Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti

Dohodek iz dejavnosti je dohodek, dosežen z neodvisnim samostojnim opravljanjem dejavnosti, ne glede na rezultat in namen opravljanja dejavnosti. To pomeni opravljanje vsake kmetijske, gozdarske, podjetniške, poklicne ali druge neodvisne samostojne dejavnosti. Sem spada tudi izkoriščanje premoženja in premoženjskih pravic.

Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti vložijo zavezanci, če v skladu z zakonom ki ureja dohodnino, ugotavljajo davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti, na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, sami izračunavajo akontacijo dohodnine od dogodka iz dejavnosti v davčnem obračunu. V primerih določenih z zakonom, ki ureja dohodnino, v katerih plačuje davčni zavezanec od dohodkov iz dejavnosti, tudi davčni odtegljaj, izračuna ta odtegljaj plačnik davka v obračunu davčnih odtegljajev.

Omenjeni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti naj bi davčni zavezanec predložil davčnemu organu najkasneje do 31. marca tekočega leta za preteklo leto. Če samostojni podjetnik ali posameznik ki samostojno opravlja dejavnost ne vloži davčnega obračuna do omenjenega datuma, se storjeni prekršek kaznuje z globo 800 do 10000€, s tolikšno globo se prav tako kaznujejo neresnični, nepopolni ali nepravilno vneseni podatki. Z globo 400 do 4000 evrov pa se kaznuje odgovorna oseba samostojnega podjetnika ali posameznika ki samostojno opravlja dejavnost. Ob oddaji obračuna je potrebno vložiti tudi več prilog.

Popolne informacije in več podatkov ter obrazec z navodili za izpolnitev si lahko preberete na spletni strani davčne uprave Republike Slovenije ali na Dashoferslo.si. Globe so visoke zato poskrbite da boste vloge oddali pravočasno in brez napak.

O denarju in nasladi

»Na tem svetu vsi kradejo. Nekdo denar, drugi sosedov mir, tretji zdravje svojih bližnjih … Veliko jih Bogu krade čas,« je rekel filozof, ki je tudi sam to misel nekje ukradel.

Ko se politiki v Tržiču pogovarjajo o denarju, je vedno poskrbljeno, da je razprava glasna in da se govori vsevprek. Na nedavni seji, ko so se seznanjali s poslovanjem občine, so svetniki ob opombi svetnika Sajovica, češ da ima občina Tržič težave z likvidnostjo, slišali jasno napoved župana Ruparja, da bodo »s financami v dobrem mesecu na nuli. Pet milijonov imamo vezanih na banki, 3 milijone imamo neporavnanih obveznosti,« je povedal, medtem ko je vodja urada za finance dodala, da bo treba prihodnje leto plačati še 3 milijone kot zadnji obrok 125-milijonskega dolgoročnega posojila, ki so ga najeli za šolo in dvorano.

Opazno je v občinski sejni dvorani završalo, ko je svetnik Sajovic vpraševal o plačilih za odpravo posledic neurja. Župan se je vidno razburil in začel govoriti o manipuliranju z žrtvami neurja in tudi s čustvi Čadovljanov oziroma prizadetih v neurju. »Nihče od vas ni stal na plazu, ko je drsela zemlja … Imamo dva hudournika in oba nam povzročata velike težave … Pomagajte in gasite, ne pa da nalagate na ogenj!« je iz obrambnega retoričnega položaja prešel v napadalnega Rupar in pripomnil, da je občina dva meseca po neurju sama naročila odvoz blata in nesnage in zanj odštela 40 tisoč evrov, čeprav so »struge in plazovi stvar državnega in ne občinskega proračuna.« Po zemeljskem plazu namreč Tržičani niso imeli križem rok, ampak so sami očistili strugo Mošenika in upali, da bo vsaj za odvoz 60 kubičnega kupa poskrbela država. A ta se je dva meseca očitno ukvarjala s pomembnejšimi stvarmi, kot je nesnaga pod okni dveh stanovanjskih blokov na Ravnah.

Kaj je osteoporoza

Osteoporoza je sistemska bolezen, ki se razvije pri starejših osebah. Znanosti še ni uspelo priti do dna vzrokov, ki jo povzročajo, jasno pa je to, da je dejansko osteoporoza normalen pojav, ostaja pa še za zdaj zakrito, zakaj se pri nekaterih pojavi v tako burni obliki, pri drugih pa v bolj mili obliki. V osnovi je osteoporoza postopno prehajanje kosti v bolj porozno obliko, kar pomeni, da postajajo kosti manj prožne. Pri dojenčkih so kosti skoraj tako prožne kot leskove palice, s staranjem pa se ta prožnost izgublja, zato pravimo, da je osteoporoza deloma naraven proces, ki pa v hujši obliki predstavlja bolezensko stanje.

Najbolj nevarna posledica, ki jo povzroča osteoporoza, so zlomi kosti. Ker kosti zaradi tega stanja izgubijo njihovo prožnost, postanejo tako lomljive, da do zloma pride tudi pri opravljanju vsakodnevnih opravil. Kosti preprosto ne zdržijo običajnega pritiska. Med najbolj pogostimi zlomi, ki jih povzroča osteoporoza, so zlomi kolka, ki so izjemno nevarni. Zdravstvene statistike kažejo, da umre kar ena četrtina oseb, ki si zlomi kolk. Med pogoste zlome spadajo tudi zlome vretenc in roke med zapestjem in komolcem. Osebe, ki jih je prizadela osteoporoza bodo morale spremeniti svoj življenjski slog. Na žalost ne bodo mogle več nositi in vzdigovati vnukov, kar pa seveda ne pomeni, da se je za njih življenje končalo, pomeni le to, da bodo morale biti izjemno pazljive pri opravljanju rutinskih opravil.

