Avtošola naredi voznika

Vsak kandidat ima pred seboj dolg in razgiban proces izobraževanja in usposabljanja, če želi pridobiti vozniško dovoljenje. To pomeni, da bo imel kar veliko opravka s šolo vožnje, posledično pa lahko sklepamo, da bo imela prav avtošola največji vpliv na izkušnjo kandidata v tem procesu. Pravzaprav bi lahko sklepali, da bodo tudi na dolgi rok opazni učinki tega procesa, saj bo voznik v prakso na cesti prenesel prav znanja in veščine, ki jih osvoji v časih izobraževanja in usposabljanja. To pomeni, da se bo najbolje obnesla dobra in zanesljiva avtošola, ki lahko naredi varnega in samozavestnega voznika. Pri izbiri šole sicer morda res izstopajo določeni dejavniki, ki naredijo razlike med posameznimi ponudniki, a dolgoročno pridejo do izraza druge lastnosti, na katere moramo biti bolj pozorni. Če avtošola za celovit in kakovosten proces zahteva nekaj več denarja, je to vsekakor smiselna investicija, če pomeni boljši rezultat na dolgi rok.

Avto šola

Dobra avtošola v primerjavi z drugimi

Vsaka avtošola ima svoje posebnosti, ki odločajo o tem, kakšna izkušnja čaka posameznega kandidata. Težko bi našli ustanovo, ki bi bila po godu prav vsem kandidatom, seveda lahko vedno pričakujemo določene pomisleke in morda celo težave. A dobra avtošola tveganje za takšne zaplete kar se da omeji, nato pa morebitne težave hitro reši. Ponaša se predvsem z dobro organiziranim in brezhibno izvedenim programom, ki vključuje prav vse, kar kandidati potrebujejo na poti do vozniškega dovoljenja. Ne mislimo le na tiste nujne obveznosti, saj so si v tem vse šole enake. Razlike se pokažejo pri izvedbi programa in pri izkušnji, ki jo pri tem ustvarijo. Vsaka avtošola recimo izvaja CPP tečaj, a vseeno lahko pričakujemo, da bo dobra šola to obveznost opravila z boljšim učinkom in v večje zadovoljstvo kandidatov kot tista, ki ima kot glavni namen v mislih le opravljanje obveznosti. Želite dobro avtošolo? Obiščite spletno stran https://bb.si.

Letne pnevmatike

Pri izbiri in nakupu pnevmatik največ pozornosti posvečamo zimskim modelom. To je na prvi pogled povsem razumljivo, saj ravno pozimi vozimo po zahtevnem terenu, predvsem po ledu in snegu, pa tudi nizke temperature vplivajo na gume in vozne lastnosti vozila. A tudi letne pnevmatike si zaslužijo pozornosti, morda še več. So namreč bistveno več časa v uporabi, na kar morda niti ne pomislimo. Že časovno obdobje od marca do novembra je daljše, a v tem času je treba upoštevati tudi daljšo in pogostejšo vožnjo. Dnevi so daljši, pogosto se odpravljamo na daljše poti, recimo na dopust, poleg tega vozimo hitreje in predrzneje – vse to letne pnevmatike obremenjuje, omenimo pa še visoke temperature asfalta, ki prav tako niso ravno blagodejne za avtomobilske gume. Jasno je, da bo treba tudi letne pnevmatike skrbno izbrati, saj ne želimo ostati ob cesti ravno sredi poti na morje. Še boljši razlog za skrb za opremo svojega avtomobila pa je seveda ta, da s tem zagotavljamo varnost na cesti in optimalne vozne lastnosti vozila.

Letne pnevmatike

Kako izbrati letne pnevmatike?

