S Oliver Slovenija, zdrava tekmovalnost

S Oliver Slovenija omogoča, da zdrava tekmovalnost poganja svet mode in garderobe.

Ker je S Oliver Slovenija v svetu mode dolgo prisotna blagovna znamka iz izkušenj ve, kaj velja kupcem predlagati. Mnogi takšno ponudbo tudi s pridom izkoristijo in zgrabijo priložnost. Ubadati se z modo in preživeti veliko časa z izbiranjem se jim zdi neprimerno, preprosto izberejo S Oliver Slovenija. Vedo da bodo dobro in modno oblečeni, garderoba bo času primerna, ponudba pa je vedno dostopna. Danes je veliko takih primerov, vedno pa je kljub temu moč izbrati nekaj čisto osebnega. Ne glede na to ali imamo ustvarjen načrt izbire, smo v procesu odločanja ali nimamo čisto nobene ideje. Danes je mogoče dobro idejo dobiti že v S Oliver Slovenija izložbah. Prodajalci oziroma osebje, ki izložbe oblikuje imajo izkušnje, okus in so seznanjeni z modnimi smernicami in usmeritvami. Izkušnje jim narekujejo, kaj kupci najraje izbirajo, okus pa kaj bi po njihovem bilo glede na modne smernice časa najboljša izbira. Obstajajo pa tudi možnosti izbire na drugačen način. S Oliver Slovenija je blagovna znamka, ki se zaveda pomena napredka in razvoja. Ne le na področju, ki ga profesionalno opravlja, ampak tudi na drugih področjih. Že lep čas se ponudba klasičnega tipa bogati s sodobnim. To pomeni, da ni potrebno nujno obiskati S Oliver Slovenija, če želimo izvedeti kaj je modno, kaj sveža ponudba ter kaj ponujajo na splošno. Sodoben medij nam to omogoča že lep čas. S tem se takrat ko nam najbolj ustreza in imamo največ časa odločimo za izbiro. Poleg časovne svobode je odlična lastnost enostavnost izbire. Ponudba je predstavljena tako, da omogoča možnost izbire in selekcije po kriterijih. Kar pomeni, da lahko z izločanjem tistega kar nam ni všeč, pridemo do tistega, kar želimo imeti oziroma hočemo imeti.

S Oliver Slovenija je pametna izbira za vse, ki bodisi imajo idejo ali jo željo pridobiti.

Vipava, naselje in občina

Vipava je primorsko naselje ter občina v Zgornji Vipavski dolini.

Občina Vipava se razteza na površini več kot sto sedem kvadratnih kilometrov. v njej šivi preko pet tisoč šesto prebivalcev. V občino sodijo naselja Duplje, Erzelj, Goče, Gradišče pri Vipavi, Hrašče, Lozice, Lože, Manče, Nanos, Orehovica, Podbreg, Podgrič, Podnanos, Podraga, Poreče, Sanabor, Slap, Vipava, Vrhpolje, Zemono. Največje naselje je Vipava, ki šteje dva tisoč prebivalcev. Naselje je zraslo ob izviru istoimenske reke. Številni mostovi v naselju pričajo o naravni znamenitosti in izjemnosti. Deltasti izvir reke je edini te vrste v Evropi, ter svojevrstna popestritev številnih znamenitosti naselja. Med znamenitosti naselja Vipava sodijo Plečnikov spomenik, cerkev sv. Štefana, vojaški muzej, Lanthierjeva graščina s parkom, ter Grad Tabor. Nad naseljem se pne Stari grad. Vsaka od znamenitosti je brez dvoma vredna obiska in pozornosti. Za obisk Starega gradu bo potrebno nekaj več truda, do njega vodi urejena pot. Poleg razvalin je lokacija zanimiva zaradi sredozemskega zimzelenega hrasta. Grad je bil po ocenah strokovnjakov zgrjen v dvanajstem stoletju, prva omemba je iz leta tisoč dvesto petinsedemdeset. V ohranjenem viru je omenjen kot Gornji vipavski grad. Pripadal je oglejskemu patriarhu. Kot del deželno knežjega fevda je grad pogosto menjal lastnike oziroma upravitelje. Malo pred sredo štirinajstega stoletja je prišel v last Habsburžanov, v prvi polovici šestnajstega stoletja so ga za krajši čas prevzeli Benečani. Nakar je ponovno prišel v roke Habsburžanov. Vipava je bila zanimivo področje tudi za ugledno goriško plemiško družino Lanthieri, Gornji vipavski grad so prevzeli v proti koncu šestnajstega stoletja. Znani so bili po svojih graditeljski vnemi. Priča te vneme je brez dvoma Vipava, natančneje ena osrednjih stavb v naselju ter grajski park v angleškem slogu pred njo. Graščino so zgradili na prelomu iz sedemnajstega v osemnajsto stoletje.