Osteoporoza se pogosteje pojavlja pri ženskah, ki preidejo v menopavzo pred 45. letom starosti ali pa jim menstruacija izostaja dlje od 1 leta. Tudi tiste osebe, ki imajo izjemno nizko telesno teže, so v tem primeru bolj rizične. Tudi dednost ima svoj vpliv, zato morajo biti pozorni tisti, ki imajo bližnje sorodnike, ki so si zlomili kolk pri manjši poškodbi. K temu ne smemo pozabiti dodati še zdravljenje z glukokortikoidi, ki je traja dlje od enega meseca.

Več o osteoporozi preberite tukaj

Salomon športna obutev, narejena po meri vsakega posameznika

Salomon je znamka, ki je ne poznajo le redki ljudje. Še posebej je priljubljena med ljubitelji teka, pohodništva, nič manj pa ne zaostajajo ljubitelji sneženega športa smučanja. Je znamka, ki jo poznajo in obožujejo ljubiteljski športniki, ki želijo zase le najboljše, brez njih pa ne morejo tudi vrhunski športniki. Čevlji za prosti čas znamke Salomon vas popeljejo v vedno bolj razgiban vsakdanjik, ko brez stresa že tako rekoč ne gre, takšni čevlji, pa ga pomagajo uspešno blažiti. Salomon je znamka, ki jo imajo radi, še bolj pa ji zaupajo prav vsi, vrhunski tekači soustvarjajo z njimi, zato ne preseneča dejstvo, da na trg prihaja leto za letom kaj novega, še bolj inovativnega kot tako že poznamo. Ni pomembno, kam se odpravljate, še manj je pomemben letni čas,

Salomon ponuja za vsakega pravi par čevljev za trenutek in kraj, kjer jih potrebuje. Salomon športna obutev je narejena za zmagovalce, kar na svoji koži čutijo vsi vrhunski tekači, ki so z njimi osvojili praktično vse, kar se doseči da. To so čevlji, ki jih obožujejo vsi, ne glede na starost ali na spol, svoje čevlje pa imajo tudi otroci. Otroški čevlji Salomon so iz popolnoma istega materiala in enake oblike, kot so čevlji za odrasle, le da se še posebej prilegajo nežnim otroškim nogam in jim tako zagotavljajo najboljše udobje. Športna obutev se mora prilagoditi prav vsakemu terenu, biti mora odzivna in stabilna. Dobro prileganje, stabilnost in udobje, ki ga zagotavlja obutev Salomon, poskrbi, da postane tek po vseh raznovrstnih, tudi ekstremnih terenih nepozaben užitek. Za rekreacijski tek po prašnih asfaltnih cestah, po zahtevnih terenih, po gozdnih poteh in neravnih tleh, obutev Salomon v vsakem primeru in za prav vsako površino daje stopalu najboljšo oporo in mu nudi stabilnost. Čevlji Salomon, nikoli nikogar ne pustijo na cedilu.

Elektronski marketing in Facebook za podjetja

Spletni marketing je čedalje bolj uporabljena strategija za doseganje kupcev, predvsem pa Facebook za podjetja odpira mnoge priložnost. Med vsemi socialnimi omrežji je prav Facebook za podjetja najbolj učinkovit način za izvajanje marketinga in učinkovito pospeševanje prodaje. Razlog za to je v tem, da Facebook za podjetja omogoča izjemno podroben opis produktov in storitev.

Facebook za podjetja omogoča oblikovanje izjemno nazornih oglasnih sporočil. Podjetje lahko objavi sliko s podrobnim opisom produkta. S sliko lahko predstavi, kako se produkt uporablja, komu je namenjen, katere težave rešuje. Predvsem pa je pomembno to, da Facebook za podjetja omogoča, da potencialne stranke spoznajo, katere so tiste ključne konkurenčne prednosti produkta, ki ga delajo za vrednejšega od izdelkov, ki jih ponuja konkurenca.

Opazimo lahko, da Facebook za podjetja omogoča celo pripenjanje video materiala. S tem, ko je izdelek predstavljen skozi gibljivo sliko, se izdelek še bolj približa uporabniku. S tem pridobi potencialna stranka širši vpogled v vrednost izdelka, kar seveda vpliva na tako imenovano vrednost izdelka v očeh kupca. Ključ za uspešen spletni marketing je pridobivanje pozornosti potencialnih kupcev. In Facebook za podjetja predstavlja edinstveno priložnost.

Način, kako poteka komunikacija prek Facebooka, omogoča učinkovito deljenje uporabniških izkušenj. Kupce se velikokrat pri nakupnih odločitvah zanašajo na izkušnje drugih uporabnikov. Tukaj je Facebook za podjetja lahko izjemno učinkovit. Ko pričnejo uporabniki izdelka širiti informacije o uporabniških izkušnjah, lahko v primeru, da je izkušnja izjemno pozitivna, nastanejo viralne objave. Rekli bi lahko, da postanejo ljudje dobesedno obsedeni z uporabnostjo izdelka, tako da pospešeno širijo informacijo o tem.

Brez nobenega zadržka lahko rečemo, da je Facebook za podjetja nepogrešljivo orodje za spletno oglaševanje. Skupaj s Twitterjem, Instagramom, blogom, LinkedInom in ostalimi spletnimi omrežji lahko gradi učinkovito oglaševalno kampanjo, ki pomaga pri utiranju poti na novi trg, lahko pa tudi pomaga pri utrjevanju že pridobljene tržne pozicije oziroma pri izboljševanju le-te.