manjšo pralnic z pralnim ali sušilnim strojem. Če želite skladiščni prostor izkoristiti do potankosti potem naredite pod vsako stopnico predal, kateri se izvleče. Ker takšnih stopnic preprosto ni na tržišču je potrebno izdelati stopnice po naročilu.

Veliko ljudi ne pomisli na neizkoriščen prostor pod stopnicami. Takšne stopnice niso samo uporabne za hojo ampak tudi kot odličen prostor za shranjevanje stvari. Zato naredi zasnovo stopnic, nato o prostorskih rešitvah povprašajte vašega lokalnega mizarja, kateri vam bo predlagal rešitve. Nato se odločite za najbolj primerno zasnovo.

Za boljšo organiziranost prostora pod stopnicami pa uporabite različne škatle ter posode, katere so namenjene za shranjevanje stvari. Če boste shranjevali stvari v škatlah bodo vaše stvari vedno organizirane ter zaščitene pred prahom in vlago.