Kampiranje počitniški trend

Kampiranje je izkušnja bivanja v naravi. Danes poznamo predvsem bivanje v naravi znotraj urejenega okoliša, kateri je površinsko omejen, v večji ali manjši meri pa tudi prilagojen vsaj osnovnim življenjskim potrebščinam kot sta voda in elektrika. Pri tem ima kampiranje glede izbire bivalne enote večji ali manjši obseg dostopa do potrebščin kot sta voda,elektrika in druge, v urbanih središčih praktično samoumevne življenjske pritikline.
Novodobno kampiranje je staro komaj dobro stoletje. Za začetnike, ki so kampiranje sodobnih dni osmislil, veljajo posamezniki ali skupine, ki imajo določena načela, predvsem pa izkušnjo bivanja vključiti v svoje poslanstvo in aktivnosti.

Tako poznamo kampiranje kot spoznavanje narave na pristen način. Pionirji sodobnega bivanja v naravi so kampiranje, največkrat pod skromnim šotorom, razumeli kot način spoznavanja oddaljenih pokrajin, naravnih in kulturnih značilnosti območji kjer so živeli. Pri tem odkrivanju novih krajev, kultur in znamenitosti je bilo kampiranje bodisi stalno in dolgotrajno na enem mestu, ali pa je predstavljajo zgolj eno izmed postaj, na kateri si je popotnik bodisi prenočil, poiskal zavetje pred vremenskimi vplivi ali pa namerno izbral kraj bivanja.

Kampiranje pionirjev današnjega bivanja na prostem so pri potovanju koristili različne možnosti. Največkrat je šlo za pešačenje, premožnejši so si privoščili ježo konja, osla in podobnih živali, ali so živali koristili, kot vlečno silo za premikanje njihovih vozov, kasneje so mesto prevoznih sredstev zasedla tudi kolesa in vsa sodobnejša prevozna sredstva.

Pionirji so kampiranje in vse izkušnje pred več kot stoletjem tudi zapisali in vnesli v prve vodnike za vse, ki so si kampiranje želeli izkusiti. Po načelu v slogi je moč, je podobno kot knjižno gradivo, nastala potreba ali želja po druženju in izmenjavi izkušenj. Tako so več kot stoletja stare organizirane skupine, združene v klube z najrazličnejšimi motivi. Nekatere so družila ista prevozna sredstva, druge določena načela življenja in podobno.

Kampiranje današnji dni je staro nekaj več kot 100 let.

Družinske počitnice Hrvaška za vsak žep

Družinske počitnice Hrvaška so idealna izbira za vse, ki želijo popestritev vsakdanjika, ter se dodobra odpočiti in nabrati novih moči za izzive v prihodnosti . Tako dobre ponudbe ne gre zamuditi, posebno jo bodo veseli vsi, ki si želijo spremeniti monotonost, sivino in deževne dni celinskega podnebja. Obala jadranskega morja sodi med najbolj sončne dele Sredozemlja. Vsekakor bo ponudba družinske počitnice Hrvaška našla kraj tudi za tiste, ki si bolj kot sončno obalo želijo svežino gorskih gozdov in višje ležečih planot.
Ponudba družinske počitnice Hrvaška so tudi počitnice za družine , ki ne zgolj poležavajo na soncu in se predajajo lenarjenju, ampak hočejo prijetno s koristnim počitniške in proste dni posvetiti nabiranju kondicije in odpornosti, ki blagodejno vplivajo na vsakodnevni stres in naglico. Sonce v Istri in Dalmaciji ogreje podnebje v času, ko se celina ubada z zasneženimi in ledenimi cestami. Zato je prehod od zasnežene celine, do tople obale oz priobalnega pasu v vsega nekaj urah že pravi mali šok, za čutila. Hudomušneži bi dodali, da je večji šok vrnitev na s snegom pokrito celino.
Družinske počitnice Hrvaška velja za dobrodošlo ponudbo vsem, ki želijo pobegniti pripeki sredi poletja, saj poletje na hrvaški obali traja še mesec ali dva več, kot drugod. Poleg tega bo na račun odhajajočega vrveža umirjeno letovišče v ponudbi družinske počitnice Hrvaška, pravi balzam za tiste, ki se nočejo odreči blagodejni klimi, želijo pa mir in spokoj.
Izjemna ponudba družinske počitnice Hrvaška bo navdušila tudi vse popotnike, ki si želijo popotniškega nemira, pa naj si bo na glavnih ali prometu bolj odmaknjenih cestah.
Družinske počitnice Hrvaška bo zanimiva in nepozabna izkušnja za vse, ki si želijo spremeniti obzorje vsakdanjika. Brez težav se zaradi pestrosti različnih geografskih tipov od obale, prek planinskega do slavonske ravnice, najde za vsak okus primerno okolje, ter je tako omembe vredna ponudba družinske počitnice Hrvaška.