Medtem ko podajajo zimske gume zelo jasna merila za izbiro, na primer vodljivost na snegu in zavorno učinkovitost na ledu, letne pnevmatike običajno primerjamo v optimalnih pogojih in pri vseh modelih opazimo dokaj dobre lastnosti. Še vedno pa lahko naredimo uporabno selekcijo, znotraj katere se bo lažje odločiti za kakovostne gume. Pri tem nam pomagajo predvsem razni testi, ki jih opravljajo neodvisni izvajalci. V te teste so vključene različne letne pnevmatike, predvsem gre za priljubljene modele, ki jih imamo večinoma na voljo pri trgovcih in serviserjih. Tako lahko neposredno primerjamo modele, ki jih imamo na razpolago, tako pa se lažje odločimo za nakup. Razlike morda ne bodo velike, bodo pa vseeno odločilne. Pomembno je predvsem to, da letne pnevmatike izberemo na podlagi dejanskih lastnosti, ne pa cene.

Preverite celotno ponudbo Petrol letnih pnevmatik.

Kakovostne avto gume v vsakem letnem času

Avtomobil je le toliko zanesljiv in varen, kolikor so zanesljive in varne pnevmatike, po katerih se vozi. Ravno avto gume so namreč edini stik vozila s cestiščem, to pa pomeni, da so pnevmatike glavni člen pri zagotavljanju zanesljivosti in varnosti vožnje. Smiselno jim je torej posvetiti dovolj pozornosti – ne le novembra in marca, ko je čas za namestitev zimskih oziroma letnih pnevmatik, temveč tudi v vmesnem času, ko je pametno redno preverjati stanje gum, predvsem obrabo in morebitne poškodbe. Kakovostne avto gume imajo v vsakem letnem času določene prednosti, ki odločajo o končni izkušnji pri vožnji, pa tudi o stroških vožnje, o udobju in varnosti v avtomobilu. Ne gre zanemariti tega pomena, zato se splača izbrati avto gume, ki prinašajo vse te prednosti. Seveda bo treba v kakovostne pnevmatike investirati nekaj več denarja, a razlika v ceni je vsekakor upravičena, še posebej če upoštevamo, da se lahko prav gume izkažejo za ključno razliko med življenjem in smrtjo na cesti!

Kje najti kakovostne avto gume?

Izbrati bo treba kakovostne avto gume, kar pa ni mačji kašelj. Na voljo je namreč veliko možnosti, ki prinašajo različne lastnosti, predvsem pa različne cene, ki pogosto predstavljajo privlačen razlog za nakup. Seveda se ni pametno orientirati zgolj po ceni, kar pa še ne pomeni, da bodo najboljša izbira najdražje avto gume. Možno je najti cenovno ugodne, a zelo kakovostne gume. Pravo razmerje med ceno in kvaliteto lahko najdemo v testih, ki jih opravljajo neodvisni raziskovalci, seveda pa lahko neposredno primerjamo tudi nekatere osnovne lastnosti pnevmatik. V prvi vrsti moramo izbrati gume, ki po velikosti in vrsti ustrezajo našemu vozilu, šele nato se posvetimo drugim lastnostim. Pomagajo lahko strokovnjaki, ki se ukvarjajo s prodajo in menjavo gum, seveda pa je pametno nasvet iskati tam, kjer so na voljo avto gume v čim širši ponudbi.

Kako prihraniti pri nakupu novih pnevmatik

Dvakrat na leto se moramo s svojim jeklenim konjičkom zapeljeti mimo domačega vulkanizerja, da nam ta zamenja pnevmatike. To pa je tudi navadno čas za pregled kvalitete in izrabljenosti pnevmatik. Pogosto se nam lahko tudi zgodi, da avtomehanik na servisu avtomobila ugotovi, da pnevmatike več ne ustrezajo določenim standardom, ter da jih bo potrebno zamenjati. Na tej točki pa se pogosto pojavi vprašanje, kje dobiti nove poceni pnevmatike za naš avto.

 

Tukaj se nam odpre več različnih možnosti, kje pridobiti nove pnevmatike. Ena jasnih rešitev je seveda, da jih naročimo preko interneta od enega izmed mnogih ponudnikov, ki jih prodajajo že od 40 evrov na kos naprej.