Vipava ima neštete naravne in kulturne znamenitosti v naselju kot tudi v bližnji okolici.

Več

Plezanje, izkoristimo potencial

Plezanje je oblika gibanja , ki omogoča vzpenjanje ali spuščanje po večinoma težko dostopnih površinah.

Dnevno se nam ponujajo številne priložnosti športnih aktivnosti, plezanje je za večino izjema. Ne moremo ga izvajati kjerkoli. Potencial, ki ga v sebi skriva lahko vpliva predvsem na zdravo življenje . Človek je bitje, ustvarjeno za gibanje. Ko je to zagotovljeno deluje organizem dobro, pod pogojem pravilne izvedbe in obremenitve. Obrano, takrat ko je šport kot je plezanje odstoten, se organizem ne more napajati s koristnimi učinkovinami aktivnosti. V prvi vrsti to občutimo kot slabše počutje, pod kožo pa so spremembe še večje. Organi, ki so obremenjeni skrbijo za dobro delovanje številnih funkcij. Pomembno je tudi zavedanje, da nas plezanje lahko obvaruje marsikatere posledice slabih življenjskih navad. Lep primer je hrana, ki jo mnogi uživajo neracionalno glede na zdravje in optimalne potrebe. V primeru, da imamo slabe navade prehranjevanja, je plezanje koristno zaradi porabe odvečnih snovi. Te organizem v nasprotnem primeru ne izkoristi in uporabi, ampak jih odlaga. Kar skozi čas pomeni postopno, vendar vztrajno slabšanje sposobnosti. Posledica, ki nam je na ta način skoraj zagotovo naša prihodnost, so zdravila in zdravstveni pripomočki. Zato se velja zavedati pozitivnih učinkov, ki jih s tem v zvezi nudi plezanje. Za začetek ni potrebno pretiravati in pričakovati vrhunske rezultate. Človek, ki v daljšem obdobju ni veliko gibal, bo dobre učinke pridobil že z razmeroma majhno obremenitvijo in podvigi. Mora pa biti dan za dnem konstantna, ter ustrezna priprava in izvedba. Postopoma, če bodo rezultati njegove aktivnosti to pokazali, se lahko preusmeri k večjim ciljem. Zavedati pa se mora, da to pomeni tudi večje obremenitve. V primeru, da so obremenitve v znosnih mejah in ne prinašajo izrazito negativnih posledic, nima pravzaprav kaj veliko za razmišljati. Obratno pa je dobro, da svoje mnenje poda strokovnjak.

Plezanje je zelo atraktivna športa aktivnost.

Vipava, središče doline Vipavske

Vipava je naselje, kjer reka Vipava privre na dan.

