Za nemoteno delovanje stroja je pomembna prava izbira motornega olja

Da stroj nemoteno deluje je za to potrebnih kar nekaj stvari, predvsem pa redno servisiranje in preventivno pregledovanje. Zagotovo pa je motorno olje pomemben del oziroma dejavnik od katerega je delovanje stroja še kako odvisno.

Vsak stroj za svoje delovanje potrebuje sebi primerno olje, predvsem pa je pomembno, da je olje kvalitetno. Obstaja sicer kar nekaj blagovnih znamk, vendar pa verjemite, da višja cena še ne pomeni nujno tudi boljše kvalitete. Če niste prepričani, katero olje je tisto pravo, se o tem posvetujte s prodajalcem oziroma serviserjem vašega stroja. S pravo izbiro motornega olja vam bo prihranjenega kar nekaj denarja in časa, ki bi ga vložili v servisiranje in popravljanje nastale škode na stroju. Glavna naloga motornega olja pa je v tem, da zmanjšuje obrabo gibljivih delov, jih čisti, izboljšuje delovanje, preprečuje rjavenje, hladi motor in še kaj drugega.

Ker pa marsikateri stroj poganjajo verige oziroma so le-te njihov sestavni del in le-te delujejo v soodvisnosti z verižniki, je prav tako pomembno, da tudi za njihovo nemoteno delovanje premislimo katero in kakšno olje oziroma mazivo bomo uporabili. Na splošno pa za vse dele stroja, za katere je nujno, da se jih podmaže oziroma naolji, velja, da s pravo izbiro maziv in olja ne le izboljšamo njihovo delovanje ampak jim tudi podaljšamo življenjsko dobo. Namreč brez olja oziroma maziva se določen del stroja dobesedno na suho obrablja, saj se deli med seboj krešejo in ustvarjajo premočne vibracije oziroma trenje. Na to nas po navadi opozori že malce bolj glasnejše delovanje stroja in v kolikor do takrat še nismo uspeli podmazati oziroma naoljiti določene dele stroja, potem je treba to storiti čimprej, da se prepreči škoda.

Vanilija z božansko aromo

V kolikor se že sladkamo, si vsi želimo imeti našo slaščico čim bolj okusno in čim bolj bogatega in polnega okusa, če nas le – ta popelje še v božanski svet, pa je vse skupaj še toliko bolje. Nekaj, kar vas bo zagotovo popeljalo v prečudovit svet fantastičnih, polnih in bogatih okusov, je sigurno burbonska vanilija v prahu, saj ima le – ta dejansko božansko aromo, ki vas bo popeljala v prečudovit svet sanjskih okusov. Burbonska vanilija v prahu izhaja iz Madagaskarja in je nepresahljiv vir antioksidantov in fitohranil. Poleg tega se v 100% vaniliji v prahu najdejo tudi minerali, vitamini in vlaknine. Vanilija v prahu je zelo primerna tudi za alergike na gluten, vegane in tudi za presnojedce. Med tem, ko bo vanilija v prahu sestavni del vašega obroka, boste sigurno tudi vi občutili njen učinek, in sicer občutek sreče, zadovoljstva in sprostitve. Vanilija v prahu je tudi odličen afrodizijak, zato je zelo primerna kot sestavni del sladice ob romantični večerji. Sicer pa se v prehrani uporablja vanilija v treh različnih vrstah, in sicer kot celi posušeni stroki, kot vanilija v prahu ali pa kot ekstrakt v obliki alkoholne raztopine. Poleg burbonske, je vanilija v prahu poznana tudi kot madagaskarska, mehiška, tahitijska in francoska vanilija. Samo ime je odvisno od podnebja in tal, kjer je bila vzgojena, saj je izrazitost okusa drugačna od kraja do kraja vzgoje te rastline. Ne uporablja pa se zgolj v prehranske namene, temveč tudi v kozmetiki.

Finančni načrt mora upoštevati tveganje

Finančni načrt mora predvidevati scenarije za tvegane investicije .