Več informacij tukaj http://www.maistra.si

Kampiranje na Hrvaškem paleta pisanih možnosti

Kampiranje na Hrvaškem je dobrodošla in mikavna rešitev za vse, ki si želijo oddiha in dopusta na Hrvaškem. Ter na ta način doživeti izkušnjo bivanje v naravi na posebno lep in zanimiv način.

Hrvaška je v širši regiji znana kot turistična dežela, zato je toliko bolj kampiranje na Hrvaškem zagotovilo za dobro izkušnjo vsem, ki si prek bivanja v naravnem okolju želijo doživeti lepo turistično izkušnjo. Krajev in mest, kjer bodo turisti lahko namestili svoj šotor ali parkirali počitniško prikolico ali bivalnik je veliko. Za kampiranje na Hrvaškem si lahko izbirajo številne kraje vzdolž 5000 km dolge obale. Poleg tega lahko izkušnjo popestrijo z bivanjem na več ducatih naseljenih otokov, ki se razprostirajo po celotni vzhodni obali Jadrana.

Kampiranje na Hrvaškem je poleg tega zanimivo na račun kulturnih in naravnih znamenitosti. Namenjeno je vsem, ki kampiranje na Hrvaškem, združijo z prijetno učno uro o naravnih znamenitostih, ter pestro paleto kulturnih znamenitosti, katere pričajo o zgodovini ne zgolj na ozemlju Hrvaške, ampak daleč prek meja takrat poznanega sveta. Tak primer je bližnja Beneška republika, ki je krojila trgovske poti in pomenila vez z takrat nepredstavljivo oddaljeno Kitajsko. Benečani so na Hrvaškem pustili kar nekaj sledi, znani so kraji v zahodni Istri.

Tudi za vse, ki prisegajo na aktivni dopust bo kampiranje na Hrvaškem dobrodošel cilj. Pri tem se lahko odločijo za nastanitev v celotnem predvidenem terminu letovanja. Ali pa zgolj kot etapa, na odkrivanju lepot Hrvaške. Kampiranje na Hrvaškem se prav rekreativcem in drugim ljubiteljem aktivnega življenja hitro vtisne v spomin, saj je v primerjavi s celino vreme veliko prijazno tudi v zimskih mesecih. Zgodnje kurjenje novoletnih kalorij je dobrodošla izkušnja tudi prek dobrega počutja. Na ta način si sami sebi privoščimo zdrav in sproščujoč vstop v novo leto, ter dobro popotnicoza prihajajoče leto.

Kampiranje na Hrvaškem je paleta pisanih možnosti.

http://www.campingrovinjvrsar.com/

Vabilo na knjige, sadni čaj in piškote

V ljubljanski Mestni knjižnici se srečujejo tisti, ki ob knjigah govorijo o ljubezni, smrti, prijateljih…

Tedaj je dejala Almitra: Spregovori nam o Ljubezni. On pa je dvignil glavo, pogledal ljudstvo in tišina se je razlila mednje. In z močnim glasom je začel: Ko vas pokliče ljubezen, ji sledite, čeprav je njena pot strma in težka … Odlomek je iz dela Prerok libanonskega pesnika Kalila Gibrama. Na prvi zloženki, ki je vabila k vodenemu branju, sta ga zapisala knjižničarja iz ljubljanske Mestne knjižnice. Takrat, prvič, so razpravljali o ljubezni. Tema se jima je zdela primerna za začetek projekta vodenega branja Berem, torej mislim, ki zdaj traja že skoraj leto.

Skromni fotokopirani listič papirja, ki sta ga delila mladinskim ustanovam, klubom in društvom, sta potiskala še s citatom iz Visoke pesmi in z razmišljanji o ljubezni. Z njim sta dijake in študente marca 2002 prvič povabila v središče za mlade Mestne knjižnice Ljubljana.

»Pravzaprav nisva našla pravega izraza za najin projekt. Še najlažje ga opiševa, če rečeva, da je to pogovor o knjigah na določeno temo,« pravita Marijan in Veronika, ki drugi četrtek v mesecu povabita mlade na knjige, sadni čaj z medom in piškote.

Mestna knjižnica zaradi svoje posrečene lege v središču mesta najpogosteje odpira vrata prav šolarjem in študentom. Pred časom so v njej dobili nov prostor. Začeli so ga izkoriščati za dodatne dejavnosti »dnevne sobe mesta«, kot tudi pravijo knjižnici. In da jih ne bi pripravljali le zunanji sodelavci – ti poskrbijo za potopisna predavanja ali, recimo, za teen tea time, kot se imenuje projekt, v okviru katerega prostovoljki, študentki angleščine, dvakrat na mesec klepetata ob čaju z mladimi, ki bi radi izpilili znanje tega jezika – so se domislili, da bi ponudbo popestrili tudi sami.