Vodno bogastvo se napaja na višje ležečih območjih Trnovskega gozda, reka Vipava je tudi edina reka v Evropi, ki ima deltasti izvir . Zaradi številnih izvirov je naselje z istim imenom moralo prilagoditi infrastrukturo. Tako so v naselju Vipava nastali številni mostovi, skupno petindvajset. Med seboj se razlikujejo po številnih značilnostih in posebnostih, mnogi za najimenitnejšega štejejo most za Lanthierjevo graščino. Nahaja se v središču naselja in tvori značilen videz središča. Zaradi številnih mostov se Vipava pogosto imenuje slovenske Benetke. Voda pod mostovi pa je bistveno bolj čista in bistra. Domačini naselje v pogovorih velikokrat nazivajo z trg. Poimenovanje izvira iz srede štirinajstega stoletja, ko je Vipava dobila pravico so svojega sejam. Izvor imena naselja pripisujejo Keltom, ki so bili prvi prebivalci kraja. Sestavljeno pa je iz dveh besed in sicer wip, kar pomeni dolina oziroma pokrajina ter ach, ki je oznaka za skalo kamen. Kelti so s tem poimenovanjem označili naselje kot dolina pod skalami. Pestra iz zanimiva so bila tudi vsa ostala zgodovinska območja do današnjih dni. Rimljani so imeli na tej lokaciji svojo postojanko, pomembno vlogo je odigrala v znani bitki pri Mrzli reki. Danes je ta Mrzla reka Hubelj, ki izvira nad bližnjo Ajdovščino. Da je bila Vipava skozi zgodovino izredna lokacija pričajo številne graščine in druga domovanja premožnih plemiških družin. Na tem območju so prebivale naslednje plemiške družine Herbersteini, Thurni, Edlingi, Baumkirchnerji. Zadnja plemiška rodbina Lanthierji, so pustili še največ ohranjenih sledi, njihov ni bil le dvorec v središču naselja, ampak tudi Stari grad nad naseljem, Grad tabor, v bližini pa tudi dvorec Zemono. V naselju prevladujejo predvsem objekti iz osemnajstega in devetnajstega stoletja, pomemben pečat naselju daje cerkev sv. Štefana ter portoni oz. kolone.

Vipava je z gradnjo sodobne prometnice postala še bolj mikavna za obisk.

Preživite s svojim otrokom aktiven dan

Želite preživeti s svojim otrokom zabaven in aktiven dan pa vam primanjkuje idej, kaj bi lahko počeli, da se bo lahko vaš otrok res razigrali in si zapomnili ta dan še zelo dolgo.  Napihljiva igrala bodo poskrbela, da bodo vaši otroci dali na plano vso energijo, ki jo premorejo in večerni spanec ne bo več problem.

Gre za enkratno priložnost, ki jo lahko ponudite svojemu otroku. Na zabavo lahko povabite še njegove prijatelje. Tako bo zabava še bolj pestra. Otroci bodo uživali kot še nikoli prej. Uživali bodo v tekanju, skakanju in spuščanju po napihljivih igralih, ki so varna za otroke vseh starosti.

Za postavitev napihljivih igral potrebujete prostor, kjer jih boste postavili. Prostor je lahko zunaj ali pa znotraj stavbe oziroma šotora. Najbolj bo seveda, če igrala postavite na zelenici ob vaši hiši. Tako bo tekanje še bolj prijetno, saj vam ne bo treba skrbeti za pohištvo in morebitne poškodbe, ki bi se lahko pripetile v zaprtih prostorih. Če boste postavili napihljiva igrala zunaj, lahko zabavo še dodatno popestrite, če si omislite še kakšen manjši bazenček, v katerem se bodo otroci lahko osvežili. Z igrali in bazenom boste tako  pričarali najlepši dan, kar  so kdaj vaši otroci preživeli. Zagotavljamo vam, da se bodo otroci dodobra razigrali in natekali.

Zato ne odlašajte in zagotovite vašemu otroku zabavo še danes. Ko se odločite za najem, poskrbite, da ima ponudnik urejene vse varnostne certifikate, tako da bo igra vaših otrok varna in brezskrbna, vi pa boste pomirjeni.

Anksioznost, neprijetno čustvo

Anksioznost je neprijetno čustvo .