Tvegane investicije so velikokrat dobičkonosne oziroma imajo dober donos . Dilema je velika, finančni načrt jo mora dodobra razčistiti. Dobiček je brez dvoma zaželen, tveganje je odvisno predvsem od zastavljenega cilja. V primeru, da želimo nekoliko, vendar ne bistveno večji dobiček od ostalih varnih naložb, jih lahko prezremo oziroma predstavljajo manjši delež portfelja. Kdor želi višje donose pa mora tveganje vnesti v finančni načrt. Portfelj naložbenika bo v teh primerih sestavljen iz večjega ali manjšega deleža naložb, kateri predstavlja varnost. Obveznica je za takšno naložbo idealna iz več razlogov. Praktično gre za način zadolževanja, ki ima za izdajatelja kot investitorja nekaj prednosti. Najpomembnejša prednost je v tem, da je možno s tem načinom zadolževanja trgovati. Za naložbenika, ki oblikuje finančni načrt je obveznica finančna naložba , s katero je poleg tega možno pridobiti določen donos. Izdajatelj se na drugi strani za izdajo odloči takrat, ko želi pridobiti večjo količino denarnih sredstev za daljše obdobje. Za finančni načrt so izdajatelji pomembni, pogostokrat država, občina, podjetja, banke, temu primerno obstaja državna, občinska, podjetniška, bančna in hipotekarna obveznica. Obstajajo še druge delitve in sicer glede na čas dospetja, glede na dinamiko in način izplačevana obresti ter na druge značilnosti. Finančni načrt mora upoštevati tudi čas dospetja, obveznica je lahko kratkoročna, dolgoročna ali srednjeročna. Razne oblike omogočajo prilagajanje različnim željam investitorjem. V osnovi je kot rečeno največkrat namen varnost, glede na čas trajanja investicije pa izbere naložbenik dobo od leta do trideset let. Kratkoročna investicija pri tem traja od leta do pet let, od pet do dvajset let traja srednjeročna, od dvajset do trideset let pa traja dolgoročna investicija oziroma obveznica. Načrt mora pri tem upoštevati finančne potrebe v prihodnosti.

Finančni načrt lahko upošteva varnost, ki jo prinaša obveznica, zavedati pa se mora tudi nekaterih z njo povezanih tveganj.

Peči na drva, toplina doma

Peči na drva je z drugo besedo toplina doma .

Toplina doma je prijeten občutek v bivalnih prostorih, ki nam v kurilni sezoni nudi kakovost bivanja. Po prepričanju mnogih peči na drva nudijo najbolj prijeten in domač občutek. Ta občutek domačnosti je tudi razlog nakupa. Zaradi tega je moč trditi, da imajo peči na drva svetlo prihodnost. Drva in ogenj v stanovanju je klasična podoba, ki ljudem pričara zelo prijetne občutke. Kako si jih želimo lahko opazimo na primerih iz številnih drugih področji. So posledica človekovega drvenja za popolnostjo. Na vse načine si najprej trudimo ustvariti popolnosti, vanjo vlagamo ogromne energije, stroškov in na splošno za popolnost potrošimo veliko. Potem pa ugotovimo, da je popolnost brez duše. Podobna zgodba so peči na drva. Leto za letom so se naprave za ogrevanje izpopolnjeval, vedno bolj so bile varčne, vedno bolj estetske in dovršene. Posledica tega je, da so s tem bivalni prostori postali osiromašeni domačnosti. Radiator, pa naj bo še tako vrhunske oblike in zasnove, ne more pričarati občutka, kot ga nudijo peči na drva. Sploh to vela pri odprtem tipu, kjer je moč videti drva oziroma ogenj. Temu primerno ne preseneča vedno več primerov, ko si ljudje v svoje domove poleg sodobnih naprav za ogrevanje namestijo peči na drva. Ogrevajo predvsem prostor, kjer se največ nahajajo oziroma kjer se največ družijo bodisi z domačimi ali prijatelji. S tem imajo pričarano dobro vzdušje, toplina je najbolj prijetna, ogrevanje pa je na ta način praktično popolno. Izbira je danes velika, potrebno je predvsem izbrati optimalno glede na prostor oziroma zmogljivost naprave. Tehnični del izbire zahteva predvsem prilagoditev obstoječemu dimniku, pomembno pa je tudi napravo prilagoditi prostoru ali obratno. Slednje je odvisno od tega kaj nam prinaša boljši rezultat oziroma kaj je lažje izvedljivo.

Peči na drva postaja zanimiva dopolnitev sodobnih ogrevalnih naprav.

Več

Livigno, na sončni strani lombardijskih Alp

Livigno je priljubljen smučarski kraj , ki leži na sončni strani lombardijskih Alp.