 

Druga možnost je seveda da kupimo rabljene pnevmatike preko spletnega portala bolha.si ali drugih. Na tak način bomo lahko dobili še najbolj poceni pnevmatike. Vendar obstaja tukaj tudi nevarnost na katero moramo biti pozorni. Lahko se zgodi, da so tudi pnevmatike, katere kupujemo v tako slabem stanju, da niso več primerne za vožnjo po cesti. Če nismo gotovi ali so pnevmatike še vedno vredo ali ne, je najboljša odločitev, da se obrnemo na servis avtomobila, kjer nam bodo lahko svetovali glede nakupa pnevmatik.

 

Poceni pnevmatike so zato večna uganka za vse, ki se odločajo za zamenjavo starih pnevmatik, saj je za nakup teh potrebno biti pozoren na veliko faktorjev, ki se lahko izkažejo za zelo negativne, če na njih nismo pozorni. Za vse, ki o celotnem procesu niso najbolje informirani je bolje, da se pred kakršnokoli potezo posvetujejo z zato pristojno osebo pri servisu avtomobila. To vendar ni le poskus nakupa kar se da poceni pnevmatik, vendar tudi investicija v varno vožnjo, na katero se bomo zanašali v našem vsakdanu. Včasih je bolje, da primaknemo k nakupu tako pomembne komponente kakšen evro več, ter s tem poskrbimo za svojo varnost in za varnost naših potnikov.

Tudi kompresor je potrebno primerno vzdrževati


Filter za kompresor je le ena vrsta od številnih filtrov, med katerimi lahko izbiramo na trgu. Kompresorski filter se ponaša s številnimi lastnostmi, ki filter te vrste označuje za izjemno kakovostnega. Ponaša se s kompaktno obliko, optimalno izrabo razpoložljivega prostora. Na trgu jih lahko vidimo v najštevilčnejših oblikah in tudi velikostih. Redno vzdrževanje tovrstnega filtra nam zagotavlja njegovo povsem brezhibno delovanje.

Poskrbijo tudi za čiščenje zraka

Filter za zrak je v prvi vrsti pomemben predvsem za to, ker v največji meri poskrbi za čiščenje zraka. Odstranjuje pa tudi trde delce in olje. Primeren je tudi za odstranjevanje skoraj nevidnega prahu, bakterij ter podobno. Taki filtri niso uporabni samo za kompresorje, ampak tudi kje drugje. Priljubljeni so v kmetijski in gradbeni mehanizaciji ter še kje.

Filter za kompresor in tudi ostale naprave lahko naročimo po spletu

Tako kot vsaka naprava ima tudi filter, ki je nameščen v kompresorju, določeno življenjsko dobo. Ko ugotovimo, da se mu ta zaradi najrazličnejših okoliščin izteka, je potrebno kupiti povsem drug filter te vrste.

Najcenejši in verjetno tudi najbolj kakovosten filter za kompresor Donaldson bomo našli v eni od priljubljenih spletnih trgovin, ki na svoje spletne prodajne police postavlja predvsem filtre ter ostalo pomembno dodatno opremo za naše jeklene konjičke ter tudi druge naprave, ki nam močno lajšajo delo in posledično tudi naše življenje.

Če bomo naročili več takih filtrov, za sebe in za naše znance, nas po vsej verjetnosti čaka še količinski dodatni popust, s katerim bomo prihranili izjemno veliko denarja.

Talne obloge za garažo si tudi izberite

Garaža je prostor, za katerega čisto vsi vemo, da bomo avto zapeljali notri tudi takrat, ko bo najbolj deževalo, ko bo padal sneg in bo tudi avto poln snega, ko bomo vozili po blatu, torej v čisto vseh vremenskih razmerah.

Ravno zato se večina ljudi sploh ne odloča za talne obloge, saj so mnenja, da to nima smisla, saj bodo talne obloge le umazane, če pa je beton umazan, pa ni žal praktično nikomur. Ampak, vsekakor opustite idejo le o betonu v garaži in se odločite tudi za primerne talne obloge. Kot nam svetujejo strokovnjaki iz podjetja Hotenjka talne obloge za garažo tudi obstajajo. Odsvetujejo, da ne bi uporabili ničesar, saj se beton navlaži in če je dolgo časa navlažen, hkrati pa je pozimi prostor mrzel, začne beton propadati.