S strahom do točno določene stvari ima skoraj vsak človek opravka, anksioznost je deloma normalno čustvovanje . To velja toliko časa, dokler človek lahko normalno funkcionira. Torej opravlja brez posebnih težav vsakodnevne dejavnosti. Problem nastane, ko anksioznost začne človeka ovirati. Pojavijo se razne oblike tesnobe, nastane trpljenje tudi potrem, ko strahu ni več. Gre za probleme s kontroliranjem tesnobe, ki prizadene veliko število ljudi ne le v naši deželi ampak tudi širše v regiji. Za anksioznost je znano, da je ena najpogostejših duševnih motenj na Zahodu. S posledicami, ki jih povzroča se spopada preko štirideset milijonov oseb. Motnje so od primera do primera različne. Med anksioznost štejemo motnje kot so panična motnja, fobična motnja, posttravmatsko stresno motnjo, obsesivno kompulzivno motnjo ter splošno anksiozno motnjo. Pomoč se nudi v različnih oblikah, temeljijo na odpravljanju človekove šibkosti. Bolniki so nesposobni sami sebi pomagati oziroma poizkušati samostojno odpraviti problem. Za anksioznost je značilno, da se jo ugotovi na podlagi opisanih težav bolnika. Zelo pomembno je tudi, da se ne zamenjuje z drugimi telesnimi boleznimi, ki imajo podobne znake. Po oceni strokovnjaka se lahko opravi nekatere dodatne preiskave. S tem se pred zdravljenjem izključi vse možnost napačnega pristopa in posledic zdravljenja. Za zdravljenje se uporablja psihoterapija in zdravila. Izbira zdravil oziroma psihoterapije je odvisna od ocene zdravnika, ki na podlagi izkušenj in vseh pridobljenih informacij, zna najbolje oceniti učinkovine ene ali druge možnosti. Ocena je poleg tega odvisna od tega za kašne težave gre. Načeloma je kratkotrajno zdravljenje uspešno z psihoterapijo, dolgotrajno je učinkovito z zdravili. Pristopi so od primera do primera različni. V nekaterih primerih je potrebno bolnika postopoma soočiti z vsem, kar se je izogibal oz. z vse, česar ga je bilo strah.

Anksioznost je psihična bolezen, ki povzroči stanje živčne napetosti v različnih obsegih in kompleksnostih.

Zakon o delovnih razmerjih med delodajalcem in delavcem

Zakon o delovnih razmerjih je zapisan v Uradni list Republike Slovenije.

Uradni list Republike Slovenije, kjer je med drugim objavljen zakon o delovnih razmerjih, je slovenska revija, ki objavlja zakone in uredbe. Ker je Republika Slovenija demokratična država urejena z ustavo, velja določilo, da so vsi predpisi javno objavljeni predno postanejo pravnomočni. V času predno postanejo pravnomočni se imajo državljani možnost seznaniti z vsebino predpisa oziroma akta. To jim mora zagotoviti pristojni državni organ. Za zakon o delovnih razmerjih je značilno, da ima osnovni name urejati razmerja med delavcem in delodajalcem. Kar pripomore k natančni obravnavi, izvajanju in spoštovanju pravic in dolžnosti tako delodajalca kot tudi delavca. Delodajalcu zakon o delovnih razmerjih določa natančno pravice in dolžnosti, ki jih mora spoštovati in izvajati. Ne uresničevanje ima predvidene posledice. Prav tako delavcu zakon o delovnih razmerjih nalaga točno določene pravice in dolžnosti. V prvem členu je navedeno, da zakon ureja delovna razmerja, ki se sklenejo s pogodbo o zaposlitvi. Pogodbo o zaposlitvi skleneta delodajalec in delavec. Poglavitni cilj je, da zakon o delovnih razmerjih omogoča delavcem vključevanje v delovni proces, zagotavljati usklajen potek delovnega procesa ter preprečuje brezposelnosti. Ob vsem tem je pomembna pravica delavcev do svobode dela, varovanje interesov delavcev ter upoštevanje dostojanstva na delovnem mestu. Delavec lahko dosega svoje življenjske cilje le takrat, ko je svoboden pri odločanju pomembnih stvari. To je prav tako pomembno za družbo širše in splošno. Edino taka družba lahko napreduje in veča družbeno blaginjo. V primeru, da svoboda dela ni zagotovljena tako individualno kot širše, so s tem kršene osnovne človekove svoboščine. Varovanje interesov delavcev je prav tako pomembno, saj morajo biti v največji možni meri skladno z možnostmi in danostmi uresničeni.