Na nadmorski višini tisoč osemsto metrov nad morje, Livigno nudi obiskovalcem
kakovostno bivanje . Kraj zaznamuje gradnja z lesenimi hišami ter obilica sončnih žarkov zaradi dobre lege. Predel z imenom Trepalle velja za najvišje ležečo vas v Evrop. Švicarji imajo o tem deljeno mnenje, saj sami za najvišjo ležečo vas štejejo švicarsko vas Juf, ki leži v kantonu Graubünden jugovzhodnem delu Švice. Livigno kljub temu ohranja prednost v priljubljenosti. Omogoča ga duty free cona, kjer gredo za med obleke, ure, parfumi, kamere, mnogi pa se zgolj oskrbijo z najcenejšim gorivom daleč naokoli. Smučarji Livigno poznajo predvsem zaradi odličnih smučarskih prog. V rubriko opremljenost smučišča sodi gondola, sedežnica, otroški tekoči trak, otroški park in otroška proga ter sidro. Poleg cestne povezave, se lahko Livigno doseže tudi z navezavo na švicarsko železniško postajo Zernez, ki je oddaljena manj kot trideset kilometrov. Za povezavo skrbi direkten avtobus oziroma smučarski avtobus Za vse, ki potujejo iz bolj oddaljenih krajev je primerna navezava na milansko letališče. Smučišče Livigno obsega sto petnajst kilometrov prog, ki se raztezajo na nadmorski višini od tisoč šesto do dva tisoč devetsto metrov nad morjem. Poleg smučarjev je poskrbljeno tudi za tekače na smučeh, njim je na voljo pet in trideset kilometrov stez. Paleto možnih aktivnosti dopolnjujejo atraktivne adrenalinske poslastice kot je ledeno plezanje, kolesarjenje po snegu, smučanje po grbinah. Kdor ima viška energije lahko v nočnih urah potroši zadnje atome moči v dveh diskotekah ali na drsališčih. Za tiste, ki so željni bolj ležerne sprostitve pa je na voljo veliko pubov, barov, piano bar ter številne druge možnosti zapolnitve prostega časa. Ponudbe je možno izbirati bodisi na organiziran, paketni način, možno pa je tudi individualno določiti, kaj obiskovalec želi in hoče.

Livigno je italijanska Meka dobrega počutja in razpoloženja.

http://skifun.si/italija/livigno/

Iščem delo, izogibanje zamujenim priložnostim

Iščem delo mora ponujene priložnosti najti in jih izkoristiti.

Pri tem pride prav čisto vse, kar kandidat lahko ponudi potencialnemu delodajalcu. Zanj je kadrovska okrepitev izrednega pomena, včasih je tudi nuja. Kandidat mora iščem delo razumeti, s strani delodajalca. Predno je objavil v javnosti, preko raznih virov kadrovske potrebe, je zagotovo izvedel iskanje povsod, kjer ima dostop. To je lahko panoga, konkurenca, poslovni partnerji iz drugi panog ter povsod tam, kjer pogosto ali občasno komunicira. Poleg tega ima vsak poslovnež bistveno širše območje iskanja, saj je iskanje pri poslovnem uspehu pomemben del aktivnosti. Iščem delo kandidata ima bistveno ožji pogled oziroma manj dostopa do potencialnih virov. Zato pa mora kandidat razmišljati, da je potreba v primeru razpisa več kot nujna. Iskanje pred tem pa je koristno, ko je iščem delo osebno in poteka izven ustaljene prakse. Ustaljena praksa je kandidiranje na razpisana prosta delovna mesta. Vendar, kot je zgoraj navedeno, delodajalci velikokrat iščejo tudi takrat, ko razpisa ni oziroma ko javno sporočajo potrebe po kadrih. Zato lahko iščem delo kandidat ubere podobno taktiko. Razume, da so potrebe po novih kadrih prisotne praktično vedno in jih temu primerno išče povsod tam, kjer se mu zdi delovno okolje najboljše. V tem primeru iščem delo poišče delodajalca glede na lastne ocene ali glede na reference, ki so za delodajalca na voljo. Bolj kot so reference neodvisne, boljše so. Delodajalec ima po ocenah kandidat dober sistem nagrajevanja, dobro delovno okolje, nudi odlične pogoje za dodatna izobraževanja in usposabljanja ter je na splošno boljši od konkurence. Reference so lahko pridobljene iz različnih virov, nobenega kakovostnega vira ne smemo pri tem spregledati. Velikokrat dajemo težo predvsem uveljavljenim virom informacij, dobri, če ne celo boljši pa so malo znani. Zaposleni pri delodajalcu so lep primer.

Iščem delo je lahko individualna kandidatura za delovno mesto, ki v javnosti ni znano.

http://mojazaposlitev.si/prosta-delovna-mesta/

Utrujenost, počitek ni lenarjenje

Utrujenost je zahteva organizma za obnovitev sposobnosti .

