Kompresijske nogavice – komu so predvsem namenjene za uporabo

Kompresijske nogavice vam lahko učinkovito pomagajo pri cirkulaciji krvi, in sicer tako, da kri potiskajo iz nog nazaj proti srcu. Takšne nogavice pri uporabi najmočneje stisnejo pri gležnju. Kompresija postopoma popušča proti vrhu noge. Boljši pretok po venah torej ustvarja postopna kompresija ter na takšen način uspešno preprečuje otekanje in utrujenost nog po dolgem dnevu v stoječem ali pa sedečem položaju.

Odlična novica je tudi ta, da so celo znanstvene raziskave potrdile, da so kompresijske nogavice v resnici zelo učinkovit pripomoček. Z njimi pa se lahko zdravimo na različne možne načine – zdravljenje z zunanjo kompresijo, zdravljenje z venoaktivnimi zdravili ali zdravljenje s sklerozacijo.

Kompresijske nogavice

Razlogi za uporabo kompresijskih nogavic

Če na delovnem mestu morda cel dan presedite, ste že potencialni kandidat za nošenje kompresijskih nogavic. Celodnevno sedenje onemogoča, da bi bile mišice v mečih aktivne. Posledično se kri zadržuje v nogah. V tem primeru so kompresijske nogavice zelo dobrodošla pomoč. Za piko na i vam bodo pomagale tudi določene vaje, ki po nogah poženejo vensko kri. Sedeče delo morate torej večkrat prekiniti in izvesti tovrstne vaje.

Prav tako kot ni dobro ves čas sedeti, ni dobro, da ves čas stojite. Čeprav hoja spodbuja cirkulacijo krvi s pomočjo meč, se učinkovitost teh mišic precej zmanjša, če vseskozi stojite v istem položaju. S takšnim problemom se zlasti na primer soočajo zaposleni v prodajalnah, v proizvodnji, bolnišnicah ter podobno. Tudi v tem primeru je uporaba kompresijskih nogavic še kako zelo zaželena. Noge bodo precej manj utrujene in po službi imate lahko še dovolj energije za opravljanje domačih del.

Kompresijske nogavice strokovnjaki priporočajo tudi športnikom

Dejstvo je, da s pomočjo kompresijskih nogavic ne boste hitreje tekli ali kaj podobnega. Kljub temu pa vam takšen pripomoček lahko omogoči precej boljše okrevanje po vadbi pa tudi uspešno zmanjševanje bolečin.

Takšne nogavice je še kako zelo pametno uporabljati tudi na daljših ali pa krajših potovanjih. Dolgo sedenje namreč poveča tveganje za nastanek globoke venske tromboze oziroma strdkov krvi. Ko boste prispeli na želeno destinacijo bodo vaše noge zaradi uporabe kompresijskih nogavic precej bolj sveže ter spočite.

Ugodne in kakovostne kompresijske nogavice si lahko naročite tudi preko spleta.

 

Skrb za lesene vrtne ograje

Ograda vrta ali dvorišča je ključna oprema na domačih površinah, saj na ta način razmejimo površine in omejimo dostop nepovabljenim gostom. Imamo pa pomembno odgovornost, da vseeno dopustimo dostop stanovalcem in obiskovalcem, zato se pogosto odločamo za zelo dovršene lesene vrtne ograje s praktičnimi vrati. Takšno opremo lahko dobro izkoristimo v praktično vsakem okolju, a mora biti na tak način uporabe tudi dobro pripravljena.

Predvsem moramo upoštevati to, da imamo pri uporabi opreme na prostem stalno opravka z neugodnimi vremenskimi dejavniki, pa tudi z drugimi škodljivci, na katere moramo lesene vrtne ograje dobro pripraviti.

lesene vrtne ograje

Lesene vrtne ograje na udaru vremenskih razmer

Glavna grožnja so spremenljive vremenske razmere. Tako je pomembno, da opremo že v izhodišču dobo zaščitimo. Izdelavo lesene vrtne ograje naročimo pri zanesljivem ponudniku, ki lahko pripravi kakovostno opremo z dobro zaščito pred glavnimi vremenskimi obremenitvami. Na https://zaze.si/vrtne-ograje.html dobimo dobro ponudbo takšnih vrtnih ograj.

Med glavnimi grožnjami je UV sevanje, seveda pa tudi vlaga. Les je naravni material, ki je lahko precej dovzeten za takšne faktorje, a ga je možno tudi dobro zaščititi. Izbiramo kakovostne vrste lesa, ki so že po naravi odporne na vremenske obremenitve, nato pa les še dodatno zaščitimo s prozornimi premazi ali barvami za uporabo na prostem.

Zaščitimo lesene vrtne ograje pred škodljivci

Poleg nežive narave lesene vrtne ograje ogrožajo tudi živi škodljivci. To so predvsem zajedavci, ki se radi ugnezdijo v mehkem lesu. Spet je pomembno, da je ograja izdelana iz kvalitetnega lesa, posrečena izbira je naravno trd les. Posebno opcijo predstavljajo nekatere tropske vrste lesa, ki so proti škodljivcem zaščitene tudi z visoko vsebnostjo naravnih olj. A v praksi se lahko prav dobro obnesejo domače vrste lesa, kot je smreka, če seveda material ustrezno obdelamo in na dolgi rok tudi vestno vzdržujemo, da se zajedavci ne ugnezdijo v njem.