Le tako je lahko delavec ustrezno nagrajen oziroma ima zagotovljeno varovanje interesov na splošno skladno z določili, ki jih predpisuje Zakon o delovnih razmerjih .

Vrednostni papirji ali nepremičnine

Vrednostni papirji so zanimivi za finančne naložbe .

Finančne naložbe, kot so vrednostni papirji imajo nekatere prednosti pred drugimi naložbami. Nepremičnine so primer drugih naložb, slabosti v primerjavi s finančnimi naložbami so predvsem v obremenitvah, katere pridobimo z nakupom. Nakup nepremičnine ima različne obremenitve, kot so davek, stroški vzdrževanje, prevzem odgovornosti in podobno. Zato so za mnoge boljša odločitev vrednostni papirji. Vrednost je lahko povsem enaka, vendar se zniža skladno z obveznostmi. Odštejemo davek, stroške vzdrževanje, odgovornosti, kar z drugo besedo pomeni popust. V tem primeru so vrednostni papirji ali cenejši ali jih lahko kupimo več. Odločitev je velikokrat stvar posameznika, obremenitve po nakupu in vse drugo ocenjuje vsak po svoje. Razloge za odločitev nakupa nepremičnine predvsem starejše generacije razumejo kot boljšo alternativo predvsem zaradi njihovega pogleda in znanja s finančnega področja. Vrednost in smisel nakupa jim predstavljajo predvsem opredmeteni predmeti nakupa. Če se obratno odločijo za nakup delnic , dobijo poenostavljeno povedano nekaj papirjev. Ker so vajeni nakupa opredmetenih predmetov nakupa, za vrednost nepremičnine pričakujejo več oziroma se težko sprijaznijo z nekaj papirji v protivrednosti. Poleg tega je pri starejših generacijah še vedno prisoten strah oziroma nezaupanje v borzo. To se kaže predvsem pri izbiri vseh ponudb finančnih ustanov oziroma možnosti na finančnih trgih. Mlajše in srednje generacije teh težav nimajo, ker so odraščale v drugačnem obdobju in imajo drugačno vzgojo. Posebno se razlikujejo vsi, ki imajo izobrazbo s področja financ. Njim so vrednostni papirji nekaj vsakdanjega, poenostavljeno povedano vedo kaj z njimi početi. Zanje so nepremičnine kot investicije breme, ker se zavedajo mogočih stroškov in vseh obveznosti lastnika nepremičnin. Zato raje kot nepremičnino, za isto vsoto pogledajo, kakšni vrednostni papirji so na trgu najboljša izbira. Njihova odločitev za nepremičnino je povezana predvsem v povezavi z zagotavljanjem strehe nad glavo, imeti dodatno nepremičnino pa je zanje breme.

Vrednostni papirji so dobra izbira.

https://www.alta.si/

Polar, aktivno merjenje

Polar zagotavlja aktivno merjenje in vzdrževanje optimalne obremenitve.