Počitek je del naravnega ciklusa človeka, njegovo nespoštovanje se lahko razvije v težave, kot je utrujenost. Naravni cikel človekovega življenja bazira po naravnih značilnosti in se po njih uravnava. Že pred tisočletji so modri ljudje dnevni čas bili sposobni razdeliti na enakomerne enote, ki omogočajo tudi sodobnemu človeku optimalno razdeliti čas. Optimalna razdelitev pomeni razdelitev na tri enote in sicer delo, razvedrilo, počitek. Delo in razvedrilo črpata sposobnosti, utrujenost je znak, da jih je potrebno s počitkom obnoviti. Ker ima dan štiriindvajset ur to pomeni, da vsaka enota traja osem ur. Več ali manj odvisno od človeka. Kar pri počitku pomeni, da imajo nekatere osebe po naravni poti zagotovljeno dovolj dobro regeneracijo že v manj kot osmih urah. Razliko lahko drugače razporedi, vendar ne sme pretiravati. Kako zelo različen je optimalen čas za počitek v naravi opazimo pri živalih. Nekatere vrste praktično cel dan spijo, druge pa ne spijo praktično nič, oboje pa imajo dovolj učinkovito regeneracijo. Človek mora imet ravno tako dovolj počitka, vendar od primera do primera različno. Dovolj počitka pomeni, da bo lahko po njem optimalno, brez raznih negativnih posledic, opravljal svoje aktivnosti. V primeru, da tega nismo sposobni je potrebno povečati čas spanja oziroma počitka. Posledice neprestanega nespoštovanja potrebe po počitku, se lahko prelevijo v večje težave, kot je utrujenost. Vztrajanje v aktivnostih, kljub tem očitnim znakom po potrebi počitka, pa vodi do hudih posledic. Z drugo besedo to pomeni, da utrujenost opozorilo, ki ga je treba jemati skrajno resno. Poleg tega je potrebno jemati resno pojem počitek. Pri aktivnostih, ki so nam všeč velikokrat radi vztrajamo pozno v noč. Kar pri konstantnem urniku pomeni, da s tem krademo čas počitku, ter si tako povečujemo možnost za utrujenost naslednji dan.

Utrujenost je težava, katero gre jemati skrajno resno.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/nemir_in_nespecnost/40/psihicna_napetost_in_nespecnost/

Uzbekistan, bogastvo starih kultur

Uzbekistan ima bogastvo starih kultur .

S svojo geografsko lego in danostmi za življenje je Uzbekistan privabljal mnoge kulture, ki so na ozemlju današnje države Uzbekistan pustili svoje sledove in pečate. Od njih so ostali različni ostanki, ki pričajo o nekdanjem pestrem in pomembnem dogajanju na območju države Uzbekistan. Zaradi pomembnosti zgodovinskih ostankov, ki se nahajajo na območju države Uzbekistan, so slednji v veliki meri uvrščeni na seznam svetovne dediščine. Seznam svetovne dediščine poznamo tudi pod imenom Unescova svetovna dediščina. Unescova svetovna dediščina združuje znamenitosti kulturne in naravne dediščine. Slednje so pod zaščito organizacije Unesco. Na seznamu svetovne dediščine najdemo skoraj tisoč znamenitosti naravne in kulturne dediščine. Največji delež obsegajo kulturne znamenitosti, manj je naravnih znamenitosti, manjšino pa predstavljajo znamenitosti, ki so tako kulturne kot naravne znamenitosti. Unescova dediščina na območju države Uzbekistan predstavlja utrjeno mesto v stari oazi Hiva, ki se imenuje Ičan Kala, zgodovinsko središče Buhare in Šahrisabza ter Samarkand. Na omenjenih kraji je mogoče videti množico znamenitosti, ki govorijo o zgodovini kraja in širše regije. Tako najdemo na omenjenih območji mošeje, minarete, medrese, obzidja, mavzoleje, samostane, pokopališča ter druge znamenitosti svetovnega slovesa. Uzbekistan lahko turistično zanimiv zgolj na osnovi zgolj teh kulturnih znamenitosti. Predstavljajo zelo pomemben del zgodovine, ki je vplivala na dogajanje celotnega človeštva. Centralna Azija je bila v zgodovini pomembna regija, ki je povezovala Evropo, Azijo in Afriko z potmi, preko katerih se je prenašala kultura, vera, dosežki in mnogo drugega. Skozi čas je na žalost območje doživljalo tudi krvave vojne in spopade, ki so terjali veliko gorja. Nekateri kulturni spomeniki so tako na tak ali drugačen način spremenjeni in niso ohranjeni v celoti. Vendar je kljub temu zanimiva njihova arhitektura, velikost, prepoznavnost in mnogo drugega. Visok stolp sredi puste pokrajine je zagotovo zanimivost sam po sebi.