Kot pravijo strokovnjaki iz podjetja Hotenjka talne obloge za garaže so najboljše kot epoksi ali ploščice

 

Kaj je epoksi, ve bolj malo ljudi, saj je to material, ki se mu ne posveča prav dosti pozornosti in tudi pri nas ni prav zelo dolgo. Večinoma se ljudje zato za garaže odločajo kar za ploščice, ampak kakšna pa je največja pomanjkljivost takšne talne obloge?

Ko smo povprašali o tem strokovnjake iz podjetja Hotenjka talne obloge kot ploščice za garaže niso najbolj priporočljive. Največja težava ploščic je, da izjemno drsijo že ob najmanjši vlagi, v garaži pa se še posebej pozimi zgodi, da voda prav stoji po tleh, zato so vsekakor izjemno nevarne.

Če že, nam strokovnjaki iz omenjenega podjetja svetujejo, da se odločite za čim manjše ploščice, da so fuge bolj pogoste, saj to pomaga proti zdrsavanju, hkrati pa naj bodo ploščice čim manj gladke. To pa je seveda izjemno težko čistiti, zato je epoksi kot talne obloge še najboljša izbira, saj take talne obloge ne drsijo, prepričani ste lahko, da se voda ne bo vpila v beton hkrati pa je tudi čiščenje povsem enostavno.

Tehnični pregled zagotavlja varnost prometa

Tehnični pregled zagotavlja varnost prometa.

Zato ima oseba, ki opravlja tehnični pregled veliko odgovornost. Osebna odgovornost pripada tudi lastniku motornega vozila. Motorno vozilo mora v predpisanem roku peljati na tehnični pregled oziroma poskrbeti zanj. Zapeljati motorno vozilo na tehnični pregled ni nič zahtevnega, vsaka odrasla oseba načeloma to sposobna izvesti. Vse kar potrebuje je upoštevanje označb in navodil. Kje se izvaja tehnični pregled lahko izve na različnih virih : splet, prodajalec vozila, prijatelji, sorodniki, znanci ter drugi vir nam lahko sporočijo mesto, kjer se tehnični pregled izvaja. Pri iskanju preko spleta je potrebo zgolj vnesti ključno besedo ter poiskati najbolj primeren rezultat. Pred pregledom je dobro preveriti, če imamo vse potrebne dokumente, obvezno opremo in drugo. Na spletu lahko dobimo celoten seznam za vozilo potrebnega ob tehničnem pregledu. Vozilo pred tehničnih pregledom parkiramo na označeno mesto, kje natančno je mesto nam sporočajo oznake, lahko pa mesto ugotovimo z vozili, ki čakajo na tehnični pregled. Vozilo moramo varno ustaviti ter prijaviti. Za prijavo potrebujemo osebni dokument ter prometno dovoljenje. Pooblaščena oseba na tej osnovi izdela zapisnik tehničnega pregleda. To je listina, na kateri so zapisani vsi potrebi pregledi, prazen prostor je namenjen zapisu ugotovljenih ali izmerjenih značilnosti testiranih delov ter prostor, kjer se potrdi ali zavrne ustreznost motornega vozila. Ustreznost motornega vozila pomeni, da je tehnični pregled opravilo ter se ga lahko registrira. V nasprotnem primeru je potrebno odpraviti zapisane nepravilnosti, ter ponovno opraviti tehnični pregled. Ustreznost motornega vozila je osnova za registracijo, celoten postopek registracije se lahko opravi na tehničnem pregledu. Poleg potrjenega zapisnika je potrebno predložiti dokaz o zavarovanju vozila ali pa ga poravnati ter poravnati cestno takso. Podaljšanje registracije se lahko izvede tudi na upravnih enotah. Pri tem je potrebno imeti zapisnik tehničnega pregleda ter dokazilo o zavarovanju.

Tehnični pregled omogoča, da se varno vozimo ter zagotavljamo varno udeležbo v prometu tudi vsem drugim udeležencem.

Več