Aktivno merjenje pomeni, da Polar nudi informacije v trenutku, glede na začrtane vrednosti pa nudi tudi možnost opozorila na napake. Vzdrževanje
optimalne obremenitve je zelo pomembna vrlina, ki jo športniki in rekreativci poznajo in cenijo. Ostali pa si lahko pomagajo predvsem pri opazovanju strojev in drugih mehanskih naprav. Izdelani so za obratovanje pod točno določenimi pogoji, v optimalnih razmerah nudijo največ učinkov z najmanj negativnimi posledicami. To je na kratko vzdrževanje optimalne obremenitve, ki jo Polar nudi. V primeru, da so obremenitve večje, bodo sicer kratek čas večji učinki, vendar bodo zaradi večjih negativnih posledic nastopile tudi težave. Pri manjši obremenitvi, pa gre za obratno situacijo. Učinki so premajhni, izkoristek je temu primerno slab. Polar nam nudi enako pri aktivnostih. Naše telo je prav tako stroj, ki mu najbolj ustreza optimalna obremenitev. Preseganje obremenitev vodi v težave, ker je telo zelo napreden stroj, se je sposobnost tudi samo upreti takšnemu početju. Kdor je kaj tekel preko svojih sposobnosti to sposobnost telesa več kot dobro pozna. Polar nam omogoča preprečitev tega, bolj kot samo merjenje je pomembno učenje. Uporabnih se ob tem uči in pridobiva rutino, tako čez čas dobi občutek, koliko se lahko obremeni ter kje je meja obremenitve. Zato je Polar pri resnejših naporih oziroma povečanih ciljih aktivnosti več kot dobrodošlo imeti oziroma si ga zagotoviti. Investicija marsikoga bremeni, vendar lahko razumemo, da gre za investiranje v lastno zdravje. Naše lastno zdravje pa kot vemo nima cene oziroma je neizmerno veliko vredno. Kot prvo nočemo stakniti poškodbe, okvare ali kakšnih hujših posledic, kot drugo pa bomo lahko z konstantnim napredkom bistveno hitreje napredovali.

Preprosto zato, ker bomo na dan aktivnosti obremenili organizem optimalno, zaradi tega pa bomo jutri lahko vse skupaj brez težav ponovili, tako nam bo Polar zagotavljal dober napredek.

http://www.hervis.si/store/

Zaščita pred klopi, prava odločitev

Zaščita pred klopi je prava odločitev .

Najbolj osnovna zaščita pred klopi so kemična sredstva . Nanesemo jih na robove oblačil in obutev. Pri otrocih je potrebno biti s kemičnimi sredstvi previdni, dosledno je potrebno spoštovati navodila farmacevtov oziroma vseh drugih strokovnjakov, ki nam lahko dajo dober strokovni nasvet. Oblačila, preko katerih je možna najboljša zaščita pred klopi so svetlih barv in imajo gladko površino. Na svetlih barvah je klopa moč opaziti, ker ima značilno gibanje. To velja predvsem za odraslega klopa. V nižjih razvojnih fazah je klop bistveno manjši, zato ga je s prostim očesom praktično nemogoče opaziti. Izjema so strokovnjaki, ki se s tem področjem ukvarjajo profesionalno. Obutev mora biti podobno kot obleka svetlejših barv, njene površine pa čim bolj gladke. S tem je učinkovita zaščita pred klopi izvedena na podoben način, kot velja za obleko. V veliki meri smo s tem zmanjšali možnost, vendar previdnost ni nikoli odveč. Kljub dobri nameri se je lahko klop prebil do želenega mesta ali obtičal na oblačilih ali obutvi. Zato je potrebna dodatna zaščita pred klopi ko se vrnemo domov. Klop izbira mesto ugriza na mehkejših delih kože, na mestih poraščenih z dlakami, ter mestih, ki so dobro skrita. Pregled mora biti zelo temeljit od glave do pete. Ker so nekatera mesta za posameznika nevidna, mora uporabiti ogledalo ali tujo pomoč. V primeru, da najdemo zajedavca, zaščita pred klopi predvideva njegovo odstranitev. Ta mora biti posebej previdna, saj je klop lahko prisesan ne bo zlahka popustil. Obstajajo posebne pincete, ki omogočajo dober in učinkovit prijem. Pri tem ni primerno vleči, dovolj je, da klopa dobro pritisnemo, ugriz bo čez čas popustil. S tem pa nastopi najboljši trenutek za odstranitev. Nespametno je pri tem uporabiti bencin ali kakšno podobno sredstvo.

Zaščita pred klopi je niz učinkovitih ukrepov, s katerimi preprečimo prenos okužbe.

http://www.sos-klop.si/