Uzbekistan bo v prihodnosti bolje tržil kulturne znamenitosti.

Esprit Slovenija, svež veter

Esprit Slovenija je modni svež veter .

Moda je velikokrat utirjena, svež Esprit Slovenija je njena prijetna popestritev. Z njo velikokrat dosežemo zelo prijeten občutek tako udobja, kot tudi odobravanja. Oba občutka sta zelo pomembna, saj nam popestrijo dan ter nas motivirajo za našo uspešnost. Prijeten občutek je za Esprit Slovenija znana in uveljavljena lastnost. Pojem prijeten občutek je težko opisati, ker gre za množico lastnosti, ki jih vsaka oseba po svoje ocenjuje. V prvi vrsti gre za materiale, ki nam nudijo vse lastnosti dobrega občutka. Dober kroj ta občutek podčrta, saj se ne počutimo ne utesnjeni, ampak imamo ravno pravšnjo mero svobode gibanja. Za Esprit Slovenija pa je zelo pomembno tudi ponuditi dober občutek na področju izgleda. Danes se svet zelo hitro spreminja, vendar kljub temu nekatere stvari ostajajo klasične in se skozi čas ne spreminjajo pogosto. Takšne občutke velikokrat želimo tudi pri vsem, kar imamo na sebi. Esprit Slovenija nam ta občutek lahko ponudi v vsej svoji polnosti. Zato ne preseneča, da mnogim ob pomerjanju ta občutek vzbudi zelo dobro izkušnjo, ki jo želijo vedno znova ponavljati. Nudi pa zelo dobro referenco in oporo pri izbiranju. Dober občutek pa lahko konec koncev tudi zelo osebno začinimo. Ponudba Esprit Slovenija je v vseh lastnostih, ki jih vidimo in otipamo pod prsti, zelo radodarna. Zato velja med ponudbo dobro pregledati ponujeno, ter vztrajati, dokler ne najdemo tisto najboljše za nas. Najboljše, kar lahko občutimo z vsem čutili, kot je pogled ali občutek pod prsti. Od ponudbe do ponudbe je takšna izbira lahko enostavna ali zahteva nekaj več osebnega odločanja. Nekatere ponudbe vidimo takoj, do drugih je treba storiti nekaj korakov.

V vsakem primeru bo naš trud poplačan z tistim znanim Esprit Slovenija dobrim občutkom nakupa, ter imeti v garderobi vedno na voljo dovolj možnosti, da svoj osebni okus izrazimo po najboljši moči.

Za dekliščino si pripravite posebej natisnjene majice za to priložnost

Pripravljate dekliščino? Če jo, potem se vsekakor pripravite na zabavo, da si jo bo bodoča nevesta zapomnila. Zelo priročno darilo za takšno ali pa tudi kakšno drugačno priložnost je tisk na majice. Tiskanje majic namreč omogoča kakršen koli že napis si želite, vsekakor pa je za dekliščino super, če se odločite za napis, ki je nekako povezan z njo. Tako bo bodoča nevesta tudi lažje izpolnjevala obveznosti, ki ji jih bodo naložile prijateljice, ki so se udeležile dekliščine, saj bo vsak, ki ga bo ogovorila, točen vedel, za kaj se gre in bodoča nevesta bo tako tudi lažje izpolnila svojo nalogo, ker bo to tisk na majice odkril. Tiskanje majic ima prednost tudi v tem, da je vsaka enaka, tiskarji vzorec natisnejo v toliko količinah, kot si želite, česar v kakšni trgovini z darili ne morete pričakovati, da boste lahko kar kupili enako majico v ravno pravih velikostih kar takoj, ko obiščete trgovino. Zato je v takih primerih pravzaprav kar edina rešitev tisk na majice. Pri podjetju Sekom grafika je tako lahko tisk na majice narejen tudi zelo hitro, v enem ali največ dveh delovnih dneh in zagotovo ne bo težav s pravo velikostjo in tudi številu enako natisnjenih majic. Pri tem podjetju sicer ponujajo tudi majice, vendar pa seveda ne morete pričakovati, da imajo v vsakem trenutku na zalogi večje število majic in to vseh tistih velikosti, ki jih potrebujete. Glede na to, kako dobro darilo je to, se vsekakor odločite za tisk na majice za dekliščino ali pa seveda tudi za kakšno drugo priložnost.